Великодні солодощі на Схід – трускавчани розмалювали пряники для АТОвців

 

Понад 140 пряників напередодні Великодня із курортного Трускавця повезли у зону АТО: медово-імбирним печивом містяни вітали хлопців із Великодніми святами та бажали їм якнайшвидшого повернення у рідні краї. Ідея розписати солодке печиво виникла в голови трускавецького осередку «Просвіта» Галини Шиманської. Заручившись підтримкою ще однієї активної трускавчанки, керівника літературного проекту «Перехресні стежки», жінки кинули клич серед містян та згуртували до доброї справи кілька десятків небайдужих людей. Так у Релігійно-просвітницькому центрі ім. отця Івана Валюха закипіла робота. Місцева майстриня з випічки Наталія Михайляк розповідала та показувала присутнім як правильно готувати глазур на пряники та їх вміло і творчо розписувати. До доброї справи долучилися як дорослі, так і діти, серед яких учні загальноосвітніх шкіл міста. За їхньою роботою спостерігати було найтрепетніше – на своїх пряниках діти малювали малюнки, надсилали побажання та дякували воїнам АТО за мирне небо. Разом з усіма розписувала медівнички і мама Тараса Зозулі, воїна із Стебника, який віддав своє життя, захищаючи нашу державу від російських окупантів. 

 – Таке дійство ми цьогоріч вперше організовуємо у нашому місті. Ідея виникла спонтанно. Напередодні Великодня так і хотілося чимось здивувати наших хлопців на передовій та передати їм щось смачне до святкового столу. Писати писанки – це гарно, але чи доїдуть вони неушкодженими до військових – ось питання. Тому із Анною Литвин ми вирішили спекти пряників у формі писанок та розписати їх. Думаю, таке домашнє медове печиво із Трускавця нашим захисникам обов’язково сподобається та посмакує, – розповіла Галина Шиманська.

  Менш ніж за годину, волонтерам вдалося натхненно розмалювати усі пряники. Відтак на кожен із них пов’язали синьо-жовту стрічку. За словами Ганни Шиманської, частину пряників передадуть у місто Торець (Донецька область), там у військовій розвідці служить молодий хлопчина із Трускавця. Інша ж частина пряників помандрує спочатку до Запоріжжя, звідки місцеві волонтери їх повезуть у зону АТО – бо теж збирають смаколики та великодні страви для військових. 

Чудова ідея реалізована, – радіє доброму почину Анна Литвин. Таке дійство – це два в одному: присутні здобувають досвід, бо вчаться у майстра професійно розписувати пряники, а паралельно роблять добру справу – готують солодкі гостинці для наших військових. Кожен із присутніх у свою солодку писанку вклав часточку своєї душі та щирих зичень нашим захисникам. Зазначу, що все печиво спечене з великою любов’ю: тісто ми місили спільно із Галиною Шиманською, потім випікали разом пряники. Процес цей доволі клопіткий та результат вартує тих старань, – ділиться враженнями від заходу Анна Литвин.

   Розмальовані солодкі смаколики загорнули в індивідуальні пакунки та готують до відправлення. Кожен із пряників так і заворожує: барвами, символами, щирими побажаннями. Чи не найбільше усіх вразив виріб однієї школярки – під синьо-жовтим знаменом несміливою дитячою рукою виведено слово СВОБОДА! Для усіх нас вона сьогодні така вистраждана та важлива.

Наталя Зелена

 

Медіа Дрогобиччина №7 (37) від 13 – 27 квітня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *