Чим небезпечний правець

У понеділок, 19 серпня, о 3:00 ночі до Львівської міської дитячої лікарні госпіталізували 7-річного хлопчика зі Львова з судомами. 
Лікарні клінічно діагностували у дитини правець, повідомив ZAXID.NET заступник головного лікаря лікарні Федір Осим.
«Хлопчик не мав щеплення від правця. Він в реанімації. Його оглянули різні спеціалісти і клінічно діагностували правець. Дитину зараз будуть госпіталізувати в Львівську обласну дитячу лікарню ОХМАТДИТ, бо дітей з таким захворюванням лікують саме в цій лікарні», – каже Федір Осим.
За словами лікаря, два тижні тому хлопчик упав з велосипеда, поранив коліна. Через рани в організм дитини і потрапила інфекція.
Заступник головного лікаря ОХМАТДИТу Олександра Бурда повідомила , що хлопчик вже в реанімації обласної лікарні. Зараз йому призначають всі необхідні обстеження і лікування.

 

Чим небезпечний правець і як його уникнути?

Розповідає Леся Янківська, завідувач відділення організації епіддосліджень Дрогобицького ММВ ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»:

Правець – одне з найтяжчих гострих інфекційних захворювань, яке характеризується ураженням нервової системи і проявляється тонічними й клонічними судомами скелетних м’язів, що призводить до асфіксії.
Збудником правця є спороутворююча бактерія – Clostridium tetani. Характерною особливістю  цих бактерій вважається їх існування в природі у вигляді спор, які можуть зберігатися роками.

Людина заражається через забруднення  при травмі, укусах тваринами та ін. Особливо високі ризики  у працівників сільського господарства, промислових підприємств, присадибних ділянок. Найкращі умови для розвитку збудника — це глибока рана. В зоні ризику також новонароджені діти  при  недотриманні правил асептики припупкової рани.

Виключена передача інфекції від хворої до здорової людини.
Інкубаційний період від 3 до 30 діб, частіше 5-14. Іноді клінічні прояви можуть виникати після загоєння інфікованих ран.
У перехворілих правцем не формується імунітет. Це пояснюється тим, що невелика доза правцевого токсину, яка викликає захворювання, недостатня, щоб забезпечити імунітет.

Єдиний спосіб вберегтися від правця – вакцинація, яка є плановою в нашій країні.

Згідно з чинним Календарем профілактичних щеплень, повний курс первинної імунізації включає три щеплення комбінованою вакциною (АКДП чи АаКДП) з інтервалом в 1 місяць та першу ревакцинацію, яку проводять у 18-ти місячному віці дитини. Ревакцинацію у 6р. проводять анатоксином  дифтерійно-правцевим (АДП) наступну у 16р. –  анатоксином дифтерійно-правцевим зі зменшиним вмістом антигену (АДП-м).В дорослих осіб, для підтримки імунітету проти правцю на достатньому рівні, необхідно кожні 10 років проводити ревакцинацію шляхом одноразового введення АДПм-анатоксину.

Екстрена специфічна профілактика правця проводиться протиправцевою сироваткою та застосовується при імунізації у таких випадках:

  • травми з порушенням цілісності шкірних покривів та слизових оболонок;
  • обмороження та опіки (термічні, хімічні, радіаційні) ІІ, ІІІ та IV ступенів;
  • гангрена або некроз тканин будь-якого типу, тривалі абсцеси;
  • укуси тварин;
  • проникаючі пошкодження шлунково-кишкового тракту.

Протиправцева сироватка призначається хворому для проведення специфічної профілактики правця лише лікарем за епідемічними показаннями.

Неспецифічна профілактика полягає в запобіганні травматизму, дотриманні техніки безпеки на виробництві, гігієнічних правил у побуті (ходити у взутті, користуватися рукавицями, особливо під час роботи на городі, дачі, садку).

Обов’язковою є хірургічна обробка рани: видалення сторонніх тіл, промивання її антисептичними розчинами.

Виникнення цього захворювання найкраще попередити, отримавши своєчасно вакцинацію проти правця!”

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *