18 травня – міжнародний день музеїв

18 травня музейні працівники більш ніж у 150 країнах відзначають своє професійне свято.

Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 році, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція про встановлення цього свята. Тоді ж запропонували й девіз свята: “Музеї – важливуий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами”.

За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій».
Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

Цьогорічною темою є «Майбутнє музеїв: перевинайдення та переосмислення».

 

“Ми живемо в час, коли суспільна роль музеїв змінюється на очах. Ми щодня переосмислюємо свою місію та завдання, намагаємось трансформувати свою діяльність: додаючи більше інтерактиву, стаючи більш гнучкими та віртуальними, адаптованими до викликів сьогодення. Ми бачимо своє майбутнє у форматі міського культурного центру, динамічної платформи для комунікації, простору, де творчість поєднується з пізнанням, а відвідувачі мають змогу не лише споглядати та слухати, але й ставати учасниками культурного процесу. Навіть період пандемії став для нас часом нових можливостей та успішних експериментів” – повідомляє пресслужба музею Дрогобиччина.

 

Сьогодні в музеях Дрогобицького району буде вільний вхід. Тож не прогавте можливість отримати чергову порцію історично-культурного збагачення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *