Від літа без зарплат. Медики Дрогобича вийшли на вулиці

У середу, 18 грудня, медпрацівники Дрогобича вийшли на акцію протесту через невиплату заробітної плати. В обідню пору медики перекрили три напрямки в районі дорожнього кільця – вул. Сагайдачного, В.Великого, Чорновола. 

Протестувальники кажуть – вдались до таких методів, бо не мають за що жити. Не отримують зароблених коштів з літа. А в кожного сім’ї, діти, попереду свята, Миколая, Різдво, та ще комунальні заплатити.. «може, нарешті, нас почують..».

Блокувальники пропускали автівки екстренних служб, іншим доводиться стояти, шукати об’їзні шляхи, дехто намагається проїхати тротуаром. Водії маршруток вступаюли у перепалки з протестувальниками, але медики стояли на своєму і чекали реакції влади.

На зарплату медикам Дрогобича до кінця року не вистачає 25 млн грн. У Ратуші пояснюють – недоотримали з бюджету, передає Варто.

 

В той же час міський голова Дрогобича Тарас Кучма звернувся до медиків і містян з офіційною заявою:

“Сьогоднішній пікет медиків вторинного рівня — результат того, що впродовж кількох років до нас не дослухаються на вищих щаблях влади.

Нас зобов’язували скоротити сотні працівників сфери охорони здоров’я. Але ми розуміємо, що це призведе до тотального краху медицини у Дрогобичі, яка обслуговує не лише мешканців міста, а й інших територій. Таких пацієнтів у нас близько 40%.

Заяви про те, що у ситуації, яка склалася, винне місцеве самоврядування — це чергова маніпуляція, яку підігрівають окремі політичні сили.

Разом з депутатським корпусом — ми систематично звертаємося до вищого керівництва з пропозиціями вирішення проблем, які породжують дефіцит зарплати. Ми пропонували і зміни до законодавства, і роз’яснювали чому не варто проводити масові скорочення медичного персоналу. За останні роки ми суттєво зміцнили матеріально-технічну базу медичних установ міста. Але сьогодні маємо дефіцит зарплати у розмірі близько 21 мільйона гривень.

Які причини? — Недофінансування з боку держави та недосконалість законодавства, яке з року в рік породжує недоотримання міським бюджетом коштів за пролікованих іногородніх пацієнтів.

Ми розуміємо, що сьогоднішній пікет медичних працівників створив незручності для мешканців та гостей міста. Але всією громадою ми повинні зрозуміти й становище працівників сфери охорони здоров’я вторинної ланки.

Зараз нам обіцяють частково дофінансувати дефіцит зарплати, але поки що кошти не надійшли. Ми підтримуємо зв’язок з медичними профспілками. Впродовж року з міського бюджету було виділено 19 мільйонів гривень на зарплату медикам. Сьогодні ми додатково виділи ще 1 мільйон гривень. Ми вживаємо всіх можливих заходів, щоб вирішити цю проблему.

Вкотре закликаємо медичних працівників не піддаватися на політичні настрої окремих сил, які прагнуть дестабілізувати ситуацію, адже виплата заробітних плат медикам — не в повній мірі є компетенцією місцевого самоврядування, але ми разом з вами.

Сподіваємося на те, що нас якомога швидше почують в області та уряді і працівники сфери охорони здоров’я Дрогобича та Стебника отримають чесно зароблену зарплату.”

 

 

З власних джерел “Медіа Дрогобиччині” стало відомо про те, що завтра медики планують  пікетувати Львівську облдержадмінстрацію. Саме від ЛОДА та Кабміну залежить вирішення цієї ганебної проблеми.

Фото Варто – Галицькі новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *