Ветеринарна медицина району на межі знищення: коштів передбачено у розмірі лише 16% від мінімальної потреби

Ветеринарна медицина Дрогобицького району – це професійний колектив фахівців районної державної лікарні ветеринарної медицини,  районної державної лабораторії ветеринарної медицини.

Видатки на утримання та функціонування установ державної ветеринарної медицини для проведення лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних робіт здійснюються за рахунок коштів обласного бюджету. На жаль для функціонування ветеринарної медицини Дрогобицькому району їх виділено лише 16% від необхідної суми.

Про це йшла мова на нараді в заступника голови районної ради Володимира Стецівки, в якій взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Володимир Шутко, керівник управління агропромислового розвитку Зеновій Кебза, керівник фінансового управління Віталій Перхун, заступник керуючого справами районної ради Микола Андріїв, головний державний інспектор ветеринарної медицини Дрогобицького району Володимир Білас, начальник Дрогобицької районної державної лікарні ветеринарної медицини Валерій Мацюк, начальник районної державної лабораторії ветеринарної  медицини Марія Шумило, інформують у Дрогобицькій РДА.

Відсутність повного фінансування може призвести до суттєвих негативних наслідків, зокрема до неможливості проведення лабораторно-діагностичних та лікувально-профілактичних робіт, що, у свою чергу, спричиниться до невчасного виявлення захворювань та поширення епізоотій. Окрім цього, недофінансування неминуче призведе до втрати цінних і досвідчених кадрів. Тому Дрогобицька районна рада та райдержадміністрація звернулась з листом до керівництва області посприяти у виділенні коштів для належного фінансування установ  ветеринарної медицини  щодо збільшення обсягів фінансування.

В листі зокрема говориться, що Дрогобицький район – є частково гірський район, з розкиданими населеними пунктами та бездоріжжям, що зумовлює певну специфіку в роботі ветеринарних лікарів, які обслуговують 76 населених пунктів, відстань від районної державної лікарні ветеринарної медицини до крайньої точки населеного пункту району становить близько 50 км.

В Дрогобицькому районі є два племінних господарства по утриманню та розведенню молочних корів, які обслуговуються спеціалістами Дрогобицької районної державної  лікарні  ветеринарної  медицини та  Дрогобицької  районної державної  лабораторії  ветмедицини. Окрім  того,  в  районі функціонує  племінне господарство по розведенню овець та кіз (ФГ «Мерінос-Захід»), діють чотири птахофабрики по виробництву яйця,  в яких нараховується 188 тис. голів курей, вісім  господарств по утриманню ВРХ м’ясо-молочного напряму продуктивності, одинадцять  свиногосподарств загальною кількістю поголів’я понад 20 тисяч голів та  господарства  індивідуального сектору.

Дрогобицький район нараховує десять населених пунктів неблагополучних по емкару  та 20 населених пунктів неблагополучних по сибірці. На даний час велику загрозу виникнення та поширення територією України несуть такі захворювання як африканська чума та грип птиці, недопущення та ліквідація яких покладається повністю на державну службу ветеринарної медицини. Одною з вагомих проблем  сьогодення є таке захворювання як сказ.

Ветеринарною службою проводяться вакцинації  тварин, що дає змогу не допустити будь-якому захворюванню на території Дрогобицького  району, проводять клінічне, діагностичне та лікувальне обстеження с/г тварин у громадському та в індивідуальному секторі.

Крім цього Дрогобицька  районна  державна  адміністрація  та  Дрогобицька  районна рада звертається  з проханням, щодо припинення ліквідації Дрогобицької районної державної лабораторії ветеринарної медицини та глибоко переконані у необхідності збереження Дрогобицької  районної державної  лабораторії  ветмедицини, як юридичної установи з покладанням виконання їх функцій. Вона забезпечує  благополуччя  Дрогобицького району   від  занесення  та  виникнення  заразних  та  антропозоонозних  хвороб  тварин  та  забезпечення  населення  району  якісною  сировиною  та  продуктами  рослинного  та  тваринного  походження.  Дрогобицька  районна  державна  лабораторія  ветеринарної медицини  надає послуги понад 20 підприємствам різної форми власності по виробництву та переробці продукції тваринництва.   

Тому Дрогобицька РДА та райрада просить повторно повернутись до розгляду питання щодо недоцільності ліквідації Дрогобицької  районної  державної  лабораторії  ветеринарної  медицини з метою недопущення спалахів інфекційних захворювань на території Дрогобицького району та забезпечення якісною продукцією  рослинного та тваринного походження його мешканців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *