Борислав: До чого приведе недофінансування освіти?

Згідно з проектом державного бюджету на 2018 рік, загальноосвітні навчальні заклади не забезпечені коштами навіть на виплату заробітної плати.  Ситуація з недофінансуванням в галузі освіти торкнеться кожного міста. Борислав потребує 17 млн. грн. освітньої субвенції, Дрогобич  – 26,5 млн., Трускавець – 5 млн. 350 тисяч, Дрогобицький район –  33 млн. 565 тисяч грн. – вдвічі більше, ніж будь-який інший район області.

Щодо Борислава: через недофінансування та малу наповнюваність класів наступного року можуть закрити 6 та 9 школи. Школи знаходяться у віддалених районах міста, тому батьки вже починають непокоїтись. Голова відділу освіти Елла Качмарчик  повідомила, що видатки на шкільний автобус можуть бути передбачені лише для сіл, а питання закриття вищезгаданих шкіл наразі не стоїть.

Об’єднання двох дев’ятих класів 8 школи, проти якого вже кілька місяців боряться батьки учнів, наразі  залишається в силі. Департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації звернувся до відділу освіти Бориславської міської ради листом від 12 вересня «Привести у відповідність кількісний склад та забезпечити учням належні умови навчання». Об’єднаний 9 клас (34 учні) перевели в кабінет хімії площею 63 м.кв. “Поділ іноземних мов та фізкультури відбувається, забезпечено належний навчальний процес”, –  каже голова відділу освіти.

Батьки ж наполягають на дотриманні ст. 14 Закону України «Про загальну середню освіту», згідно з якою наповнюваність класів загальноосвітніх навчальних закладів не повинна перевищувати 30 учнів. В якості економії пропонують переглянути кількість коштів, що виділяється на опалення. Активістка Таня Савчин на своїй сторінці у Facebook пише: «Котельня ЗОШ №8 вже кілька років випалює дрова, а за документами –  газ. І рахують, як за газ. А потім нас ставлять перед фактом, що ми на 500 тис. грн. напалюємо».

Цікавою є інформація про спожиту теплоенергію у 2016-2017 рр. школами Борислава та Східниці, яку нам надала Бориславська міська рада. Середня вартість для всіх бориславських шкіл – 1400 грн. за Гкал. Тоді як ЗОШ №2, що у Східниці, платить близько 2400 грн. за Гкал. При цьому немає відповідності кількості спожитої енергії площам приміщень. Найбільше тепла споживає ЗОШ №8 – саме та, яка, зі слів батьків, опалюється дровами вже близько 4 років. ЗОШ №9, що також обігрівається дровами, у списку, наданому БМР, не було.

Юлія Гасій, Медіа Дрогобиччина №13 (27) від 03 листопада

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *