Центр регіонального розвитку: Бориславу бракує голосів  

Депутати Бориславської міської ради не підтримали ініціативу стати співтворцем «Центру регіонального розвитку»,  представлену керівником дрогобицького Інституту міста Володимиром Кондзьолкою.

Центр планують створити в місті Дрогобич. Його вартість становитиме 10 млн. грн. Саме це і насторожило деяких бориславських депутатів. Вони не хотіли почути, що голосування за вступ до Центру не передбачає виділення коштів з міського бюджету.

«Центр регіонального розвитку» – об’єднання населених пунктів з метою спільного стратегічного розвитку. Дрогобицький район є особливим в плані близького розташування міст один до одного та різноманітності їх векторів розвитку. Центр передбачає знаходження спільної проблематики та її вирішення шляхом спільних міжмуніципальних проектів: «Міжмуніципальні проекти – нова гілка фінансування ДФРР. Вони мають великі шанси на виграш та фінансування – пояснив нам Володимир Кондзьолка.  – Також варто сприймати Центр як підготовку до ІІ етапу реформи децентралізації. Держава, як і при І рівні, стимулюватиме ОТГ до об’єднання в укрупнені райони наданням інфраструктурних коштів. Маючи готову платформу та чітку структуру і напрацювання, ми зможемо бути в числі перших та отримати від держави максимум цих коштів. Бо можливість отримати бл. 120 млн. інфраструктурних коштів за добровільне об’єднання в ОТГ населені пункти Дрогобиччини вже втратили».

Для створення Центру вистачає двох партнерів, і вони є: Дрогобич і Меденичі. Залучення Борислава все рівно відбудеться. Але якщо не в числі перших – то й привілеїв місто матиме менше. Формально, для вступу Борислава до Центру сесії було не потрібно. Але представники Дрогобича хотіли, щоб процедура була максимально узгоджена з усіма сторонами. «Якщо бориславські депутати мають питання щодо Центру, вони можуть отримати на них відповіді в Дрогобичі» – говорить  п. Кондзьолка.

Чому це  вигідно?

  • Залучення коштів ззовні (грошова частка міста, помножена на 9)
  • Партнерство: вирішення спільних проблем через діалог – завжди краще, ніж самостійне їх рішення

Про які проблеми йдеться?

Зокрема на сесії п. Володимир говорив про перший запланований проект:  «Створення спільної транспортної розв’язки». Він передбачає оптимізацію перевезень: встановлення JPS трекерів, введення електронних квитків, запровадження системи камер відеонагляду на основних зупинках, оновлення зупинок. Ці заходи дозволять продумати оптимальне планування перевезень та покращити їх якість.

Окрім того, що зручно, буде ще й законно

«Порядок організації пасажирських перевезень» передбачає курсування міжміських маршрутів від автостанції до автостанції. Ми ж використовуємо міжміські як приміські.

«Енки» не ставлять

В Бориславській міській раді є 34 депутати. За створення Центру проголосувало 17 депутатів. Проти – 1. 2 утрималось та 4 не проголосували.  Нагадаємо, що в Бориславі усі кошти, передбачені на ведення депутатської діяльності, поступають в загальний бюджет міста. Є в Бориславі депутати, які й зовсім не відвідують засідання сесій. Останні таким чином блокують роботу міської ради, бо «на їх вулиці не виділяють кошти».

За входження до Центру ще можна проголосувати на наступній позачерговій сесії БМР.

 

Юлія Гасій

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *