Стихійне сміттєзвалище – поруч з джерелом Нафтусі!

«Ми розчищаємо джерело Нафтусі №5. Тут ціле сміттєзвалище!» – звернувся до нашої редакції священик УПЦ Покрова Божої Матері в Бориславі протоієрей о. Діонісій Буренко. Священик разом із молодіжною групою прихожан у квітні прибирали територію джерела по вул. Джерельна, 23. Захід відбувся в межах всесвітньої благодійній акції «Trashtag Challenge», що в перекладі означає “сміття в мішку”.

 

Їдучи туди, автор статті думала, що «ціле сміттєзвалище» – літературне перебільшення. Очікувала побачити, на жаль, вже звичне засмічення природи «слідами людини», що на тій природі відпочивала. Але побачене перебільшенням не було і, м’яко кажучи, шокувало. На тлі вже прибраного молодими людьми джерела і рекреаційної зони біля нього, тридцятьма метрами нижче від кринички розкинулося  справжнє стихійне сміттєзвалище. «Окрім сміття, залишеного поціновувачами Нафтусі, ми розчистили потічок від чагарників і трухлявої поваленої деревини, – говорить священик. – До цього через захаращеність території сміттєзвалище з точки біля криниці не проглядалось. Можливо, на це й сподівались люди, які це сміття кидали – що ніхто звалища не побачить?». Вони навіть не обирали місця для викиду сміття подалі від своїх будинків: скидали одразу в прірву за одним із будинків. Прямісінько в новонароджену гірську річечку. Судячи по кількості сміття, скидали вже не один рік…

Дорогою назад питаємо в місцевих мешканців, куди вони дівають продукти своєї життєдіяльності.  Кажуть, що «до міста» носять: «Колись ми мали смітники. Але люди не платили за послуги з вивезення – тож перевізник сміття контейнери забрав». Цікавимось, чи знають вони про стихійне сміттєзвалище біля джерела.  «Знаємо. Маємо таких сусідів, що смітять собі під ніс». При цьому зауваження їм не роблять, до органів місцевої влади також не звертаються. Чому? –«Щоб не зіпсувати стосунків із сусідами», «Ми тут хіба нещодавно поселились», «А що це змінить?..», «Вони роблять не добре, але то їхні справи. Самі собі під хатою смітять» – чуємо у відповідь.

 

Небезпека 

Насправді – не лише під своєю хатою. Звалища є серйозним джерелом забруднення повітряного і водного середовища. Самовільно створені пункти скидання відходів не обладнані відповідним чином, продукти гниття і розпаду потрапляють у ґрунт і ґрунтові води, які є джерелом водопостачання для багатьох мешканців. Що вже казати про сміття безпосередньо в воді. У повітря викидається неймовірна кількість шкідливих речовин. Достатньо зазначити, що при тлінні поліетиленового пакету у повітря виділяється понад 70 різних хімічних сполук, жодна з яких не є корисною для нашого здоров’я. Звалища сміття є середовищем для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та переносниками різних інфекційних захворювань, таких як лептоспіроз, сказ, енцефаліт, чума та ін.

 

Відповідальність 

Викидання сміття у місцях, спеціально не пристосованих для цієї мети, тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Так, у ст. 42 ЗУ «Про відходи» зазначено, що особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність за порушення встановленого порядку поводження з відходами, що призвело або може призвести до забруднення навколишнього природного середовища, прямого чи опосередкованого шкідливого впливу на здоров’я людини та економічних збитків. Однозначно, що викидання сміття у невстановленому для цього місці призводить до забруднення довкілля. В залежності від тяжкості шкоди, яку спричинила така діяльність довкіллю, диференціюють адміністративну та кримінальну відповідальність.

Адміністративна відповідальність передбачає штраф на громадян у розмірі від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн. до 1360 грн.).  На посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 грн. до 1700 грн.). Під адміністративну відповідальність підпадають усі, хто сміття не сортує: від споживача – через компанію-перевізника ТПВ, якщо вона не забезпечила сміттєві майданчики контейнерами для сортування – до власника чи орендаря полігону ТПВ, якщо на полігоні не працює сортувальна лінія.

Цивільна відповідальність, яка настає незалежно від притягнення до адміністративної чи кримінальної відповідальності, полягає у обов’язку відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю людини чи навколишньому середовищу. Рорзмір заподіяної шкоди встановлюють фахівці.

Під дисциплінарною відповідальністю розуміємо виконання трудових обов’язків.

 

Штрафи 

Зазвичай, власник відходів, що розміщені на несанкціонованих сміттєзвалищах, є невідомий, тому такі відходи вважаються безхазяйними. У такому разі, відповідальність за безпечне поводження з відходами та ліквідацію несанкціонованих і неконтрольованих звалищ на своїй території покладається на органи місцевого самоврядування. Вони зобов’язані визначити кількість, склад, властивості, вартість відходів, рівень їх небезпеки для навколишнього природного середовища і здоров’я людини та вжити заходів для визначення власників відходів.

У Бориславі ми звернулись у відділ оборонної роботи, цивільного захисту та охорони довкілля. Звідти нас направили до інспекторів КП «Муніципальна варта». Там нас повідомили, що вже неодноразово стикались із проблемою стихійних звалищ в Бориславі. Найскладніше в таких випадках було встановити особу-забрудника. Якщо вдавалось порушника «спіймати за руку» – адміністративний протокол із назначенням штрафу складали одразу. Свідчення свідка, за умови якщо він може назвати особу порушника, є підставою для складення припису. Тоді цей свідок разом із порушником повинні з’явитись на адміністративну комісію. Для визначення та розшуку власників відходів можна залучати правоохоронні органи.

Якщо власника відходів встановити не вдається, весь тягар захоронення таких відходів покладається на органи місцевого самоврядування та місцеві державні адміністрації. Такий підхід не є цілком правильним, оскільки він не стимулює власників відходів – фізичних та юридичних осіб – належно поводитися з ними. Суб’єкти господарських відносин не зацікавлені в укладанні договорів про вивезення відходів, адже це потребує додаткових витрат. Крім того, штрафи за неналежне поводження з відходами є дуже низькими та неспіврозмірними зі шкодою, яку завдають довкіллю несанкціоновані сміттєзвалища. Це, в свою чергу, і є причиною появи численних сміттєзвалищ, які здійснюють негативний вплив на довкілля.

Тому, якщо ви виявили несанкціоноване сміттєзвалище, то ви можете написати звернення до органу місцевого самоврядування або написати скаргу до територіального управління Державної екологічної інспекції. Але якщо ви знаєте, що особу-забруднювача можна встановити – краще узгодьте план дій з відповідним органом місцевої влади.

 

Юлія Гасій

Медіа Дрогобиччина, № 3 (50)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *