«З тими, кого люблю»

П’ятого травня у Дрогобичі відбувся творчий вечір леґенди українського театру та кіно Ади Роговцевої. Цього разу захід під назвою «З тими, кого люблю» мав благородний задум –  зібрати кошти на закупівлю медичного обладнання для Дрогобицької дитячої лікарні. Приємно, що мешканці нашого місто охоче підтримали ідею, а тому  в день творчого заходу зала Львівського обласного академічного музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича була вщент заповнена.

Сьогодні наша медицина бажає набагато кращого, особливо, якщо йдеться про дітей, котрі, на жаль, часто є безсилими перед своєю хворобою. Благодійність цього разу зібрала велику команду ентузіастів та людей доброї волі, котрі разом вирішили  поєднати корисне з приємним. Головним організатором та ініціатором заходу стала дрогобицька громадська активістка Леся Татарська.

«Наше місто вартує того, аби мати сучасне обладнання, яке не лише б достеменно  діагностувало, але й надавало б першу, інколи вкрай необхідну,  кваліфіковану допомогу. Задум заходу – поєднати творчість великої актриси театру та кіно Ади Роговцевої, котра сама не так давно пережила страшну втрату – смерть сина та доброчинність задля порятунку життя наших дітей. Ми живемо для того, щоб залишити по собі щось цінне. А що може бути ціннішим, аніж здоров’я власних дітей? Як на мене, це доволі хороша інвестиція – вкладати нашу любов і опіку в наше майбутнє наших дітей» – ділиться Леся Татарська.

Нагадаємо, що пані Леся уже втретє організовує подібні заходи, й усі вони спрямовані на допомогу дітям. Хтось намагається приписати Лесі Татарській приналежність до політичної партії, проте, сама організаторка щиро каже «Я не є у жодній політичній партії і не збираюсь бути. Я роблю це для себе і для людей з любов’ю та надією щось змінити у цьому світі»

Протягом двох годин Ада Миколаївна Роговцева та її донька, акторка та режисерка, презентували публіці свій власний проект «З тими, кого люблю». У ході творчого вечора акторка розповідала про найбільш яскраві, але водночас складні моменти свого життя.

Невеликі спектаклі, написані самою Лесею Татарською, глядачі мали змогу побачити і від наших місцевих театрів – Львівського обласного академічного, музично-драматичного театру імені Юрія Дрогобича, студентського театру «Альтер» та народного театру імені. Лесі Українки. Особливу несподівану для Ади Роговцевої та Катерини Степанкової приготували Андрій Юркевич, актор та керівник театру «Альтер», і Олександра Возняк, акторка  народного театру імені  Лесі Українки, волонтерка та громадська активістка.

«Милосердя, розуміння того, що відбувається сьогодні і надія на те, що буде краще, – це все  не може зникнути» – запевняє неповторна акторка українського театру та кіно, народна артистка  України, герой України та улюблениця багатьох Ада Роговцева. У Дрогобичі по завершенні виступу Ади Роговцевої та  Катерини Степанкової зал довго аплодував стоячи.

Ведучими заходу були Андрій Альберда та авторка цих рядків.

 

Ада Роговцева: “Я не втрачала театру жодного дня”

– Адо Миколаївно, більше шістдесяти років свого життя ви присвятили театру. В один момент, ви все ж таки залишили сцену. Чи важко вам жити без театру нині ?

– Я не втрачала театру жодного дня. Я одразу почала працювати із кращими режисерами, такими як Віталій  Малахов, Роман Віктюк та інші. А останні роки працюю із своєю талановитою донькою Катериною Степанковою. Навіть зараз ми почали активніше мандрувати Україною, відтак театр для мене існує і донині.

– Чим є  для  Вас театр ?

– Це – професія, робота, радість, хвилювання… Моє все ! Я й кіно люблю дуже. Страшенно сумую за сценою чи знімальним майданчиком, якщо я не там. Сумую  за метушнею, за усіма гараздами і негараздами, котрі відбуваються у театрі чи кіно. Зараз, до речі,  знімаюсь у  багатосерійному фільмі. Насправді,  це дуже важка робота, дуже.

– Від вашої краси чоловіки  продовжують божеволіти. Люди називають Вас іконою жіночності та уособленням ідеалу жінки. У чому Ваш секрет  ?

– У мене немає секрету молодості. З дитинства я була старою. Роздумувала як доросла і  стара жінка й намагалась зрозуміти багато чого в житті. А старість, як і до кожної жінки, все одно приходить зморшками і хворобами. Потрібно просто навчитись жити з цим.

– Адо Миколаївно, а що найбільше Ви цінуєте у людях?

– Милосердя.  А  милосердя – це «миле серце». Розумієш… тобто любов, Бог.

– Скажіть, будь ласка, заради чого Ви прокидаєтесь зранку ?

 -Заради дітей, онуків. Знаєш, про що найчастіше я запитую їх ? Що у тебе на душі?  І якщо на душі їм добре,  я спокійна.

І все ж таки, що на Вашу думку найважливіше для хорошого актора чи акторки ?

– Те саме, що важливо як і для людини іншої професії-  двірника, актора, академіка, лікаря, фізика, хіміка, педагога. Немає значення, хто ти за фахом, головне  – яка ти людина. Якщо ти намагаєшся зрозуміти світ і  себе у цьому світі, – тоді ти у своєму ремеслі досягатимеш високого рівня. Мені  так здається. А  якщо намагатись зривати зірки з неба усе життя  – напевно, ніколи  не зірвеш.

Довідка:

Ада Миколаївна Роговцева народилась у провінційному містечку Глухів, що на Сумщині. Народна артистка України та Герой України. Активно підтримує українську армію та бійців АТО.  У  Росії проти Ади Миколаївни відкрили кримінальне провадження за те, що на одному зі її  творчих вечорів було зібрано п’ятдесят дві тисячі гривень для військового шпиталю  учасників АТО. Знаковою роллю актриси є  п’єса Леоніда Зоріна  «Варшавська Мелодія»  Свою героїню польку  Хелену Ада Роговцева зіграла шістсот сімдесят разів

Єва РАЙСЬКА, Медіа Дрогобиччина №1 (15) від 12 травня 2017

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *