Наше гасло: Виїжджаємо всі, бо дали безвіз!

11 липня Україна відзначила місяць безвізового режиму з країнами ЄС. І хоча у нашому регіоні часто можна було почути коментарі, що «нічого ся не змінит», дещо за цей час таки змінилося. Проаналізуємо?

1.Запишися в чергу. Черги до міграційних служб суттєво зросли. Громадяни стали масово виготовляти біометричні паспорти. Часто подавати документи приходять цілими родинами. Це означає, що просто зайти в кабінет і подати документи, – процес тривалий. А з урахуванням надто специфічного  графіку роботи наших любих міграційних служб (у Дрогобичі документи приймають лише по три години протягом трьох робочих днів на тиждень), на паспорт (навіть терміновий) доведеться зачекати. (Як законно, без хабарів та «знайомої цьоці» оперативно подати документи для виготовлення закордонного паспорта нового взірця, – читайте у випуску «МД» №3).

2.Залишилися без роботи. Питання, яке чомусь завжди мене цікавило, – що буде з численними фірмами, центрами та навіть фрілансерами, які за оплату займалися підготовкою документів для віз та реєстрацією в черги до візових центрів, після запровадження безвізового режиму? Їх «бізнес прогорить»? Як прокоментували у одній з таких фірм (її назви та імен підприємців не називаємо з етичних причин): «Попит на шенген-візи зменшився, але він не зник зовсім. Деяким людям просто не хочеться стояти в чергах за біометричними паспортами, – тому й виготовляють візи. Великий відсоток людей приходить, щоб придбати страховий поліс, з очевидним наміром працевлаштуватися у країнах ЄС, зокрема в Чехії. При тому, що біометричний паспорт не дає такого права. Ми готові допомагати людям у виготовленні робочих віз для легального працевлаштування, але, на жаль, більшість обирає ризикований нелегальний шлях. Щодо змін у нашій роботі… Після 11 червня ми працюємо так само, як і до цієї дати. Можливо, лише згодом переїдемо у менший офіс – у зв’язку із зменшенням обсягів роботи».

3.Туристи – вперед! Незважаючи на всі песимістичні прогнози, кількість людей, які прагнуть поїхати до  Європи виключно з туристичною метою, таки чимала. Чи легко перетнути кордон туристам, які мріють випити кави у Відні чи поласувати круасанами у Парижі? Про це запитуємо Марину Малейчик, заступника директора однієї з найпопулярніших туристичних фірм регіону. Ось що почули: «Загалом замовлень на автобусні євротури побільшало. Туристи перетинають кордон без проблем. Перевага поїздки  в складі туристичних груп полягає у тому, що в таких випадках готівку та підтвердження  бронювання готелю  на кордоні надає тільки гід, тож для туристів-членів груп процедура проходження митниці спрощується. Єдине, що черги на самому кордоні стали більші».

Нагадуємо, застерігаємо, просимо!

Нещодавно Посол ЄС в Україні Г’юг Мінгареллі заявив, що в українців можуть «забрати омріяний безвіз». Якщо громадяни масово порушуватимуть правила перебування у шенген-зоні, зростатиме кількість незаконних мігрантів, надалі триватиме надто повільне впровадження антикорупційних реформ (що було однією з умов впровадження безвізового режиму), – його можуть зупинити. Пам’ятаймо: боротьба з корупцією, можливо, й має відбуватися передусім  на державному рівні. А ось дотримання правил перебування у ЄС, усвідомлення того, що, перетинаючи будь-який кордон, ми стаємо представниками і «обличчям» нашої країни у світі, – справа кожного з нас.

Оля Радіонова, Медіа Дрогобиччина №6 (20) від 21 липня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *