Дрогобиччина: підсумки. Сміттєперобний завод, ведмідь-утікач та багато іншого (+ВІДЕО)

Минулий тиждень для Франкового краю видався надзвичайно насиченим.

Коротко про те, що відбувалось, і про що не встигли розповісти ми – в матеріалах наших колег

Сміттєпереробному заводу у Дрогобичі дали «зелене світло». Втім, є «але».. (+ВІДЕО)

31 депутат Дрогобицької міської ради проголосував за надання дозволу на виготовлення проектної документації  земельної ділянки, на якій німецька фірма «INSIL»  має намір будувати сміттєпереробний завод. На сесії були присутні представники цієї фірми в Україні, які виступили перед депутатами і відповіли на їхні запитання.

Як прозвучало у доповідях,проект розрахований на 60 млн. євро. Потужність заводу – переробка 100 тис. т сміття на рік. Від міста інвестори просять лише ділянку, яку хочуть взяти в оренду на 49 років. Потрібну ділянку у Дрогобичі  підшукали на перехресті вул. С. Наливайка та Гайдамацької. Ці землі призначені саме для промислового виробництва. При заводі німецькі партнери хочуть запустити тепличне та холодильне господарство. Пропонують також подавати до найближчої котельні підігріту до 70 градусів воду. Такі проекти «INSIL» паралельно з Дрогобичем реалізовуватиме  у Житомирі, Кременчуку та Нововолинську.

Як зауважив презентатор проекту, начальник відділу економіки виконавчого комітету Дрогобицької міської ради Роман Корпан, серед вагомих плюсів цього проекту те, що завод не матиме атмосферних викидів, міська скарбниця щороку отримуватиме 920 тис. грн. орендної плати у процесі будівництва та близько 2,5 млн. грн. по завершенню будівництва. Термін реалізації  проекту 18 місяців. Більшість депутатів зійшлася в тому, що, як сміттєпереробний завод, так свіжі інвестиції конче потрібні, однак на цьому питанні Дрогобич обпікається уже понад 20 років. Депутати суголосно висловилися за те,щоб у договорі був  вказаний термін, який надається інвестору на виявлення своїх можливостей. Таким способом обранці дрогобицької громади страхуватимуться  від чергового ошуканства. Адже ще із зорі Незалежності України проекти побудови сміттєпереробних заводів у Дрогобичі стандартно зазнавали фіаско і закінчувалися на рівні підписання паперових домовленостей. 

 

Результати поіменного голосування:       

  1. Бернадович Володимир Анатолійович – проти
  2. Білоган Володимир Євгенович – проти
  3. Буга Осип Степанович – за
  4. Ваврин Михайло Васильович – за
  5. Возняк Володимир Христофорович – за
  6. Гориславський Сергій Орестович – відсутній
  7. Дівчур Галина Григорівна – за
  8. Звір Богдан Іванович – за
  9. Іванців Богдан Михайлович – відсутній
  10. Ільницький Іван Миколайович – утримався
  11. Котула Володимир Михайлович – проти
  12. Красногурський Богдан Миронович – за
  13. Кулина Володимир Романович – утримався
  14. Курчик Роман Михайлович – за
  15. Лепкий Іван Іванович – за
  16. Лешко Олег Михайлович – відсутній
  17. Лужецький Михайло Петрович – за
  18. Мельник Орест Стефанович – за
  19. Метик Тарас Михайлович – за
  20. Муль Роман Миколайович – утримався
  21. Недбальський Богдан Петрович – за
  22. Николаїшин Богдан Никифорович – за
  23. Панькевич Лариса Іванівна – за
  24. Петруняк Михайло Романович – проти
  25. Походжай Микола Михайлович – утримався
  26. Пристай Богдан Романович – за
  27. Пудлик Ігор Павлович – за
  28. Пукало Роман Михайлович – за
  29. Розлуцький Ігор Миколайович – за
  30. Росоха Ростислав Васильович – за
  31. Росоха Юрій Васильович – за
  32. Рупняк Микола Ярославович – відсутній
  33. Скірко Орест Володимирович – відсутній
  34. Скрипух Олег Тарасович – проти
  35. Суда Петро Станіславович – за
  36. Сушко Петро Ярославович – за
  37. Танчук Василь Володимирович – за
  38. Тертека Лариса Володимирівна – відсутня
  39. Тюска Віктор Миколайович – за
  40. Федак Степан Володимирович – за
  41. Хомин Роберт Ярославович – відсутній
  42. Хом’як Ігор Миколайович – за
  43. Хрущ Олег Васильович – проти
  44. Шагала Роман Миколайович – за
  45. Шевкенич Андрій Іванович – за
  46. Шеремета Михайло Михайлович – за
  47. Ямелинець Ігор Петрович – за
  48. Ямельницький Володямир Ярославович – утримався
  49. Янів Андрій Євстахійович – за
  50. Яцків Юрій Орестович – утримався

«За» – 31

«проти» – 6

«утримався» – 6

Водночас, як написав на своїй сторінці журналіст-розслідувач Любомир Ференс, відкритим залишається питання, як далеко готові зайти дрогобицькі депутати – вони обмежаться виділенням землі фірмі-пустишці чи спробують вибити гроші з Європи під цей проект, а потім скажуть, ну, вибачайте, не вийшло, змінився бізнес-клімат чи ще щось подібне?!

“Для нікого не є секретом, що у провінційних містах єдиним способом заробітку місцевих можновладців є баригування комунальним майном або землею. Так-от вкінці тижня 31 депутат Дрогобицької Міськох Ради проголосував за надання дозволу на виготовлення проектної документації земельної ділянки, на якій німецька фірма “INSIL” має намір будувати сміттєпереробний завод. Як прозвучало у доповідях, проект розрахований на 60 млн. євро. Потужність заводу – переробка 100 тис. т сміття на рік. Від міста інвестори просять лише ділянку, яку хочуть взяти в оренду на 49 років.Те, що ніякого сміттєпереробного заводу ця фірма не збудує стає зрозуміло одразу після заходу на їхній сайт http://insil.de/glawnaja.html. Його скоріш за все робили минулої ночі за 50 доларів спеціально для того, щоб “щось було”. Окрім того, в німецькій соціальній мережі для професіоналів XING знаходимо і профайл директора “INSIL” Kлaуса Хеннінга Бека: https://www.xing.com/profile/ClausHenning_Beck
Фірму “INSIL” він зареєстрував вкінці 2012 року, як консалтингову, в якій максимум працює 1-10 людей. А будувати треба сміттєпереробний завод, а не продавати дим. Як засвідчує їхній сайт, подібні проекти вони хочуть реалізовувати у Житомирі, Нововолинську та Кременчуку. Тобто, об’єм робіт, для незрозумілої кантори досить масштабний. Відкритим залишається питання, як далеко готові зайти дрогобицькі депутати? Вони обмежаться виділенням землі фірмі-пустишці чи спробують вибити гроші з Європи під цей проект, а потім скажуть, ну, вибачайте, не вийшло, змінився бізнес-клімат чи ще щось подібне?! Колеги з Австрії підказують, що статутний капітал у “INSIL Deutschland UG” аж 1 євро!”

 

 

Найгіршу у Дрогобичі дорогу почнуть ремонтувати  у липні


У Дрогобичі ремонтні роботи найгіршої дороги на вул. Самбірській проводитимуть у липні.

Про це повідомив директор департаменту міського господарства, заступник міського Іван Лепкий.

Уже з 20 травня на цій вулиці прокладатимуть дощову каналізацію.

«Має відбутися тендер, є певні процедури, розтягнені в часі і їх обійти ми не можемо», – зазначив Іван Лепкий.

Однак чи буде відремонтована ця найжахливіша у Дрогобичі вулиця повністю – поки що питання, яке впирається у кошти. На ремонт вул. Самбірської потрібно 20 млн грн, цьогоріч у бюджеті Дрогобича закладено 7 млн, також на цю вулицю передбачений 1 млн грн з природоохоронних коштів.

 

У Дрогобичі дітям учасників АТО надали пільги у харчуванні в садочках та школах

У Дрогобичі діти учасників АТО звільнені від сплати за харчування у садочках та школах. У дитячих садках таких дітей є 40, у школах – 65.

Про це повідомив начальник відділу освіти міськвиконкому Петро Сушко.

Також за доручення секретаря міської ради, в.о. міського голови Тараса Метика, відділ культури розробляє програму, згідно з якою діти цієї категорії будуть звільнені від сплати за відвідування шкіл естетичного виховання.

 

На Дрогобиччині відбулася єпархіальна проща до Грушева


10 травня Самбірсько-Дрогобицька єпархія УГКЦ провела традиційну прощу до відпустового місця в с. Грушів Дрогобицького району. У ній взяли участь чисельні паломники, багато з яких прийшли пішки з м. Дрогобича.

Архиєрейську Літургію відслужив єпископ Самбірсько-Дрогобицький Ярослав (Приріз) у співслужінні з єпископом-помічником Григорієм (Комаром) і духовенством.

Звертаючись до паломників, владика Ярослав наголосив: «З різних міст і сіл ми прийшли сюди, бо відчуваємо потребу тіснішого спілкування з Богом, Його підтримки, допомоги, яку Він нам подає через Пречисту Діву Марію, прославлену в Грушівській іконі».

Наприкінці проповіді владика Ярослав привітав всіх матерів з Днем Матері. «На цьому святому місті подякуймо також нашій Небесній Матері за молитовне заступництво. Просімо, щоб Вона і надалі берегла наш народ та допомагала визволитися від напастей ворога-агресора», – сказав проповідник.

 

У Бориславі ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань виплатили 650 тис. грн допомоги

У Бориславі виплачено разову грошову допомогу до Дня перемоги ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань 1539 особам (з них 10 учасникам АТО) на загальну суму 650 109 грн.

 Про це повідомили в управлінні праці та соціального захисту

«Мешканці  Борислава, які мають право на разову грошову допомогу до Дня перемоги та своєчасно її не отримали до 5 травня, мають право звернутися за даною допомогою до управління праці та соціального захисту населення Бориславської міської ради та отримати її до 30 вересня поточного року», – розповіла начальник управління праці та соціального захисту Ірина Цапів.

Разова грошова допомогу до Дня перемоги, передбачена Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань».

 

У Бориславі та Східниці відновлено централізоване водопостачання з водозабору «Рибник»


10 травня у Бориславі та Східниці відновили централізоване водопостачання. Вчора, 9 травня, на водозаборі «Рибник, був змонтований насос, який передував на ремонті у Львові, в 22 годині розпочалося закачування води на водозаборі «Рибник»
.

 Зі слів міського голови Борислава Володимира Фірмана, щоб забезпечити мешканців водою закачування води протягом двох – трьох днів буде постійним. На цей період у місті буде цілодобове водопостачання . Володимир Фірман додав, перед тим як запустити насос прийшлось багато чого відновлювати та усувати неполадки: замінено кабель від насосної станції до розподільчого пристрою, відремонтовано релейний захист через що згоріли два насоси на водозаборі. Під час відновлення електричної частини були задіяні висококваліфіковані спеціалісти Бориславського РЕМу. На думку міського голови два насоси на станції «Рибник», завдяки яким постачають воду мешканцям, могли спеціально спалити зацікавлені особи, які хочуть взяти КП «Бориславводоканал» у концесію на 49 років «Складається таке враження, що хтось доклав руки, що спалити обидва насоси. Є багато запитань: чому не спрацював релейний захист, чому згорів кабель. Такі насоси мають високий захист, чому вся апаратура не спрацювала», – сказав Володимир Фірман. Нагадаємо, 21 квітня, на насосній станції «Рибник» КП «Бориславводоканал», звідки постачається вода на Борислав та Східницю, вийшов з ладу останній резервний електродвигун. До цього, 8 квітня на насосній станції «Рибник» КП «Бориславводоканал» під час запуску вийшов з ладу електродвигун потужністю 1000 кВт насосу НШР-300/560 продуктивністю 900 куб м/год. Після цього для накачування був задіяний резервний насос потужністю 600 кВТ НШР-300/420 продуктивністю 550 куб м/год, який 21 квітня вночі вийшов з ладу.

 

На Львівщині до села Медвежа забрів бурий ведмідь і напав на бичка


У селі Медвежа Дрогобицького району Львівської області поблизу громадського лану на бичка селянина Миколи Гуняка напав бурий ведмідь.

Це викликало переляк в селян. Люди думають над тим, чи надалі їм виганяти худобу на пасовище чи тримати вдома, поки зловлять клишоногого.

Ведмідь потрапив до села з Броницького лісу, що неподалік, і напав на бичка, пообдиравши йому боки.

Нагадаємо, що на Дрогобиччині пошук клишоногого ведуть мисливці, лісники. Бурий ведмідь занесений до Червоної книги, тому поставлено завдання докласти максимум зусиль, щоб його зберегти живим.

 

Вірш про полеглого батька-героя розказала маленька донечка…


10 травня в Ясенице-Сільнянському НВК І-ІІ ступеня відбулася лінійка-реквієм з нагоди відкриття меморіальної дошки українському новітньому героєві  Степану Бродяку, який загинув на сході України, захищаючи її незалежність та цілісність.

Найбільше присутніх розчулив вірш, який про батька розповіла його маленька донечка Вікторія.

 

 

 

Дрогобич вітає бійців батальйону ОУН (ВІДЕО)

У Дрогобичі відбулася зустріч з бійцями батальйону ОУН та його бойовим командиром Миколою Коханівським.

Волонтери групи “Захід-Дрогобич” по допомозі батальйону ОУН на чолі її керівника Марії Головкевич організували концертну програму для наших героїв за участі Заслуженого Прикарпатського ансамблю пісні та танцю України «Верховина». Перед учасниками зустрічі виступив Микола Коханівський, який відповів на запитання дрогобичан. Репортаж з зустрічі від  Дрогобицького інтернет телебачення.

 

 

 Вперше…


День пам’яті і примирення  Дрогобиччина вперше відзначила спільним покладанням квітів ветеранами УПА та Другої світової війни.

Делегації Дрогобицької районної державної адміністрації та Дрогобицької міської ради, депутати різних рівнів, ветеранські та громадські організації, поклали вінки та квіти до  Стіни плачу, де в роки війни були розстріляні сотні дрогобичан та жителів навколишніх сіл. Секретар Дрогобицької міської ради Тарас Метик та перший заступник голови райдержадміністрації Степан Рудницький у своїх промовах наголосили, що День пам’яті і примирення в Україні відзначається вперше, разом з усією Європою. Понад сім мільйонів українців пішли на війну, кожен другий не повернувся додому, кожен другий з тих, хто вижив – залишився інвалідом. Загалом на фронтах та в концтаборах, загинуло майже десять мільйонів українців. Вони захищали свою землю від ворога, так, як зараз на сході країни захищають її молоді хлопці, віддаючи свої життя за свободу і незалежність України, її територіальну цілісність і недоторканність.

Після цього колона рушила до пам’ятного знака «Борцям за волю України» та військового меморіалу «Вічний вогонь», де учасники покладання квітів вшанували тих, хто загинув на усіх фронтах Другої світової війни.