Дрогобицькі КП: у боргах, як в шовках

Як стало відомо з бази YouControl, ряд комунальних підприємств Дрогобича станом на сьогоднішній день мають непогашені податкові борги. Йдеться, зокрема, про Комбiнат міського господарства, КП «Дрогобичтеплоенерго» та КП «Дрогобичводоканал».

Розміру боргів не вказано. Відома єдина сума : що станом на 01.12.2016 Дрогобичводоканал мав податковий борг у розмірі 2 млн 546 тис. 110 грн.

Чи зараз він зменшився, чи зріс? Що з іншими боргами? Чому вони утворились, як і коли погашатимуться, хто понесе за це відповідальність?

МД скерувала інформаційний запит першому заступнику міського голови Дрогобича, у якому просимо надати інформацію щодо податкових борогових зобв’язань:

    1. «Комбінат міського господарства» у розрізі:

    – розмір податкового бору (разом зі штафними санкціями);

    –  дата утворення і причини, що призвели до утворення;

    – відповідальна особа;

    – шляхи і терміни погашення заборогованості.

  1. КП «Дрогобичводоканал » у розрізі

    – розмір податкового бору (разом зі штафними санкціями);

    – дата утворення і причини, що призвели до утворення;

    – відповідальна особа;

    – шляхи і терміни погашення заборогованості.

    – розмір податкового бору (разом зі штафними санкціями);

    – дата утворення  і причини, що призвели до утворення;

    – відповідальна особа;

    – шляхи і терміни погашення заборогованості..

    1. КП «Дрогобичтеплоенерго» у розрізі:

    – розмір податкового бору (разом зі штафними санкціями);

    – дата утворення  і причини, що призвели до утворення;

    – відповідальна особа;

    – шляхи і терміни погашення заборогованості..

Також у такому ж розрізі просимо поінформувати про борги інших КП, якщо вони є.

Через 5 днів, сподіваємось, отримаємо відповідь і зможемо поінформувати вас з цих питань.

Паралельно, у Дрогобицькому водоканалі частково уже повідомили про причини виникнення боргу та запевнили, що на режим водопостачання міста цей борг не вплине.

 «Через понад десятимільйонний борг Трускавця Дрогобицький водоканал не може погасити недоїмку з ПДВ

На 01.12.2016 р. КП “Дрогобичводоканал” наростило податковий борг у сумі 2 млн 544 тис. грн. Єдиною причиною, через яку підприємство не провело вчасну сплату ПДВ є борг ТзОВ “Трускавецький водоканал”. На 01.12.2016 р. підприємство сусіднього міста за спожиту послугу завинило 10 млн 112 тис. грн.
У бухгалтерії Дрогобицького водоканалу обгрунтовують, що недоотримуючи кошти за надану послугу, у вартість якої включений ПДВ, підприємство насамперед здійснювало першочергові платежі, які впливають на забезпечення його безперебійної роботи.
“У своїй діяльності ми керуємося шкалою пріоритетності. Борг з ПДВ нагромадився, оскільки першорядним для водоканалу, для прикладу, є податок на видобуток води, не заплативши який у нас автоматично зникне підстава експлуатувати водозабір. Те ж саме з податком на забруднення навколишнього середовища – його несплата означає позбавлення підприємства права приймати та очищувати стоки на очисних спорудах. Податок на зарплату, плата за електроенергію, придбання пально-мастильних матеріалів та матеріалів для ремонтних робіт – це фінансові передумови безперебійного режиму роботи підприємства “, – наголошує начальник Дрогобицького водоканалу Роман Шагала.
КП “Дрогобичводоканал” протягом минулого року вживало численних заходів щодо врегулювання стосунків із своїм найбільшним боржником – підприємством міста-курорту. Втім через відсутність дієвих правових важелів впливу бажаного ефекту не досягнуто. Сьогодні, намагаючись домогтися сплати боргу ТзОВ “Трускавецький водоканал”, Дрогобицький водоканал готує черговий судовий позов», – зокрема йдеться у повідомленні водоканалу.

Марія Кульчицька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *