Зекономити бюджет чи навести порядок?

Сильний грудневий вітер, який став причиною падіння дерев у цілому регіоні, змусив усіх задуматись над власною безпекою. У зв’язку з цим ми вирішили поспілкуватися  з керівником комунального підприємства «Зелений світ» Любов’ю Голубіцькою (це КП є відповідальним за обрізку дерев у Бориславі).

 

Чекайте своєї черги або виробляйте дозволи

Процедура обрізки або повного зрізання дерев наступна: мешканці міста пишуть прохання зрізати дерево, що знаходиться на території міста чи певного освітнього закладу, в міську раду. Та дає вказівку “Зеленому світу”, яке ставить ваше дерево “на чергу” і зрізає. Ця черга, зі слів кількох учасників процесу, може тягнутися й понад два місяці. За словами Любові Голубіцької, працівники підприємства й половини зобов’язаного ще не зрізали. Таку ситуацію керівник пояснює браком коштів на підприємстві і, як наслідок, – нездатністю найняти на роботу більшу кількість працівників та закупити нову техніку. Якщо ж мешканці міста вирішать самостійно зрізати старе дерево, яке знаходиться біля їх земельної ділянки та загрожує пошкодженням майна, – матимуть проблеми з міською радою через відсутність відповідних дозволів (про це нам розповіли працівники одного з підприємств, що мали нещодавно таку практику).

 

Були б гроші…

Ще якихось 20 років тому Борислав заслужено називали зеленим містом. Тепер, прогулюючись центральними вулицями, можна побачити лише багато пеньків. Викорчовувати їх можна хімічним (випалювання селітрою)  або механічним методом. На їх місці могли б рости нові дерева…

Любов Голубіцька  каже, що “Зелений світ” не викорчовує пеньки та не завжди забирає після своєї роботи дрібні гілки, опале листя та скошену траву. Причиною цього керівник знову називає брак коштів. Через це ділянки навколо сміттєвих майданчиків часто забруднені, адже компанія-перевізник сміття ДВ «Еко-світ» запевняє, що вивозити вищезгадане органічне сміття – не їх робота. Натомість, з цього сміття можна робити компост для подальшого використання біогумусу в діяльності підприємства або ж його продажу. А гілки можна дробити спеціальною машиною.

Минулого року на діяльність КП «Зелений світ» було закладено 1 млн. 200 тис. грн. Фактично, з 1 березня по 1 вересня Відділ житлово-комунального господарства та будівництва міської ради перерахував підприємству майже 745 тисяч грн. Що стосується 2018-го, п. Любов планує запропонувати житлово-комунальному відділу передбачити на її підприємство 2,5 млн. грн. на наступні півроку. Викорчовування пеньків та прибирання органічних відходів у цю суму не входять, бо «бюджет міста треба економити».

 

Чим заробляє КП «Зелений світ»?

Міська рада повертає підприємству кошти одразу після виконаних робіт. Заробити воно може, працюючи більше норми, шляхом вирощування розсад та продажу деревної сировини. Спиляні дерева використовуються переважно для опалення теплиць, де вирощують розсади квітів, зелену цибулю. Теплиці є старими та енергозатратними. Тому цієї весни бориславці навряд чи  матимуть свою цибулю. Досі знаходиться на балансі «Зеленого світу» теплиця на вул. Братів Лисиків, яка кілька років тому була повністю розібрана невідомими. Підприємство сплачує за неї 8 тисяч грн. щомісяця.  Зараз працюють над зняттям теплиці з балансу.

Якщо є підприємці, готові купити дерево в “Зеленого світу”, на виручені кошти КП закуповує бензин та здійснює ремонт обладнання. Проте більшість спиляних дерев не вважаються «діловими», тому й коштують вони відносно недорого. Цієї осені КП виробило лісорубний квиток на санітарну очистку 4,9 га лісу на Буковиці та Мирамах. Які саме дерева різати – визначають львівські екологи. Зрізання виконує ПП «ОККО Контракт», з яким «Зелений світ» підписав угоду на 60 тис. грн. Одна ділянка лісу вже  почищена від хворих дерев і продана. На виручені кошти підприємство планує придбати дробильну машину. Для реалізації цього задуму поки оплачено 10% від загальної вартості. Машину планують придбати в січні. Чи робитиме підприємство зі стружки опалювальні брикети, чи продаватиме її – ще невідомо.

 

Чому програли тендер на озеленення міста?

Причину поразки керівник бачить у тому, що житлово-комунальний відділ не достатньо ретельно прописав тендерну документацію. Зокрема, не було пункту про обов’язкову наявність матеріально-технічної бази на території міста. Це означає, що переможець тендеру міг винаймати техніку та працівників, при цьому заробітку в підприємства не було б жодного. Зі слів Любові Голубіцької, за зароблені попередньо кошти підприємства цього літа було закуплено горщики для клумб та частково – розсади квітів.

Роботи з озеленення «Зелений світ» здійснюватиме й надалі шляхом  нарахування коштів через казначейство.

Юлія ГАСІЙМедіа Дрогобиччина №16 (30) від 29 грудня

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *