«Країна Франкіана» відфестивалила в Києві

Цими вихідними, 25 та 26 травня, у Києві відбувся перший фестиваль «Країна Франкіана». Відбувся фестиваль в межах Днів Києва на площі Івана Франка.
Фестиваль «Країна Франкіана» — унікальна презентація Дрогобиччини у серці України. Історія Дрогобича, Борислава, Нагуєвич, Східниці, сучасні туристичні маршрути, Дрогобицька сіль та медак, майстерство ковальства та гончарства, автентична музика у виконанні творчих колективів Дрогобиччини — саме такою Дрогобиччину презентували киянам та гостям столиці.
Родзинкою Фестивалю буда присутність онука Івана Франка, голови правління Міжнародного Фонду імені Івана Франка — Роланда Франка.
Серед почесних гостей участь в урочистому відкритті Фестивалю взяв міський голова Дрогобича Тарас Кучма.
«Іван Франко — це не просто людина, це не просто фізичний простір, а це є епоха. Епоха, яка всилює в себе науку, тому що він постійно вчився і ділився своїм знаннями з іншими. Я би хотів, щоб кожен відчув отой дух франкової землі. Приїжджайте до Дрогобича, до Борислава і Ви відчуєте й побачите, в яких умовах, де живі і творив такий геній як Івана Франко, Юрій Дрогобич і багато інших людей, які прославляли Дрогобицький край», — звернувся до киян та галичан міський голова Дрогобича Тарас Кучма.
Також участь у церемонії відкриття взяв міський голова Борислава Ігор Яворський.
На завершення церемонії відкриття Фестивалю виступив засновник та ідейник Фестивалю, директор Міжнародного фонду імені Івана Франка Ігор Курс. Крім подячних слів меценатам, Ігор Курус наголосив на важливості промоції творчості життя Івана Франка не лише у Києві, а й Україні. Також Ігор Курус зазначив, що якщо б українці прислухалися до повчань Франка, то сьогодні не мали б тої біди, яка є в Україні.
«Дрогобиччина — унікальний регіон, який на День Києва спільними зусиллями зробив фестиваль присвячений собі», — наголосив Ігор Курус під час бесіди з міськими головами Дрогобича та Борислава.
Музичні твори Івана Франка звучали у виконанні Заслуженого Прикарпатського ансамблю пісні та танцю «Верховина». Спеціальним гостем заходу був заслужений артист України — Ігор Рудий.
Також в концертній програмі взяли участь гурт «Бориславські батяри», дівочий рок-гурт «The Sixsters», «Лабораторія джазу», акордеоніст-віртуоз Василь Клепач.
Для дорослих та дітей відбувалися різні майстер-класи, квести, ігри, а також ярмарок від народних майстринь. Родзинками Фестивалю були тематичний Франковий лабіринт, у якому гості заходу могли більше дізнатися про Івана Франка та виставка молодого панк-художника, коміксиста, музиканта та автора проекту #ХтоФранко (Квантовий стрибок Франка) — Влада Корнюка.
Як зазначають організатори Фестивалю, особливої уваги заслуговує й кількість учасників Всеукраїнського учнівського літературно-мистецького конкурсу «Стежками Каменяра»— понад дві тисячі робіт, переможців якого — дітей від 6-ти до 16-ти років, нагородили під час Фестивалю.
У неділю, 26 травня, учасники Фестивалю мали змогу переглянути виставу «Перехресні стежки» у театрі імені Івана Франка.
Цьогорічний Фестиваль відбувся під гаслом «Країна Франкіана — для дорослих і малих».
Нагадуємо, 28 травня відзначаємо 103-тю річницю з Дня смерті Івана Яковича Франка — видатного українського письменника, поета, публіциста, перекладача, ученого, громадського та політичного діяча.
Прес-служба ДМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *