П’ять замість дев’яти: у дрогобицькому виші гряде велика реорганізація

У Дрогобицькому педагогічному університеті імені І.Франка планують майже вдвічі зменшити кількість факультетів: замість 9 тепер буде 5.   Затвердження нової структури навчального закладу виноситься на розгляд Вченої ради педуніверситету, засідання якої відбудеться 19 травня .

Серед факультетів, які припинять своє існування, біологічний, філологічний та історичний, які мають поважні наукові й педагогічні традиції та висококваліфіковані наукові кадри. 

Про це повідомляє видання «Варіанти» із посиланням на студентів та викладачів університету.   

Проєкт реорганізації передбачає приєднання частини факультетів до інших факультетів. Так, факультет початкової мистецької освіти об’єднають з Інститутом музичного мистецтва, філологічний доєднають до Інституту іноземних мов, біолого-природничий факультет доєднають до Інституту фізичної культури та здоров’я, історичний факультет доєднають до соціально-гуманітарного факультету, який готує вихователів дитячих садочків, шкільних психологів і соціальних працівників.

Керівництво університету у межах автономії має право ініціативи щодо реорганізації структури. Воно обґрунтовує необхідність реорганізації тим, що наступного навчального року практично всім без виключення факультетам не вдасться виконати норму закону про вищу освіту (пункт 4, стаття 33) про те, що факультет повинен мати не менше 200 студентів й аспірантів.  

Студенти та викладачі університету наголосили на тому, – пишуть “Варіанти”- що в попередні роки лише один з дев’яти факультетів хронічно не виконував цю норму. На всіх інших факультетах кількість студентів й аспірантів була нижчою влітку, після випуску бакалаврів, але з восени вони всі виконували цей показник.

Реальною причиною реорганізації, як вони припускають, є брак коштів. В умовах воєнного стану університет опинився у важкому фінансовому становищі. Тому в процесі реорганізації скоротять штат працівників. Співрозмовники вважають, що скорочувати працівників в умовах війни можна без реорганізації факультетів, оскільки під час умов воєнного стану не діють деякі положення трудового законодавства.

Також університету, за попередніми підрахунками, бракуватиме 20 мільйонів гривень в бюджеті до кінця 2022 року. Втім реорганізація факультетів дозволить зекономити лише 3-4 мільйони гривень, за попередніми підрахунками, внаслідок коштів, що витрачаються на менеджмент ліквідованих факультетів.   

Співрозмовники переконані, що реорганізація призведе до ліквідації факультетів, які є спроможними та самодостатніми, і на які охоче вступають студенти, а головне, тих, які відіграють помітну роль у навчанні та вихованні вчителів важливих світоглядних предметів для українських шкіл. Дрогобицький педагогічний університет є основною базою для підготовки вчителів для шкіл півдня Львівської області, а також частково ряду інших областей Західної України. Тому, на їхню думку, закриття філологічного, історичного та біологічного факультетів є помилковим кроком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *