Місцеві петиції. Хороший інструмент. Дієвий інструмент?!

З розвитком електронного урядування та демократії в Україні впроваджується все більше різноманітних електронних сервісів, які покликані забезпечити участь громадян у процесах ухвалення важливих суспільних рішень. Серед таких нововведень не останнє місце займають електронні петиції.

Важливо розуміти, що електронні петиції – не забаганка місцевої влади або якесь особливе досягнення, як це часто позиціонують місцеві політики по всій Україні, мовляв, “ось ми зробили..”, “подивіться на нашу оригінальну ідею та її новизну”. Все просто, петиція – це вимога Закону України “Про звернення громадян”. Закон визначає електронну петицію як «особливу форму колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування». Органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити існування цього механізму на своїх територіях. Дрогобич у цьому процесі не є виключенням. Зрозуміло, що для впровадження такого інструменту потрібна й політична воля керівництва.

Механізм подачі та розгляд

Процедура подачі петиції проста і якщо ви час від часу користуєтеся комп’ютером, у вас не виникне жодних складнощів. Петиція подається ініціатором на офіційний сайт Дрогобицької міської ради (розділ «Петиції») або на портал Єдина система місцевих петицій (e-dem.in.ua). Подається вона в електронному вигляді. Автор повинен заповнити спеціальну форму, де має бути викладено суть звернення, пропозиція щодо вирішення питання, яке порушено в петиції, а в заголовку петиції зазначено її короткий зміст. Петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, матеріали та заклики, які містять передвиборчу агітацію, рекламу товарів, робіт та послуг і т.д. Якщо цього не буде, юридичний відділ погодить її текст, і вона з’явиться у відкритому доступі з можливістю голосувати за неї.

Петиції мають стосуватись питань, які належать до повноважень та компетенції Дрогобицької міської ради. Тобто, подаючи петицію, ви не можете вимагати, наприклад, перейменування вулиці в Авдіївці чи Харкові. Лише питання, які стосуються Дрогобича.

У Дрогобичі петиція, яка набрала 65 голосів вважається такою, що отримала підтримку. Кількість потрібних голосів зменшили. Раніше було 100.

Наступного дня  після того як петиція отримала необхідну підтримку (а на це дається 90 днів), вона надсилається міському голові та підлягає розгляду на найближчому засіданні міської ради (після розгляду у відповідних постійних комісіях ради) чи виконавчого комітету.

Результат розгляду петиції – не пізніше п’яти робочих днів після розгляду та ухвалення рішення оприлюднюється на сайті Дрогобицької міської ради і одночасно надсилається ініціатору. У відповіді вказуються заходи, які вже були вжиті або плануються для вирішення питань, викладених в петиції, та терміни виконання заходів, які плануються. Або обґрунтована відмова у разі не підтримання такої петиції.

За час існування петицій “перемагали” ті, де автори забезпечували належну промоцію своєї петиції. На жаль, більшість дрогобичан й досі не знають про існування цього інструменту. З сорока опитаних нами людей, лише десятеро знали про можливість реєстрації місцевої петиції в Дрогобичі. Це всього 25 % опитаних.

Трішки статистики та аналізу

Перша петиція була опублікована 12 травня 2016 року і стосувалася вона безпритульних тварин. Вимога – стерилізувати всіх безпритульних собак. За неї проголосували 44 особи і вона не була підтримана, адже не набрала потрібної кількості голосів.

За весь час існування цього інструменту впливу у Дрогобичі було зареєстровано 28 петицій. 18 петицій не були підтримані громадою, тобто не отримали бажану кількість голосів для того, щоб міська рада розпочала процес розгляду. Станом на 15 березня усього прийнято до розгляду чотири петиції, надано відповідь на п’ять петицій. Тобто міська рада взяла їх у “роботу”. Одна петиція перебуває в процесі розгляду.

Загалом за дворічну історію петицій дрогобичани 1479 разів голосували за те чи інше питання.

Теми.

Спробуємо проаналізувати, що ж трапилося з переможними петиціями? Чи досягнуто бажаних результатів?

29.07.2016 р. Про очищення міста від реклами у недозволених місцях… Петицію підтримали. За наслідком розгляду петиції було розроблено Правила розміщення зовнішньої реклами. Однак вони ще не прийняті. Місто не очищено від реклами  – кількість спеціально відведених місць для реклами, як і захисних сіток на стовпах, не побільшало, однак запроваджено електронний сервіс “Відкрита реклама”. Наприклад, відслідковувати самочинно встановлену рекламу, білборди стало легше. Автор петиції  – ініціатива “Покоління 482”.

09.08.2016 р. Створення муніципального центру для тварин. Ініціювали петицію ГО “Спільна Поміч”. В Петиції пропонували створити притулок для тварин у Дрогобичі. Однак жодного фактичного результату не настало, муніципальний центр для безпритульних тварин у Дрогобичі не створено. Діє лише Програма, яка частково фінансує стерилізацію безпритульних тварин. Решту роботи, пов’язаної з безпритульними тваринами, виконують волонтери, які підгодовують тварин, стерилізують їх та прилаштовують. Комплексно проблема безпритульних тварин у Дрогобичі так і не вирішена.

16.09.2016 р. Про утворення наглядових рад на комунальних підприємствах міста Дрогобича. Автором  петиції пропонувалося створити наглядові ради при комунальних підприємствах міста. Більше ста дрогобичан підтримали ідею утворення таких наглядових рад, які найперше покликані покращити роботу комунальних підприємств, підвищити ефективність і долучити громаду до управлінням ними. Важливою новацією такої інституції є право ухвалювати рішення щодо проведення незалежного зовнішнього аудиту на комунальних підприємствах. Погодьтеся, що деяким комунальним підприємствам міста не завадило б провести такий аудит. Однак з 23 грудня 2016 року, коли петиція була проголосована, у Дрогобичі ні при одному з КП не створено наглядових рад. Автор петиції  – Олег Петренко, дрогобицький адвокат.

14.11.2016 Про передачу ДП “Солевиварювальний Дрогобицький завод” у комунальну власність Дрогобича. Автори петиції просили міську раду вчинити усі необхідні дії щодо передачі ДП “Солевиварювальний Дрогобицький завод” у комунальну власність Дрогобича. “Вважаємо, що збереження заводу в комунальній власності має для Дрогобича стратегічне значення, адже солеварня – це символічне для кожного містянина місце. Без неї Дрогобич втратить свою ідентичність, а загроза втрати існує!”, – йдеться у петиції.  З часу, коли петиція була підтримана, і міська рада, і громадські активісти вчиняли різноманітні дії. Останнього разу 6 березня цього року депутати міської ради звернулися до Володимира Гройсмана із проханням внести зміни до Переліку об’єктів державної власності, що підлягають приватизації у 2017-2020 роках, виключивши із нього Державне підприємство «Солевиварювальний Дрогобицький завод» та передати майновий комплекс підприємства Дрогобицькій міській раді. Ця петиція була у більшій мірі декларативною  – показати усім, що дрогобичани підтримують передачу солеварні у комунальну власність. Автор петиції Олег Дьорка, журналіст.

10.03.2017 р. За впорядкування рекламних вивісок в м. Дрогобичі. Петиція – фактичне продовження петиції “Про очищення міста від реклами у недозволених місцях”. Однак у цьому разі автори чітко вимагали від міської ради ухвалити нормативний акт, який би регулював правила розміщення вивісок в Дрогобичі, що дозволить значно покращити імідж та привабливість міста як для його мешканців, так і для туристів, і допоможе зберегти архітектурну спадщину. Петиція перебуває на розгляді й досі. Була спроба винести проект Положення на розгляд депутатів, однак він був повернутий на доопрацювання… Автор петиції – Андрій Кушнір, громадський активіст.

09.11.2017 р. Облаштування піднятих пішохідних переходів, острівців безпеки та пандусів на вулицях міста Дрогобича. Мотивація у авторів петиції була така: “У зв’язку зі збільшенням кількості випадків травматизму пішоходів, зокрема дітей, спричинених наїздами автотранспорту, з метою безпеки і зручного пересування мешканців та гостей міста” потрібно облаштувати пішохідні переходи піднятого типу на вул. Лесі Українки, вул. І. Франка, вул. Т. Шевченка, а також навпроти навчальних закладів міста Дрогобича. Пропонувалося встановити точкове контрастне освітлення та попереджувальні знаки, облаштувати пандуси з виїздом на пішохідний перехід, а також передбачити облаштування острівців безпеки. Для реалізації автор петиції пропонував передбачити кошти у міському бюджеті на 2018 рік. Петиція досі перебуває на розгляді, її підтримали 68 дрогобичан. Можливо, під час ремонту дрогобицьких вулиць, владою буде враховано ці побажання. Можливо… Автор петиції Зеновій Квасній, завідувач сектору прес-служби організаційного відділу Дрогобицької міської ради.

04.12.2017 р. Про виділення всієї території позаду вілли Яроша (Шевченка, 23,  факультет біології) для створення дендропарку! Петиція – справжній рекордсмен і була підтримана потрібною кількістю голосів всього за один день. Ця петиція стала наслідком намірів депутатів розділити частину парку позаду вілли Яроша, який у майбутньому має стати дендропарком. Швидка реакція небайдужих дрогобичан та підтримка громади допомогли вплинути на ситуацію, на депутатів та зберегти частину території. 28.12.2017 р. на сесії Дрогобицької міської ради було розглянуто проект рішення “Про розгляд електронної петиції за виділення всієї території позаду Вілли Яроша Шевченка, 23 (факультет біології) для створення Дендропарку” та підтримано депутатами міської ради. Однак у рішенні депутати не вказали розмір земельної ділянки, яку виділили університету, тому й не відомо чи перемога це, чи поразка.  А двоє громадян, які отримали землю по сусідству з парком, вже встигли оформити право власності. Ось лише один маленький нюанс – до землі, яку отримали ці добродії, немає доїзду, і туди можна потрапити лише через парк…. Рішення надавати землю в такому місці було сумнівним. Тепер справа за університетом – швидко зробити гарний і красивий парк. Частково петиція була реалізована. Її автор – Олег Дьорка, журналіст.

26.12.2017 р. Забезпечити онлайн-відеотрансляцію комісій Дрогобицької міської ради!  В тексті петиції було описано декілька важливих проблем, які існують в роботі постійних депутатських комісій: засідання відбуваються в робочий час, і не кожен має змогу там побувати; комісії не публікують протоколів засідань, що унеможливлює моніторинг ухвалених рішень і порушує права мешканців на доступ до публічної інформації; засідання комісій відбуваються, фактично, таємно, в закритому режимі. Тому автором петиції пропонувалося забезпечити відеотрансляцію засідань постійних депутатських комісії Дрогобицької міської ради. 22 лютого 2018 року проект рішення щодо задоволення електронної петиції було винесено на розгляд сесії Дрогобицької міської ради. Депутати її підтримали і було ухвалено рішення про забезпечення проведення засідань постійних комісій міської ради в кабінетах, обладнаних камерами для онлайн-відеотрансляції. Автор петиції – Марія Кульчицька-Волчко, журналіст.

15.02.2018 р. Про заборону розміщення МАФів (малих архітектурних форм), тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності в центральній частині ДРОГОБИЧА. Причиною цієї петиції став МАФ, встановлений на площі Замкова Гора, в самісінькому центрі Дрогобича. Його встановлення обурило дрогобичан, адже було вибрано місце в історичній частині міста. Тому в тексті петиції вимагалося прибрати цю споруду, а крім цього  – “заборонити виїзну торгівлю з малої архітектурної форми (візка тощо), розміщення МАФів (малих архітектурних форм), тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності в центральній частині ДРОГОБИЧА (в зоні історичної частини міста)”. Мотивація – збереження належного архітектурного вигляду центральної (історичної) частини міста Дрогобича, створення зручних умов для пересування мешканців міста, збереження історичної цінності та туристичної привабливості на площі Замкова Гора та інших центральних площ та вулиць міста. Всього за три дні було отримано потрібну кількість голосів. Відповідь щодо цієї петиції мала бути опублікована не пізніше сьомого березня, однак її й досі немає… Автор петиції  – Олег Дьорка, журналіст.

Як бачимо, не всі петиції навіть попри те, що були проголосовані, досягли бажаних результатів. Однак у всіх випадках проблеми були порушені. Проголосована петиція – це в певному сенсі поштовх для дії, імпульс або координати, за якими треба рухатись владі.

Петиція – дієвий інструмент громадянського суспільства, але для того, щоб вона отримала реальний результат необхідно поєднати декілька факторів.

Перший. Автор петиції повинен розуміти, чи можна її реалізувати. Наприклад, петиція “Про обов’язковий ремонт усіх вулиць міста” гарантовано набере необхідну кількість голосів. Але чи можна її реалізувати, наприклад, у Дрогобичі?!

Звичайно, що ні. Всі дороги не відремонтувати і причина зрозуміла  – коштів на всі вулиці не знайдеться. А ось якщо в петиції вимагати ремонт певної вулиці, наприклад, вулиці Євгена Коновальця, то шанси, що її відремонтують зростають. Тобто треба ставити реальні і досяжні цілі. Це може бути, наприклад, облаштування території  для вигулу тварин, тощо.

Другий фактор – місцева влада до петиції має ставитися з усією серйозністю. Для влади петиції – це сформована громадою дорожня карта, легітимізована вимога, якою не варто нехтувати. Нерідко влада ігнорує вимоги громадян та обходиться відписками. Це поганий сигнал для громади і, можливо, невтішний симптом для влади.

Якщо розумна вимога, зазначена в петиції, та відповідальне ставлення влади до петиції зійдуться – це обов’язково створить корисний продукт для міста та громади.

Медіа Дрогобиччина №7 (37) від 13 – 27 квітня

Григорій Галич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *