Бориславське КП “Вододар”: чи ділити навпіл?

Комунікація між головами Бориславської та Східницької ТГ перейшли на новий, більш прозорий рівень: обмінюються пропозиціями на своїх офіційних сторінках.
Першою почала Східниця.  У відповідь на рішення Бориславської міської ради «Про умови забезпечення централізованим водопостачанням смт. Східниця», Східницька селищна рада запропонувала міському голові Борислава Ігорю Яворському підписати договір муніципального співробітництва з метою розроблення та подання на Конкурс проектів регіонального розвитку, що проводиться в рамках Комплексної програми регіонального розвитку Львівщини на 2021 – 2025 роки, проекту, який би передбачав проведення капітального ремонту/реконструкції/заміни мережі водопроводів на території смт. Східниця, проведення робіт з благоустрої місць виконання вказаних робіт, а також встановлення/придбання насосних станцій для підкачування води.
Керівництво Східниці вважає, що передача у комунальну власність новоствореній Східницькій територіальній громаді мережі водопроводів, якими здійснюється централізоване водопостачання смт. Східниці, як і встановлення вузлів обліку у точці розмежування на станції «Бухів», не вирішує основної проблеми – якісного та безперебійного централізованого водозабезпечення курорту водою. А також, що Борислав давно вже міг передати на баланс Східницької селищної ради частини електропотужностей на насосній станції «Рибник»,частину приміщення насосної станції «Рибник», водопровід (діаметром 250 мм 4,5 км якого станом на сьогоднішній день вкрадено), що забезпечував транспортування води з водозабору «Рибник» до водоочисних споруд «Бухів», бак об’ємом 1000 куб. метрів, розташований на водоочисних спорудах «Бухів», що дозволило б зменшити фінансове та економічне навантаження на водоканал і одночасно суттєво поліпшити водозабезпечення Східниці чистою питтєвою водою. Як повідомляє прес-служба Східницької селищної ради, Іван Піляк неодноразово звертався з таким проханням до Ігора Яворського, проте ця пропозиція так і залишилася поза увагою Бориславської міської ради.
Бажання тісної співпраці Східниця аргументує ще й тим, що внаслідок адміністративно-територіальної реформи майно “Вододару” сьогодні знаходиться на територіях, що підпорядковані як Бориславській, так і Східницькій територіальним громадам.
Ігор Яворський, натомість, описав на своїй сторінці facebook основні питання, які треба обговорити на робочій зустрічі: “Сподіваюсь, що керівництво, тепер уже громади, цього разу відгукнеться на запрошення і візьме участь в дискусії”.
1. КП «Вододар» Бориславської міської ради несе серйозні збитки, пов’язані із забезпеченням мешканців Східниці водою. Все це покривається із бюджету Борислава. Зокрема, за 2020 рік сума збитків склала більше 8 млн. грн.
2. Відповідно до п.5 част.1 ст.30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» вирішення питань водопостачання, відведення та очищення стічних вод на території смт. Східниця є виключною компетенцією виконавчих органів Східницької селищної ради.
3 березня 2021 року Бориславською міською радою було прийнято рішення, відповідно до якого БМР готова до передачі усіх водопровідних мереж у смт. Східниця в комунальну власність Східницької територіальної громади.
Також ми готові подавати воду Східниці по гуртовому тарифу з точки розмежування на станції «Бухів». Пропонуємо створити єдиного суб’єкта господарювання, який безпосередньо забезпечуватиме централізованим водопостачанням споживачів у смт. Східниця.
В підсумку для Східниці це дасть можливість самостійно покращувати ситуацію з водопостачанням на своїй території, підвищити рівень якісної та вчасної подачі води своїм мешканцям. Нашим завданням буде забезпечити в повному обсязі потребу в об’ємі поданої води до точки розмежування.
Оновлено:
26 березня у Бориславі відбулась нарада щодо розв’язання питань з водопостачання у смт. Східниця. Керівництво селища було повідомлено про нараду офіційним листом. Проте керівництво Східниці на нараду не прибуло “у зв’язку із карантинними обмеженнями”. Попри те, були окремі представники депутатського корпусу Східницької селищної ради.
Ігор Яворський: “Попередні роки ми займалися покращенням водопостачання, тому зараз готові подавати воду мешканцям селища в тому обсязі, в якому потрібно… При створенні у Східниці єдиного суб’єкта господарювання, наше підприємство готове передати всі дані абонентської бази, необхідні схеми, надати консультації щодо особливостей водопостачання та щодо його оптимізації. Тобто всіма силами допомогти врегулювати ситуацію”.
Руслан Зелінський, депутат БМР, член депутатської комісії: “Модель, яку ми пропонуємо – типова модель. По ній працюють Дрогобич з Трускавцем, Моршин зі Стриєм та інші. Вона передбачає продаж води по гуртовому тарифу, підприємство додає туди свої витрати, закладає інвестиційну складову і формує свій тариф. При нормальному господарському підході, отримавши гуртовий тариф і навівши лад з мережами, вода в Східниці може бути навіть дешевшою, ніж в Бориславі”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *