Чому влада і громада “глухі” в сміттєвому питанні?

Минув місяць з часу початку  активних “сміттєвих війн” на Дрогобиччині.

Однак, на час, коли номер готувався до друку, поступу так і не відбулося. Чому так? Ми спробували розібратися.

Борислав й надалі відмовляється приймати сміття від інших населених пунктів, окрім Східниці

Поки Брониця блокує дрогобицьке сміття, мер Дрогобича Тарас Кучма намагається вирішити першочергову проблему – знайти полігон, куди можна звозити сміття. Першими днями березня відбулась зустріч громади Губич із очільником Дрогобича Тарасом Кучмою та його заступником Василем Качмаром. Говорили про можливість завезення дрогобицького сміття в Борислав. Представників бориславської влади на слуханні не було.

Місяць завезення сміття (4 машини в день, як повідомив Тарас Кучма на сесії БМР в кінці лютого) дрогобицька влада оцінила у 300 тис. грн. Ці кошти могли б бути перераховані на рахунок Бориславської міської ради. Також п. Тарас говорив про можливість зробити ремонт вул. Дрогобицької. «Коштів на це поки немає. Але ведуться переговори з людьми, які це питання можуть вирішити». Щодо дороги між Бориславом і Дрогобичем висловив свою думку Василь Качмар: «На жаль, дорогу зробили тільки до напису «Дрогобич». Але, думаю, спільними зусиллями ми змінимо все на краще».

Ні з боку людей, ні від представників влади Дрогобича не звучало конкретних запитань, умов чи пропозицій. Нашому виданню Тарас Кучма уточнив, що сміттєвози будуть обладнані DPS-навігаторами. Його впевненість у тому, що за місяць питання з Броницею вирішиться, базується на двох фактах: 1) Процес рекультивації броницького сміттєзвалища, на яку ЛОДА, з його слів, виділила 6 млн. грн., розпочнеться за два тижні (20 березня) і люди, побачивши реальні дії з боку влади, припинять блокування. 2) Тарас Кучма сподівається виграти суд проти деяких броницьких активістів-блокувальників.

За результатами слухань, громада Губич проголосувала проти завезення сміття, пояснюючи це тим, що здоров’ям не торгують, а в Бориславі на сміттєзвалищі не дотримуються санітарних норм.

Блокування сміттєзвалищ – результат недовіри громади до влади

Броницьке сміттєзвалище знаходиться на балансі Дрогобицького КП «Комбінат міського господарства». Цікавим є аналіз доходу та витрат Комбінату за 2017 рік. Згідно з договорами про співпрацю, сума доходу від захоронення ТВП Дрогобицького району та Львова разом з коштами від перевізників м. Львів становить 2 млн. 327 тис. грн. До сміттєвих витрат комбінату відносимо 286,0 тис. грн. екологічного податку, 240 тис. становить оренда бульдозера та запчастини, 122 тис. грн. – закупівля контейнерів для ТВП, 256 тис. грн. – пальне та інші не пов’язані з покращенням стану сміттєзвалища витрати. Разом коштів витрачено менше одного мільйона.  Хоча одна зі складових тарифу, яку споживачі оплачують компаніям перевізникам – захоронення – повинна бути спрямована на утримання сміттєзвалища в належному екологічному стані. До слова, Комбінат міського господарства мав провести рекультивацію сміттєзвалища ще у 2008 році.

 

Мер Дрогобича каже, що Львів додатково виділив на рекультивацію сміттєзвалища в Брониці 6 млн. грн.. Це на 9 млн. менше, ніж було обіцяно. «Не п’ятнадцять – бо і возили сміття зі Львова менше, ніж передбачено меморандумом», – каже Тарас Кучма. Також мер запевняє, що в Дрогобичі працює сортувальна лінія, яка зараз перебуває у власності приватного підприємства. Щоправда, працює вона поки що в тестовому режимі.

Нещодавно директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук повідомив, що «ЛОДА закупила три сортувальні лінії, одна з яких – в Дрогобичі. Повноцінно система сортування сміття має запрацювати навесні». Насамкінець Тарас Кучма обіцяє побудувати в Дрогобичі сміттєпереробний завод шведського зразка.

Роботи з рекультивації сміттєзвалища, зі слів очільника Дрогобича, розпочнуться вже до кінця березня. Хоча активісти села Брониця вважають, що насправді мова йде не про рекультивацію, а реорганізацію – облаштування нового сміттєзвалища. Треба ж кудись подіти  сміття, яке не підлягає переробці.

 

Брониця приймала не лише сміття Дрогобича, а й Стебника та, частково, трускавецьких приватників. Виникає логічне запитання, куди тепер компанія-перевізник сміття в Бориславі «ДВ Еко-світ», враховуючи заборону сесії міської ради приймати сміття з інших міст, окрім Східниці, возить сміття з Трускавця. Керівник компанії в Бориславі Іван Потикевич стверджує, що з часу броницької блокади трускавецьке сміття вони возять до Львова. Але якщо ви станете свідком того, як в Трускавці завантажує сміття сміттєвоз MAN ВС 9266, знайте, що це автомобіль, який обслуговує Борислав і вивантажується виключно на бориславському сміттєзвалищі. Тому прохання робити фото- чи відеофіксацію таких моментів і надсилати у нашу редакцію.

 

Стратегія поводження з ТПВ Львівської області

Люди розуміють, що сміття – це гроші. І гроші немалі. А кому цікаво віддавати своє здоров’я за чийсь бізнес? Люди перестали вірити обіцянкам як місцевих чиновників, так і можновладців обласного рівня.

Щодо обласного рівня, то процес визначення вартості вивозу і утилізації сміття зі Львова в область не був відкритим. Влада Львова непрозоро витратила декілька сотень мільйонів гривень на вивіз сміття. За цим фактом прокуратура порушила кримінальне провадження, провела десятки обшуків і вилучень документів. Слідство в цій справі триває…

Львівська облрада в межах “Сміттєвого меморандуму” минулого року взяла на себе зобов’язання паритетного фінансування соціальних заходів для районних міст, які погодились приймати ТПВ зі Львова на свої полігони.  Кошти обласного екологічного фонду, як відомо, минулоріч, в основному, були скеровані на закупівлю сміттєвозів.

Цього року Департаментом розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львіської облдержадміністрації була розроблена стратегія поводження з ТВП.  Про це повідомив начальник управління експлуатаційної діяльності у сфері комунального обслуговування Департаменту Тарас Зозуля. Стратегія передбачає облаштування 7 нових полігонів в області, рекультивацію 14 полігонів, ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, будівництво 4 комплексів з переробки ТПВ. Цікаво, що згідно з стратегією проводитиметься фінансування не усіх полігонів, а лише тих, які працюють та приймають сміття зі Львова. Що робити з меншими сміттєзвалищами, там не вказано. Про те, що Львів дбає лише про свої інтереси, а не про довкілля області, найбільше свідчить невизначена ситуація з Грибовичами. Що робити з цим звалищем у Львові не знають. Зате знають як припинити дотацію на водопостачання трьох сіл навколо Грибовицького сміттєзвалища.

 

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимошко каже, що шанс виправити ситуацію все ж є. Для цього владі потрібно вже розпочинати роботи з обладнання сміттєвих полігонів. Запровадити прозоре звітування за використані та зароблені на смітті кошти перед громадою. А переконувати громаду в доцільності сміттєпереробних заводів повинні представники фірм з реальними проектами.

Юлія Гасій

Медіа Дрогобиччина №5 (35) від 16 березня

Фото театр КАНТ, Борислав

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *