Нові правила карантину в Польщі для приїжджих

З 30 березня 2021 року в’їхати до Польщі без карантину зможуть не усі подорожуючі з країн з-поза меж ЄС.

Віцеміністр інфраструктури Польщі Марчін Горала у понеділок, 29 березня, озвучив нові правила відбування карантину для приїжджих.

Зміни стосуватимуться як тих, хто прибуватиме з країн Шенгенської зони, так і тих, хто приїжджатиме з-поза ЄС. Розповсюджуватимуться вони на пасажирів всіх видів транспорту: автомобіль, автобус, літак.

Зміни для приїжджих з-поза ЄС:

  • відтепер кожного відправлятимуть на 10-денний карантин;
  • зроблені тести на COVID-19 в країні, звідки прибуватиме пасажир, більше не звільнятимуть з карантину в Польщі;
  • тільки після скерування на карантин приїжджі можуть зробити тест на коронавірус вже в Польщі (ПЛР або антигенний) й у випадку негативного результату звільнитися з карантину.

Тест на коронавірус по прильоту можна зробити в 5 аеропортах Польщі: Познань-Лавіца (149 злотих), Вроцлав (200 зл), Катовіце-Пижовіце (180 зл), аеропорт ім. Леха Валенси в Гданську (190 зл) та Варшава-Шопен (200 зл).

 

Основний перелік категорій осіб, на яких не розповсюджуватимуться нові правила карантину з 30-го березня:

  • особи, які вже вакцинувалися від коронавірусу (отримали всі 2 дози!!!) й матимуть відповідне підтвердження цього. Визнаються вакцини Pfizer, Moderna Astra Zeneca, Johnson&Johnson.
  • особи, які перехворіли на COVID-19 не пізніше, ніж 6 місяців тому (рахуватиметься від дати перетину такою особою кордону). Звільнятимуть від карантину й тих, хто лікувався від COVID-19 стаціонарно в медзакладах, і тих, хто після позитивного тесту пересидів хворобу на домашній самоізоляції. Щоб отримати звільнення від карантину, приїжджі, які перехворіли на коронавірус, повинні будуть надати польським прикордонникам документальне підтвердження лікування в медзакладах, або перебування на домашній самоізоляції.
  • транскордонні працівники, в тому числі водії-далекобійники, які їхатимуть через Польщу транзитом до інших країн ЄС, або, які їхатимуть до Польщі з метою виконання професійних обов’язків чи працевлаштування.
  • учні польських шкіл, діти, які відвідують дитсадок, студенти вищих навчальних закладів, закладів післядипломного навчання, закладів професійної освіти в Польщі (чи в інших країнах ЄС), а також особи, які їх супроводжуватимуть (опікуни).
  • особи, які їдуть у Польщу, щоб скласти вступні екзамени до навчальних закладів, екзамени для підтвердження або отримання професійної кваліфікації та інші екзамени, організовані окружними екзаменаційними комісіями та екзаменаційними осередками (а також опікуни таких осіб). У цьому випадку прикордонникам потрібно буде пред’явити документальне підтвердження, видане школою чи іншим навчальним закладом або екзаменаційною комісією, про запрошення на складання іспитів.
  • особи, які є учасниками судових процесів на території Польщі (позивач, відповідач, адвокат, свідки, експерти і т.д) та в’їжджатимуть безпосередньо у день судового засідання (або ознайомлення зі справою) або напередодні нього.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *