На Львівщині офіційно зареєстровано 58 громад УПЦ (МП). Дев”ять із них на Дрогобиччині

Громади Української православної церкви (Московського патріархату) діють у 12 районах та 7 містах обласного значення Львівської області. Станом на 1 січня 2019 року офіційно зареєстрованих їх було 58. Але ще з десяток громад діють «підпільно», без належної реєстрації.

Про це пише Leopolis.news.

На Дрогобиччині це дев”ять громад, жодна з яких наразі не зголосилась перейти до Православної церкви України.

1 м. Борислав Храм Покрови Пресвятої Богородиці вул. С. Бандери, 45а
2. м. Дрогобич Р.г. Преп. Іова Почаївського вул. Трускавецька, 88 (56)
3. м. Дрогобич-Стебник Р.г. Почаївської Ікони Божої Матері вул. Нечуя-Левицького, 2
4. м. Трускавець Р.г. Святого пророка Іллі вул. Івана Мазепи
5. Дрогобицький р-н Р. г. Різдва Пресвятої Богородиці с. Бистриця
6. Дрогобицький р-н Р. г. УПЦ с. Брониця
7. Дрогобицький р-н Р.г. Успіння Богородиці с. Новий Кропивник, вул. Зарічна
8. Дрогобицький р-н Р. г. УПЦ с. Рибник
9. Дрогобицький р-н Р. г. УПЦ с. Старий Кропивник

 

 

А тим часом

У Дрогобичі церква Московського патріархату знаходиться на вулиці Трускавецькій.

Ініціатива по зміні назви повністю покладається на парафіян, тож журналісти “Варто – Галицькі новини” вирішили дізнатися, яка позиція парафіян УПЦ МП у Дрогобичі стосовно останніх подій у релігійному житті країни та чи розглядають вони можливість переходу в новостворену Православну церкву України, і як ставляться до обов’язкового перейменування їхньої релігійної організації?

 

“Редакція “Варто”, цікавлячись думкою цієї парафії, не мала на меті перешкоджати свободі віросповідання і не збиралась нікого провокувати. Наша мета – познайомитись з думкою парафіян УПЦ МП, які є частиною громади міста”, – повідомляють журналісти.

 

Слід зазначити, що в то же час на Сокальщині усі дев’ять громад,  де була УПЦ МП, перейшли до помісної церкви. Про це повідомив голова Сокальської районної ради Микола Пасько, передає Фортпост.

Ми якщо не перший,то принаймні один з перших районів України! Я завжди стверджував, що громада Сокальського району високопатріотична і свідома. Незважаючи на певних політиканів місцевого розливу, які пробували поспекулювати на цій темі та посіяти розбрат в церковних громадах, українська помісна церква перемогла! В усіх 9 приходах нашого району так званої “московської церкви” прийнято рішення щодо переходу під управління рідної канонічної української церкви. Сокальщина повністю очистилась!” – сказав Микола Пасько.

Згідно із документами, до ПЦУ перейшли у Великих Мостах, Угневі, Карові, Корчеві, Михайлівці, Піддубному, Свитязеві, Стенятині, Шпиколосі.

Нагадаємо, в Україні опублікували перелік церков та інших релігійних організацій, які повинні внести зміни до статуту у зв’язку зі змінами до законодавства щодо їх перейменування. Список оприлюднили в суботу на сайті урядової газети «Урядовий кур’єр».

Під дію частин сьомої та восьмої статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» підпадають релігійні організації (релігійні громади, управління і центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства (місії), духовні навчальні заклади), які діють на території України та входять до складу (є частиною) таких релігійних об’єднань:

  • Руська (Російська) Істинно-Православна Церква (РІПЦ);
  • Руська (Російська) Старообрядницька Церква (Безпопівська згода), інша назва — Древлеправославна Поморська Церква (ДПЦ);
  • Українська Православна Церква (в єдності з Російською Православною Церквою (УПЦ);
  • Руська (Російська) Древлеправославна Церква (РДЦ Новозибківська згода);
  • Руська (Російська) Православна Старообрядницька Церква (РПСЦ).

Згідно з повідомленням, вище зазначені релігійні організації повинні протягом трьох місяців внести у свої статути відомості про те, що їх центри знаходиться в Росії, а також подати документи на реєстрацію. Релігійним організаціям, які діють на території України та є частиною цих об’єднань, також доведеться змінити назву.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *