Меденицька ОТГ: на крок ближче до створення?

Здається, мешканці Меденич принципово націлені на створення ОТГ. 

Принаймні, таке враження складається після прочитаного матеріалу, який нам надіслали наші колеги.

Дрогобичани вивчали досвід Великолюбінської ОТГ

Днями представники дрогобицьких органів місцевого самоврядування, котрі нині готуються до утворення Меденицької об’єднаної територіальної громади (ОТГ) відвідали Великолюбінську селищну громаду, що на Городоччині, з метою вивчення її позитивного досвіду. А пізнавальну поїздку організувала команда Львівського Центру розвитку місцевого самоврядування, що діє за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Нагадаємо, що Великолюбінська об’єднана територіальна громада була утворена нещодавно – в квітні 2017 року. До неї увійшли Великолюбінська селищна, Коропужська та Завидовицька сільські ради. Населення громади становить понад 10 тис мешканців.

 

«ОТГ – це великі можливості, але й велика відповідальність. Якщо ви хочете змінити життя  свого села, чи селища, на краще, то створення ОТГ є найкращим інструментом, – розповідає голова Великолюбінської селищної громади Йосиф Фабрига. – Адже далеко не завжди керівники району відвідують  віддалені ФАПи чи маленькі сільські школи, а громада може собі це дозволити. А на даний момент 29 наших працівників фактично  фактично  перейняли функції району».

 

Особливо ж цінними були поради головного бухгалтера громади Галини Володимирівни, яка детально розповіла про бюджет, доходи та видатки, а також про освоєння коштів програм обласної ради і Державного фонду регіонального розвитку.  Оскільки Великолюбінська громада об’єдналася навесні, то до кінця 2017 року вона не отримала додаткових коштів, бо лише із січня 2018 року перейшла на прямі міжбюджетні відносини. Про те,  незважаючи на цей короткий період життя об’єднаної територіальної громади, тут ефективно працює команда спеціалістів,  які готують стратегію розвитку ОТГ. Нині тут добудовують дитсадочок, у якому зараз ведуться внутрішні роботи. Вже реформували лікарню, де зробили денний стаціонар на сім ліжко-місць з сучасним ремонтом і меблями.

Також в ОТГ з нетерпінням очікують на відкриття реабілітаційного центру, який би  приймав одночасно 300 пацієнтів.  Наразі приміщення центру повністю готове до експлуатації, усі кабінети заповнені меблями та обладнанням, а спортивний зал – тренажерами. На території є своя котельня, пральня і гаражі. Єдине на що чекають, це добудови бальнеологічного відділення. Об’єкт повинен позитивно вплинути на дохідну частину бюджету громади, зокрема у частині податків на доходи фізичних осіб.

Щоби розвіяти міфи та  побоювання голів чинних сільських рад щодо діяльності старост,  дрогобичани завітали у село Коропуж і поспілкувалися зі старостою, який, до речі, має власну печатку та  самостійно видає довідки мешканцям старостинського округу. За словами Василя Миколайовича, йому вистачає повноважень, аби працювати на користь громади, та ще й з більшими коштами на благоустрій.

А Йосиф Фабрига разом із працівниками ради щиро поділився досвідом щодо прийняття на баланc шкіл, медичних закладів, установ культури та корисними рекомендаціями як уникнути помилок і ефективно приймати потрібні рішення.

Ігор Галущак

 

Зазначимо, станом на травень 2018 року на Дрогобиччині не створено жодного ОТГ.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *