В Україні збільшилися штрафи за неправдиві виклики спецслужб

Поліція Львівщина попереджає про відповідальність за неправдивий виклик спецслужб або неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян.
За повідомленням пресслужби Поліції Львівської області, від початку року правоохоронці склали більше тисячі протоколів про адміністративні правопорушення за завідомо неправдиві виклики спецслужб, зокрема, поліції. Також наголошуємо, що від 17 квітня в Україні збільшилися штрафи за неправдиві виклики рятувальників, поліції й швидкої медичної допомоги – відповідні зміни внесено до статті 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Часто такі виклики стосуються фактів домашнього насильства – громадяни телефонують на оперативну лінію 102, повідомляють про те, що їх родич вчиняє конфлікт, або навіть бійку, а коли на місце події приїжджають правоохоронці, заявляють, що конфлікт вичерпано, відмовляються писати заяву щодо кривдника, або взагалі повідомляють, що нічого такого не було.
Інколи надходять скарги на порушення публічного порядку, режиму тиші, правил перебування у громадських місцях (розпивання алкогольних напоїв, нецензурна лайка і таке інше) тощо. Коли на місце прибувають поліцейські, заявники відмовляються від своїх слів.
Так, у статті 183 (Завідомо неправдивий виклик спеціальних служб) Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться: завідомо неправдивий виклик пожежно-рятувального підрозділу (частини), поліції, бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або інших аварійно-рятувальних формувань – тягне за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 3400 гривень).
В окремих випадках за неправдиве повідомлення, до реагування на яке залучаються спецслужби, законодавством передбачена кримінальна відповідальність. Це стосується, зокрема, повідомлень про замінування об’єктів, погроз про підпал тощо. У статті 259 Кримінального кодексу України ( Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності), зокрема, вказано:
1. Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, – карається позбавленням волі на строк від двох до шести років.
2. Те саме діяння, якщо об’єктами завідомо неправдивого повідомлення стали критично важливі об’єкти інфраструктури або будівлі чи споруди, що забезпечують діяльність органів державної влади, або заклади охорони здоров’я, або заклади освіти або якщо воно спричинило тяжкі наслідки чи вчинене повторно, – карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.
Поліцейські та працівники екстрених служб витрачають час, виїжджаючи на неправдивий виклик, хоча в цей момент хтось дійсно може потребувати їх допомоги.
Правоохоронці закликають громадян – перш ніж повідомляти на оперативну лінію про такі випадки, переконайтеся у їх достовірності.
Джерело: Поліція Львівської області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *