Як організувати справді доступний відпочинок у Карпатах

На дворі літо, проте експерти туристичного ринку роблять невтішні прогнози щодо кількості українських відпочивальників. За їхніми даними цього року 68% українців взагалі залишаться дома, через ситуацію в державі та загальне зубожіння. Але чи варто приєднуватися до цієї армії «людей без відпочинку»?

Насправді ситуація складна, та не безнадійна, особливо коли мова йде про наш західний регіон. У нас під боком справжнє туристичне багатство – гори Карпати, які здатні замінити море, Канари і інші курорти, за досить таки пристойно-доступну вартість і з прийнятним сервісом.

Отож спільно з туристичним порталом karpatytur.info розпочинаємо серію публікацій про те, як і де відпочити, вписуючись в невеликий бюджет. А відпочити є де, і є нащо подивитися. Як зазначають адміністратори порталу, вони досі відкривають для себе Карпати, і це намагаються робити для туристів не лише з усіх куточків України, але й ближнього зарубіжжя. Тому вирушаємо у першу мандрівку. Сьогодні наш матеріал про деякі прийоми та фокуси організації справді доступного відпочинку.

 

Що таке доступний відпочинок

Що таке доступний відпочинок? Мабуть це той відпочинок, який подарував вам максимум видовищ та вражень за мінімум витрат. Усі ми добре розуміємо, що поняття є відносним і у кожному конкретному випадку «доступність» буде вимірюватися своїми величинами. Проте у наш кризовий час «Доступний відпочинок в Карпатах» справді набуває конкретності у своєму значені. Тому ці рядки сподіваюся стануть в нагоді тим, хто не може без відпочинку, але не знає як у теперішніх обставинах бажане зробити реальним.  Отож давайте спробуємо проаналізувати анатомію нашого майбутнього екскурсу в гори.

 

З чого буде складатися наш відпочинок:

  1. Бажання відпочити
  2. Визначення місця відпочинку
  3. Організація потрапляння на відпочинок
  4. Організація проживання та харчування
  5. Визначення терміну та періоду відпочинку
  6. Організація дозвілля

 

Бажання відпочити

Головний рушій ваших майбутніх дій. Не давайте йому розгорітися, оскільки це негативно відіб’ється на вашому гаманцеві. Людські потреби безмежні, а фантазія бездонна. Тому чим довше збираєтесь з думками і омріюєте вашу майбутню подорож, тим більше затрат необхідно буде вкласти у ваш маршрут. Головним критерієм ваших бажань та майбутніх дій має бути раціоналізм безпека та максимальна економія.

 

Визначення місця відпочинку

Мета даної складова організації доступного відпочинку у Карпатах дуже подібна до цілей професійних логістів: знайти максимально ефективний шлях до максимально ефективного відпочинку. Єдина відмінність  – відсутність у нашому випадку терміну «найкоротший термін». Вибачте за таку тавтологію, але час у даному разі не наш друг, оскільки він для нас занадто дорогий.

Тепер як усе сказане застосувати на практиці? Для відпочинку нам необхідно обрати місце, куди можна дістатися максимально дешево, де у невеликому радіусі є багато туристичних принад і врешті де ринок здатний надати недороге житло з недорогим харчуванням. Тому плавно переходимо до наступного пункту нашої мандрівки – трансферу.

 

Організація потрапляння на відпочинок

Найдешевшим видом пасажирського транспорту на великі відстані залишається потяг. Благо в Карпатах є декілька залізничних ліній, які здатні навіть без пересадок доставити нас в омріяні місця. Це зокрема лінія Львів-Чоп-Ужгород з допомогою якої нам відкривається можливість потрапити у наступні відпочинкові пункти як Сколе, Славське, Воловець, Мукачеве. Від них на відстані приміських маршруток є Волосянка, Пилипець, Жденієво, Поляна і ін.. Наступна лінія – Івано-Франківськ – Рахів. Тут ще більш екзотичні шийтуристичний набір: Яремче, Ворохта, Микуличин, Татарів, Кваси, Лазещина, Яблуниця, Ясіня ну і звісно Рахів. На відстані маршруток – Буковель.

Хоча потяг і дешевий від транспорту, проте все таки вартість на квиток залишається кусючою для пересічних туристів. Тож існує ще одна схема економії: приміські потяги, електрички та дизель-поїзди. Комбінуючи ваш маршрут з декількох таких видів транспорту, можна подолати чималу відстань образно кажучи за копійки. Проте за дешевизну прийдеться платити комфортом і часом. Так власне часом, оскільки графіки електричок складені таким чином, що у зонах пересадок доведеться очікувати по декілька годин.  Та знову ж вдаватися до такого екстриму рекомендуємо лише у літню пору. В зимовий час така мандрівка може коштувати вам здоров’я та нервів, оскільки багато вагонів не опалюються, а деякі маршрути взагалі можуть бути скасовані. То ж така мандрівка аж ніяк не виправдає вам економію.

 

Організація проживання та харчування

Звісно готелі, санаторії та престижні бази відпочинку у нашому випадку ми навіть не розглядаємо, оскільки вони з нашою економією нічого спільного не мають. Але це на перший погляд. В кінці публікації розповімо про методику, як за мінімум коштів відпочити по-королівськи. А наразі нашу увагу звертаємо на зелений туризм та приватні садиби. Якщо ви мандруєте великою компанією варто увагу зосередити навіть на котеджах. Ціна демократична і умови для проживання більш ніж вдалі.

Для  позбавлення себе від зайвих клопотів під час прибуття на місце відпочинку, рекомендуємо про житло подбати завчасно. Для цього стане в нагоді Інтернет і зокрема наш партнер karpatytur.info. Переглядаємо, обираємо і заздалегідь домовляємося з господарями про Ваш приїзд. Тут навіть можна трохи поторгуватися. Проте торг може мати місце у випадку чисельної компанії та тривалого перебування.

Якщо цього не вдалося зробити заздалегідь, не варто впадати у відчай: в Карпатах без даху не залишитесь. На пероні підходите до таксистів і запитуєте чи хто не здає житло. Звісно така послуга обійдеться дорожче, оскільки останній запропонує вас підвести до майбутньої квартири щоб ви довго не шукали. Проте окрім таксистів на пероні чатують і господарі житла, з якими одразу можна там і домовитися. Єдиним недоліком таких домовленостей є те, що очікувана послуга  є своєрідним «котом у мішку»: ви до останнього не знаєте в яких умовах будете проживати. І третій варіант пошуку житла на місці: піші пошуки. Когось залишаєте на пероні з вантажем, а самі висуваєтесь в село чи місто на пошуки. У курортних селищах до речі це зробити простіше, адже більшість господарів стараються поінформувати автомобілістів, що у них «є вільні місця». Після кількох відвідин все таки знайдете зручне для Вас місце.

Особливу увагу під час вибору місця проживання на відпочинку звертаємо на такий момент як «можливість користування кухнею». З цього починається ваша економія на харчуванні. Частину продуктів у такому випадку варто привезти з собою, а частину можна завжди придбати у магазинчиках, яких у курортних містечках та селах предостатньо. Самостійне приготування їжі суттєво збереже ваші заощадження.

 

Визначення терміну та періоду відпочинку

Як не дивно, але для економії в Карпатах велике значення має «коли ви їдете на відпочинок». Тривалий час на карпатських курортах діє система сезонності. Звісно межі сезонів у кожного можуть бути різні, проте вирізняють загалом три сезони. Вони у кожного можуть називатися по різному проте суть їх однакове: є найдешевший сезон (або низький сезон), є дорожчий сезон (високий сезон) і врешті найдорожчий з додатковими накрутками (супервисокий сезон). Карпатські сезони є обернено пропорційними до морських сезонів. Найдорожчі ціни у взимку, найдешевші влітку. Продиктована така градація затратами на утримання відпочинкових закладів. Зима це затрати на опалення і зростає попит тих хто любить кататися на гірських лижах. Бувають випадки міжсезонних знижок (весна, осінь). Ну і окремою градацією є Новий Рік, різдвяні свята та травневі свята. У цей період ціни є найвищими і знайти місце для відпочинку у такий період дуже складно навіть заздалегідь. Тому для економічного відпочинку у Карпатах звісно рекомендуємо період ранньої теплої весни (квітень), літо і бабине літо (початок осені). Якщо ваш відпочинок не передбачає активних екскурсій чи походів, добре можна з економити в період з кінця лютого до початку квітня, а також на жовтень-листопад. Щодо кількості днів перебування на «доступному відпочинку», оптимальний термін 3-7 днів. 3 дні – це той мінімум, за який можна розпочати розслаблятися і можна встигнути щось побачити. 7 днів – це та психологічна межа, до якої ще не шкода затрачених грошей. Після 7 днів вас почнуть діставати сумніви в доцільності поїздки адже «можна було гроші зекономити», або «які ж ми дурні, треба було нормально купити путівки і собі не шукати пригод». Десь приблизно так воно виглядає через тиждень перебування в горах. А якщо ви відпочиваєте групою і поряд мало туристичних принад, то 7 днів якраз той період, після якого один одного починає дратувати. Тому цю межу умовно можна ще назвати Карпатською межею дружби. І щоб ця межа не переросла в негативні наслідки варто подумати про дозвілля.

 

Організація дозвілля

Про це варто подбати ще на стадії планування. Для цього вивчаємо карти та прогноз погоди. І саме вибір дозвілля буде впливати на вибір місця вашого відпочинку. Особливо важливість дозвілля зростає, коли плануєте мандрівку понад 3 дні. Отож відкриваємо путівники і визначаємо місця максимальної концентрації туристичних принад (скелі, музеї, наявність озер, печер, цікавих туристичних маршрутів чи географічних об’єктів, пам’яток природи і т.д.) Зрозуміло, що такі принади не будуть в межах одного населеного пункту. Проте бажано, щоб вони були в радіусі їзди приміською маршруткою (до 15 км). В такому випадку ваше перебування на відпочинку буде динамічним і насиченим.

 

На чому не можна економити

Невипадково кажуть, що економити на безпеці не можна. У нашому випадку така економія може завершитись трагічно і про якесь задоволення від відпочинку мова взагалі не йде. Отож:

  1. Якщо плануєте організувати справді доступний відпочинок в Карпатах, насамперед подбайте про напарника або групу. Подорожувати в економ форматі з однодумцями веселіше, легше долаються труднощі і врешті рівень безпеки подорожі зростає в рази.
  2. Не плануйте економ відпочинок на зимовий період чи на період нестабільних погодних умов.
  3. Якщо плануєте піші туристичні походи у незнайомі місцевості і у вас немає досвіду таких походів – не економте на гідах та провідниках. Така економія може загрожувати вашому життю.

 

Он-лайн сервіси організації доступного відпочинку

Справді, в Інтернеті на сьогодні є достатньо цікавих сервісів, які можуть стати в нагоді для здешевлення вашого відпочинку. Для прикладу, сайти пошуку попутників для мандрівки. Скажімо хтось їде власним автомобілем у певний район Карпат, а у нього є ще вільні місця. Таким чином він за символічну платню готовий вас підвести звісно при умові, якщо ваші маршрути співпадають.  Ще один сервіс, який минулого року  запустили на  порталі karpatytur.info, називається «Біржа туриста». Суть біржі полягає у тому, що ви диктуєте надавачу послуг свої умови відпочинку. Для прикладу у вас обмежений бюджет, і стандартним методом вам аж ніяк не виходить відпочинок. Ви залишаєте заявку на відпочинок на біржі вказуючи свої умови. Завше у якогось готелю, вілли чи котеджу пустують площі, і щоб не тримати їх порожніми, завдяки біржі вони заповнюють прогалини, навіть з мінімальним прибутком. Звісно річ йде про тих власників чи представників туристичних послуг, які уміють рахувати гроші і раціонально використовувати ресурси. Відтак з’являються пропозиції, які неодмінно вас задовольнять.

Сподіваюся, що ми вас переконали про доступність відпочинку при будь-яких умовах і в будь-яких обставинах. Тож головне правило доступного відпочинку в Карпатах: не довго думати, а хутчіш приступати до організації омріяного відпочинку». Можливості безмежні.

Ярослав БАРАН

Спеціально для

karpatytur.info та  drogmedia.net.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *