Володимир Гаврон: «Те, що робиться в Україні з любов’ю – має шанс завоювати ринок і серця!»

Весна-літо, мабуть, є найулюбленішим часом для охочих попоїсти смачно і з користю.
А для фермерів -ягідників – це час, коли день рік годує і коли рук покладати не можна ані на мить.
Свого часу, якщо пригадуєте, в межах проекту Розвивай\ся ми вже розповідали про партійців Української Галицької Партії Жидачівщини. Йшлося про Святослава Багрія та Володимира Бориса, які вирощують малину і лохину. Видається, що Жидачівщина – родючий край, багатий на добрих галицьких господарів, які пробують і творити власну справу на землі, і «будувати свою країну, починаючи з Галичини», як кажуть у Галицькій Партії.

Сьогодні знайомимо вас ще з одним фермером-партійцем. Його звати Володимир Гаврон. Він – громадський активіст, засновник волонтерського руху на Жидачівщині, краєзнавець, керівник напряму реконструкції УПА в товаристві пошуку жертв війни “Пам’ять” і голова районного осередку Української Галицької Партії. А ще пан Володимир – підприємець, фермер-ягідник, який вирощує смачнющу полуницю та десертну малину.

Напередодні «полуничного сезону» ми поспілкувалися з паном Володимиром про власну справу та плани на майбутнє.

– Пане Володимире, чому саме полуниця?
– Це дуже смачна і корисна ягода! Не вірите? Це добрий засіб для боротьби з авітамінозом. Після зимово-весняного періоду багатьом знайома проблема нестачі вітамінів. Регулярно вживаючи полуницю в сезон цієї ягоди, ви поповните організм вітаміном С, який необхідний для зміцнення імунітету. У п’яти ягідках середньої величини вітаміну С стільки ж, скільки в одному великому апельсині.

А фолієвої кислоти в полуниці більше, ніж в малині і винограді.
Якщо ви будете щодня їсти полуницю, ви значно поліпшите своє здоров’я, оскільки вона укріплює імунну систему і стінки судин.
Фолієва кислота (вітамін В9), якою також багата полуниця, необхідна для профілактики серцево-судинних і шкірних захворювань.

– Он як! А з чого все почалося? Чому власна справа?
– Мій копаньйон і наставник Валентина Одноріг взяла участь у чотириденній екскурсії по польських фермах, де вирощують різні ягоди. Приїхала переповнена емоціями. І почала нас переконувати, що ми можемо так, як поляки, і навіть краще. Бо маємо родючі грунти, багато. І дивним видається, що Сербія, маленька країна з поганими грунтами, є найбільшим експортером малини у світі. Друга – Польща. А не ми. Чому Єгипет вирощує більше полуниці, ніж ми? Чому наші ґрунти виснажують ріпаком, соєю, а агрохолдинги засипають їх різними отрутохіміками, вбиваючи всю поживу? А ми в цей час їдемо світ заочі заробити копійку. Так не повинно бути. Точно не повинно. Ми вирішили це змінити.

– Від планів до діла – скільки пройшло часу?
– Десь рік. Ця справа потребує часу і терпіння, рук та чималих інвестицій. Ми готувалися, вчилися, читали, їздили по Україні за досвідом. Відтак стартували: підготували ґрунт, закупили саджанці та висадили їх.

– Багато посадили?
– З точки зору агрохолдингу – небагато, з точки зору підприємця – немало: майже гектар полуниці і два малини.
Важливо, що все робимо за європейськими стандартами: обов’язкове зрошення на полі, для полуниці гряди та мульчування, обробка і так далі. У нас нове насадження і якісні саджанці, намагаємося працювати рівнево.

– Ось-ось стартує сезон. З яким настроєм входите?
– З побажанням кращої погоди. Бракує сонця. Ягода хоче тепла, а не стільки багато дощів.
Зараз на полі проводимо майже весь свій час. Обробляємо. Доглядаємо. Чекаємо.

– Які плани на майбутнє? Плануєте продовжувати вирощувати полуницю та інші ягоди?
– Маємо поетапний план на 5 років, якого чітко дотримуємося. У далекоглядних планах будівництво холодильника з комплексною заморозкою, де будемо зберігати врожай, та співпрацювати з українськими та закордонними підприємствами. Плануємо урізноманітнити асортимент вирощуваних ягід: жимолость, лохина, порічки, смородина, аґрус, ожина та інші
Разом з Центром підтримки фермерства Української Галицької Партії ми вивчаємо ринки збуту, попит на продукцію, шукаємо інші культури для садівництва, організовуємо навчальні лекції для початківців-фермерів. Ось вже наступного тижня до нас приїдуть атовці з Калуша. Будемо досвідом ділитися.
В майбутньому хочемо започаткувати проект «Збери собі сам»: люди самі зможуть собі назбирати доброї ягоди і бачити, як її вирощують, і тим самим відволіктися від міської монотонності. Побувавши з природою віч-на-віч, отримають неповторні емоції.
Планів багато, аби часу і сили!
А тим часом, запрошує мешканців Дрогобиччини завітати до нас та скуштувати нашу ягоду: переконаєтеся, що те, що робиться в Україні з любов’ю – має шанс завоювати і ринок, і ваші серця.

Де нас знайти? Сторінка «Галицька Ягода» в мережі Фейсбук. Там вся інформація. Запрошую!

 

В межах проекту “Розвивай/ся” розмовляла Марія Кульчицька

Газета “Медіа Дрогобиччина”, № 4 (51)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *