"Операція Шпихлір": допродати нерозпродане?

Зруйнувати мрію і остаточно  знищити історичну пам’ятку можна одним лише голосуванням.

І така доля, найімовірніше,  чекає на не надто нині првабливу  (через байдужість влади)  пам’ятку архітектури національного  значення, внесену  до  Державного реєстру  культурного надбання, – житницю- шпихлір, споруджену  1778 року.

Не вірите? Думаєте, гірше,ніж є зараз , не може бути?

Даремно.

Остаточне знищення  пам’ятки й завершення будь-яких спроб її відновити,   можливе тільки в разі, якщо депутати підтримають проекти рішень щодо продажу земельних ділянок, які  розміщені  зовсім поруч зі Шпихліром , а фактчино – є простором пам’ятки.

Перші палі на шляху «зради» вбила депутатська комісія з питань регулювання земельних відносин (та, яка вже «переформатована»).

Отже, на своєму засіданні 31 серпня комісія погодила внесення до переліку на викуп земельну ділянку  площею 700 кв. м. (кадастровий номер 4610600000:01:005:0165 на вул. М. Грушевського, 16А) для обслуговування нежитлової будівлі . Викуп має здійснити МПП «Всеволод».

Йдеться, щоб ви розуміли, про кафе «Шпихлір». Для його обслуговування  потрібно аж 700 метрів квадратних.

Та це ще не все.

На цьому ж засіданні комісія розглядала ще одне питання –« Про включення в перелік на викуп земельної ділянки  площею 1940 кв. м. ( кадастровий номер 4610600000:01:005:0123 на вул. М. Грушевського, 16А) для обслуговування нежитлової будівлі.  Йдеться про автостоянку  та цілу ділянку вздовж дороги , викупити які планує те ж МПП «Всеволод». Тоді, 31 серпня, комісія ухвалила рішення «На довивчення».

Сьоме вересня. Минув тиждень. Чергове засідання. Те ж питання. Рішення комісії «Відхилити» нема. Є рішення «На до вивчення(юридичному відділу вивчити додані документи)».

Як юридичний відділ “довивчить” і що рекомендуватиме – і питання нині є риторичним.

Вже 28 вересня має відбутись чергова сесія Дрогобицької міської ради.

Ймовірно, цього дня й розглядатимуть обидва питання.

Під яким “соусом” подадуть – наразі не відомо. Адже на час, коли номер готувався до друку (17 вересня) проектів рішень з земельних питань на сайті ради не оприлюднено. Хоча, згідно з законодавством, таке оприлюднення має відбутись за 14 днів до дати сесійного засідання,

а особливо в умовах, коли такі ухвали грубо суперечать рішенню Дрогобицької міської ради №15/5 від 27.02.2015 року «Про резервування земельної ділянки на вулиці Грушевського для влаштування музею «Бойківський скансен». Тоді, 2015 року, нагадаємо, про цю ділянку клопотала одна релігійна громада – просили під церкву, обіцяли відреставрувати Шпихлір натомість.

Їм землі не дали.

Хіба  ж для того, щоб тепер її віддати кафе-барові?

Без жодних зобов’язань і гарантій?

Понад два гектари землі в центрі міста- надзвичайно ласий шматок, який, ясна річ, можна продати – і начхати на потребу будь-яких розкопок, будь-якої реставрації , будівництва будь-яких скансенів чи чогось схожого.

Гроші ж  не пахнуть…

Додамо, що засновниками МПП «Всеволод» є Петро Петрович Чайківський і Світлана Мірчівна Чайківська, керівником –Світлана Мірчівна Чайківська.

Нагадаємо, в місті зорганізувалась громадська ініціатива БерегТи, яка,спільно з ВІ “Активна Громада” Інстиутуту “Республіка” працює над питанням збереження архітектурної спадщини міста.

Марія КУЛЬЧИЦЬКА, Медіа Дрогобиччина №10 (24) від 21 вересня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *