Казка в музеї  «Дрогобиччина»

Погодьтеся, шановні дорослі, що в кожного з вас у пам’яті збереглася улюблена іграшка дитинства. Вона, мабуть, зовсім не така, якою бавляться нинішні малюки, зате – найрідніша.

Змінюються епохи, люди, іграшки. Незмінним залишається лише те, що будь-яка забавка, призначена дітям для гри. А ще вона є народною спадщиною, подібною до рідної мови, казки, пісні. Саме це твердження і стало основою виставки-свята «Рідна іграшка», організованого ГО «Родовід» на базі і за участі музею «Дрогобиччина». Цією виставкою хотілося нагадати, що народна іграшка є не лише об’єктом гри, а й важливим елементом розвитку дитини,  твором мистецтва, святковим дарунком, окрасою житла. Майстри з декількох областей України радо відгукнулися на пропозицію участі у цьому вернісажі, тож дрогобичани мали чудову нагоду одночасно побачити величезну кількість справжніх мистецьких творів, виготовлених закоханими в дитячу забавку майстрами, творчими майстернями і просто аматорами (а їх було близько 20).
Відкриття цього неймовірного вернісажу відбулося в переддень Миколая. Це було справжнє дитяче свято, на яке завітали персонажі казок (театр «Лелеченьки» під керівництвом А. Мельничук); чарівний капелюх, який зобов’язав усіх говорити лише правду; домашній театр, що розповів маленьким гостям казочку «Золотий павучок» ( А. Юркевич, О. Спанчак); диво-художниця, яка чарівним пензликом перетворювала дитячі обличчя на веселі личка тваринок. А потім була подорож у незвичайний світ іграшок. Милували око відвідувачів оберегові лялі-мотанки О. Смереки-Малик (Львів), Л. Шуфлін (Стрийщина), О. Стефанишин (Борислав), М. Заблоцької (Жидачівщина), О. Собкович і О. Черноус (Черкащина).

Присутні з захопленням розглядали травомотанки А. Лимякіної (Самбір); провісниці весни зі своїми друзями-пташками, зроблені І. Бердаль-Шевчик із Трускавця зі своїми маленьким вихованцями із студії “Світлячок”; фактурні лялечки Л. Чигрик (Дрогобич); порцелянову діву від В. Центельман (Дніпро).

Оригінальними були переберійні маски родини Столяр (Чернівці), ляльковий вертеп К. Сурми (Дрогобич); теплі тільдочки і в”язані м’якусики  від О. Кльок (Дрогобич), Л. Єлізарової (Стебник), Т. Тихонової (Стебник), Ю. Юрійчук (Дрогобич), Н. Книш (Дрогобич). Всім присутнім сподобались і добрі ангелики Н. Івженко зі Львова.

Особливо цікавими для діточок були іграшки, виготовлені руками студентів і викладачів Дрогобицького педуніверситету та вихованців Нагуєвицького інтернату. Незвичним і сучасним виявився формат творчих майстерень “Зробив тато” і “Коза-дереза” (Львів). Яскравими фарбами і рідною традицією  були наповнені стенди яворівської іграшки родини Тлустих (Львів) і Оксани Мартинович (Соснівка). А з яким захопленням розглядали малята дрогобицьку Берегиню, що тримала в руках наповнену сіллю торбинку, на якій І. Демидюк з Трускавця вишила герб Дрогобича.

Ніхто не пройшов байдуже повз виготовлену Світланою Забарою інсталяцію, що символізувала духовну єдність матері та дитини. Чи не найбільше фотографій було зроблено саме біля неї.

Була тут і перша прикраса для стін вернісажу від дрогобицьких родин – ялинка з власноруч виготовленими іграшками від Р. Жубіль (Дрогобич), а також від творчих ручок учнів ЗОШ №10 і партнерів проекту “Майстер-класи для дітей і дорослих” (Дрогобич).

Організатори виставки зробили все, аби гості побачили і зрозуміли, які великі виховні можливості та високі мистецькі цінності має рідна іграшка. адже вона промовляє до нас всім зрозумілою мовою.
Не оминули увагою мамусь та бабусь. Окремий стенд розповів про давні родинні та ялинкові іграшки дрогобичан, які люб’язно надали родини О. Сеник, Г. Книш, Р. Жубіль, Г. Ліщинської, І. Пиль, І. Лилак.
Особливо родинним і теплим став стенд «Фото дитинства», на якому  зібрані світлини маленьких дрогобичан з іграшками 10-90-их років минулого століття. Усім, хто приніс фото, низький уклін за збережену пам’ять про дитинство. Особлива подяка О. Стецюку за надані з власної колекції фото, яким вже більше ста літ.
У рамках виставки ГО «Родовід» разом з майстрами-учасниками та працівниками музею “Дрогобиччина” провели цілий ряд розвиваючих  майстерок для діточок і дорослих. Вперше у Дрогобичі був проведений цікавий спілкувальний формат – скайп-зустріч учнів молодших класів ЗОШ №15 із відомим українським письменником, головним редактором видавництва «А-баба-га-ла-ма-га» І. Малковичем. Під час  дружньої розмови діти мали можливість запитати в письменника те, що їх цікавило, висловити йому власні побажання, продекламувати свої улюблені вірші, пограти у вікторину, послухати написану ним казку у виконанні А. Юркевича та О. Спанчак.
Останній день виставки також був дуже важливим, адже майстри приїхали поспілкуватися, обговорити проблеми, які їх тривожать, порадіти успіхам колег, скласти плани на майбутнє. Такий круглий стіл виявився корисним і дуже доречним.

Тож творчому і робочому майбутньому – бути! До зустрічі з “Рідною іграшкою” у Дрогобичі наступного Різдва!
                                                                                                  
                                                                    
Галина Жубіль від ГО «Родовід»

Медіа Дрогобиччина №5 (35) від 16 березня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *