Голова Дрогобицької РДА Степан Кулиняк допоміг врятувати потопаючого

Голова Дрогобицької РДА Степан Кулиняк, відвідуючи 6 лютого басейн у Трускавці,  першим пірнув у воду на порятунок потопаючого та  разом з працівником басейну  витягнули чоловіка з води й одразу почали надавати допомогу. Про це сьогодні повідомили Львівському обласному Центрі екстреної медичної допомоги та Медецини катастроф:

«Годинник показував 19.45, ще трішки – й перезмінка. І тут виклик, привід якого звучав як «чоловік в басейні без ознак життя; утоплення», – розповідає фельдшер з медицини невідкладних станів Львівський Обласний Центр Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф Іванна Дмитрів, яка чергувала тієї зміни у Трускавці.

«Ми з іншим фельдшером Іваном Гриньківим та водієм Володимиром Яцкевичем у складі бригади 320 мерщій виїхали на місце пригоди.

Увійшовши в приміщення, де розташований басейн, побачили, як двоє чоловіків, тільки витягнувши потерпілого з води, здійснюють йому компресію грудної клітки, й продовжили «качати».

На час нашого приїзду пацієнт не дихав, тиск у нього був близько 40. Не спиняючись, ми зднійснювали серцево-легеневу реанімацію. Буквально за кілька хвилин у постраждалого почалась блювота, ще мить – і чоловік захрипів. Зафіксувавши вену, почали вводити ліки. Подали через встановлену маску кисень, і ось перші вдихи…

Між початком реанімаційних дій і до того часу, як пацієнт вдихнув, минуло п’ять хвилин, не більше. Не передати, які емоції в той час відчуваєш!», – ділиться пережитим Іванна Дмитрів.

«Щиро вдячні двом очевидцям, які кинулись на допомогу. Це молодий хлопчина – працівник басейну, і відвідувач басейну, яким виявився голова Дрогобицької РДА Степан Кулиняк. Степан Львович першим пірнув у воду, разом з хлопцем витягнули чоловіка з води й одразу почали надавати допомогу. Працівник же був для нас третьою парою рук при реанімації. Чоловіки дуже нам допомогли. Нам і потерпілому!», – наголошує Іванна Мирославівна.

«Реанімобілем доставили 47-річного потерпілого на медичному устаткуванні (дорогою безперестанку вівся моніторинг стану пацієнта на сучасному обладнанні) до лікувального закладу. Пацієнт уже дихав.

В дорозі зателефонували відповідальному лікарю оперативно-диспетчерської служби (ОДС), який вмить спрацював. Тож у приймальному покої Дрогобицької мiської лiкарні № 1 нас зустріли працівники реанімації, травматолог, нейрохірург, котрим ми передали хворого.

Дуже оперативно спрацювали всі ланки #ланцюжок_що_рятує_життя: рятувальник, який був на своєму місці, відвідувач басейну, який не розгубився і який знав та вмів надати домедичну допомогу, ми, котрі приїхали за 4 хвилини, лікар ОДС, що зателефонувала у стаціонар, чергові лікарі лікарні.

Нехай наш пацієнт поправляється і більше ніколи не потрапляє в такі ситуації», – резюмує фельдшер.

Про працівника басейну, який допоміг в порятунку потопаючого,  відомо те, що він рятувальник басейну, цього дня перший раз вийшов на роботу, звати його Роман Гумецький.

А ми нагадуємо: навички з надання першої медичної допомоги рятують життя, і саме цієї неділі у Дрогобичі буде унікальна нагода пройти базовий курс з першої медичної допомоги. Більше на нашому сайті тут.

 

Фото Степана Кулиняка із сторінки у фейсбук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *