Безкоштовного інсуліну всім може не вистачити

Наприкінці минулого року у всіх містах та районах України, в тому числі і в Дрогобичі, склалася критична ситуація із забезпеченням хворих на цукровий діабет безкоштовним інсуліном.
Причиною цього стало недофінансування програми з державного бюджету. Так стверджують у Дрогобицькій міській раді, зазначаючи, що оскільки програма із забезпечення хворих препаратом інсуліну є державною, відповідно й фінансування мало б в повному обсязі забезпечуватися з держбюджету. Саме на це розраховували посадовці на місцях.
У Дрогобичі для того, щоб врегулювати ситуацію та надати можливість діабетикам отримувати безкоштовно життєво необхідний препарат у аптечних закладах, міська рада виділила додаткові кошти з міського бюджету. Кошти, які не були передбачені на ці витрати у міському бюджеті, виділили за рахунок зменшення преміального фонду виконавчих органів Дрогобицької міської ради.
Згодом з держбюджету додали коштів, однак їх не вистачили для повного забезпечення інсулінозалежних медпрепаратами.
У 2019 році ситуація знову повторюється, оскільки для забезпечення хворих препаратом інсуліну з держбюджету виділили недостатню суму коштів”, – повідомляють в прес-службі міської ради.
За словами начальника відділу охорони здоров`”я ДМР Володимира Чуби, для стабільного забезпечення діабетиків інсуліном у Дрогобичі необхідно близько 3 мільйонів гривень, а в держбюджеті передбачено лише 2 мільйони 100 тисяч гривень.
Цих коштів, як зазначив посадовець, не вистачить і ситуація минулого року може повторитись.
Міський голова Дрогобича Тарас Кучма зазначив, що така ситуація повторюється у всій Львівській області, тому керівництво місцевих органів самоврядування очікує на дії як обласного, так і державного керівництва щодо вирішення цієї проблеми на початку року, аби в кінці 2019 року запобігти загрозі не лише здоров’ю, а й життю інсулінозалежних дрогобичан, йдеться в повідомленні прес-служби міськради.

Нагадаємо, наприкінці минулого року виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун запевнила, що з 2019 року держава в повному  забезпечуватиме видатки на інсулін. В 2018 році формула виглядала 75/25 , де 75%- кошти держбюджету, 25%- місцевих бюджетів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *