КУПУЄМО ЯЛИНКУ: ЯКЩО НАТУРАЛЬНУ, ТО  ТІЛЬКИ ЛЕГАЛЬНУ!

У соціальних мережах уже давно розсилають «ялинки щастя», які необхідно надіслати ще десятьом друзям – і буде вам щастя.

Але дуже хочеться свята у реальному житті.  Невід’ємним атрибутом Нового року і Різдва Христового є зелена красуня – ялинка. Пригадуєте щемливу дитячу радість, коли прикрашаєш святкове дерево, передчуття, що все найкраще попереду – свята, подарунки, мандарини, канікули… І легенький сум, коли прибираєш останні голочки з килимка… З часу нашого дитинства багато чого змінилося, але традиційно в кінці грудня ми починаємо замислюватись про ялинку. Ставити чи не ставити цього року? Якщо ставити, то яку обрати? Штучну чи натуральну? Велику чи маленьку?

Насправді за останні роки суттєво збільшилась кількість власників розкішних штучних ялинок з відповідними наборами пишних ялинкових прикрас в одній кольоровій гамі. Фахівці зазначають, що це результат нашого реального зближення з Європою, поїздок до родичів в Італію чи Іспанію, адже за кордоном лише так прикрашають оселі до Нового року і Різдва. Пишна штучна ялинка і сучасні вишукані прикраси справді чудово підкреслять атмосферу свята. Та це добряче передноворічне капіталовкладення, яке окупиться з роками. На базарі в Дрогобичі ціни на штучні ялинки коливаються від 900 до 3600 гривень – залежно від розміру, кольору та «пухнастості».

Та якщо штучне дерево в домі – це не для вас, бо цінуєте, передусім, запах справжньої хвої, то обов’язково обирайте легальну ялинку! Адже вирізаючи дерево самовільно або купуючи його у браконьєра, ви заради найближчого Нового року своїми руками нищите легені землі, екологію, а, значить – майбутні нові роки…

Та не будемо про сумне, краще проконсультуємося з цих питань із фахівцем – районним мисливствознавцем Василем Осиповичем Дмитришином.

Василю Осиповичу, то що порадите поціновувачам ялинового запаху в домі? Як правильно і без шкоди для природи обрати натуральну ялинку?

– Моя особиста думка і порада – створіть собі ялинку самі! Візьміть стовбур, просвердліть дірки, прогуляйтеся в ліс, наріжте гілочок і сформуйте собі пишну зелену красуню з неповторним запахом. Цим ви жодним чином не зашкодите, а лише допоможете лісу.

– А як щодо ялиці, яка заготовляється лісгоспом спеціально до Новорічних свят?

– Лісгосп заготовляє смереку і сосну. Але, чесно кажучи, –  не для передноворічного матеріалу. Базових розсадників у нас нема. Це витратний і кропіткий процес. Заготівлі робляться на узліссях, під високовольтними лініями, і це неправильно. Узлісся – це захисна смуга між дорогою і лісом. Узлісся навпаки треба формувати, а не вирубувати кращі дерева. Звичайно, порівнюючи з минулими роками, передноворічні заготівлі зменшилися в рази, але все одно це неприродній процес. Подумайте самі, при будь-якій охороні лісу завжди є хворі та відсталі в розвитку дерева. Але на Новий рік вирубуються саме найкращі!

Ще одна деталь. Дрогобицька районна рада років десь чотири тому заборонила рубати білу ялицю. Але, на мою думку, і таке позитивне рішення дещо недопрацьоване. Верхівки ялиць в головному користуванні (місцях державної заготівлі, рубки деревини) можна і бажано дозволити лісгоспам реалізовувати, бо вони й так впадуть і їх спалять, то чому не дати людям?

– То де і за якою ціною перед Новим роком і Різдвом таки можна придбати додому натуральну і легальну ялинку?

От вже після Миколая на території Дрогобицького лісгоспу розпочинається реалізація ялинок, заготовлених та прочіпованих спеціально на свята, за доступною фіксованою державною ціною – 114 гривень за дерево розміром від двох до двох з половиною метрів. Хай ваш вибір буде свідомим, і щиро вітаю з Новим роком!

Іра Циган, Медіа Дрогобиччина №16 (30) від 29 грудня

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *