На Львівщині у 8 осіб, двоє з яких із Дрогобиччини, підозрюють коронавірус: що відомо про стан пацієнтів

В інфекційній лікарні зараз перебуває 8 пацієнтів з гострими респіраторними захворюваннями, в яких підозрюють коронавірус. Про це сьогодні під час брифінгу розповів в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Васько, передає ІА Дивись.Info.

За його словами, стан пацієнтів близький до середньої важкості, в одного є динаміка до погіршення.

«Це двоє осіб з Дрогобицького району, одна – з Перемишлянського. Всі решта – зі Львова.  Усі, кого карети екстреної медичної допомоги доставила в інфекційну лікарню, перебувають у боксованих палатах. Стан пацієнтів близький до середньої важкості, в одного є динаміка до погіршення. Їм провели тести, які ми скерували у Київ, у лабораторний центр. Результати отримаємо протягом двох діб», – розповів Андрій Ваько.

Всі медичні заклади львівської області переведені у режим карантину. «Інфекційна лікарня до кінця дня буде звільнена від всіх інших пацієнтів та переведена в монопрофільний стаціонар для лікування пацієнтів з коронавірусом. Ааналогічні заходи проподяться у 8-й міській лікарні та госпіталі у Винниках. По всіх закладах припинили планову госпіталізацію пацієнтів. Вся консультативна робота, обстеження, платні послуги припинені. Ми просимо також мешканців області не відвідувати медичних установ без потреби. Усіх, в кого спостерігаються легкі катаральні явища, невисока температура та задовільний загальний стан, закликаємо тримати зв’язок зі своїм сімейним лікарем по телефону. Бригади швидкої допомоги працюють у посиленому режимі, до їх функціонування залучені додаткові сили та ресурси. Проте потрібно розуміти, що кількість викликів зросла удвічі», – наголосив Андрій Васько.

За його словами по області вночі функціонували 65 карет бригад швидкої допомоги.

«Бригади екстреної медичної допомоги буде забирати усіх пацієнтів, які потребують госпіталізації. Перш за все будуть обслуговувати пацієнтів, які перебувають у невідкладних станах. До такого переліку входять інсульт, інфаркт, пологи, травми та політравми, а також особи з підозрою на коронавірус», – розповів Андрій Васько.

Він додав, що для першого етапу реагування медичні установи мають достатню кількість апаратів ШВЛ. Сьогодні жоден з пацієнтів на Львівщині не потребує штучної вентиляції легень чи реанімаційних заходів.

Як розповів перший заступник голови Львівської обласної ради Богдан Гагалюк, сьогодні вирішено призупинити окремі роботи в комінальних закладах.

«Комунальні заклади і підприємства області мають на час карантину призупинити будівельні роботи, роботи з реконструкції внутрішнього (інтер`єрного) характеру, передбачені обласними цільовими програмами. Відтак заклади соціального захисту, медичні установи і заклади освіти призупинять виконання вищеназваних робіт. Зауважу, буде призупинено на час карантинних заходів виконання і Програми проєктів місцевих ініціатив до 6 квітня 2020 року. Також ухвалено рішення про обмеження поїздок між містами області. Ми будемо звертатися до перевізників, щоб вони зменшили кількість одиниць транспорту на маршрутах. Ми звернулися до Кабінету Міністрів України з проханням спростити процедуру проведення електронних закупівель всіх необхідних речей, пов’язаних з протидією коронавірусу. Мешканцям зараз необхідно максимально знаходитися в домашніх умовах і не перебувати у місцях великого скупчення людей. Усі ці заходи вживаються для уникнення передачі вірусної інфекції, яка точно прийде на Львівщину. Але ми можемо своїми діями зменшити її вплив на мешканців», – заявив Богдан Гагалюк.

Мешканців області також закликають дотримуватися карантину, та не відвідувати людних місць без потреби.

«В робочому стані функціонуватимуть невеликі продуктові магазини та аптеки, аби мінімізувати поширення вірусу. В частині продовольчої ситуації все спокійно. Браку продуктів харчування та інших необхідних товарів немає», – розповів заступник голови Львівської ОДА Іван Собко.

Водночас тест-систем в області, за винятком Львова, і далі немає.

«Тест-систем немає в потрібній кількості. Є одиничні в місті Львові. Вітчизняні тест-системи не сертифікованві, за бюджетні кошти ми їх купити не можем. Якщо говорити про міжнародні закупівлі, то є тендерне законодавство. На жаль, поки воно не змінене. Ми чекаємо змін, де буде  норма, яка дозволить закупівлі в одного учасника, в частині закупівлі засобів захисту та обладнання в частині протидії коронавірсу. Наразі жоден посадовець не має права купувати засоби захисту в одного учасника», – заявив Іван Собко, передає Дивись.info

 

Ми в Телеграм  t.me/drogmedia 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *