“Всі думають, що ВІЛ-інфекція десь там в Африці, де немає культури статевого життя”

Першого грудня відзначався всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Яка ситуація із поширенням недуги у нашій області? Читайте далі.

Так, із січня по вересень цього року на Львівщині уперше виявили ВІЛ-інфекцію у 327 людей, а діагноз СНІД уперше встановили 196 людям. Загалом станом на 1 жовтня в області зареєстровано 3864 ВІЛ-позитивних людей, з яких 1362 – хворі на СНІД. Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я ЛОДА.

Зазначається, що зросла кількість випадків, коли ВІЛ-інфекцію та СНІД діагностують одночасно.

Серед шляхів зараження домінує статевий, кажуть в ДОЗ, – це 67,3% від кількості інфікованих за 9 місяців цього року. Ця частка постійно зростає, розповіла у коментарі Tvoemisto.tv заступниця директорки Львівського обласного Центру громадського здоров’я Ірина Чайка.

Найчастіше хворіють у містах – 68,2% інфікованих. Найбільша частка людей з ВІЛ та СНІДом облікована у Львові, Червонограді, Бориславі, Стрию, Дрогобичі та Самборі.

Раніше, за словами Ірини Чайки, найпоширенішим було зараження через ін’єкційне вживання наркотиків. За 9 місяців року, за даними ЛОДА, частка інфікованих таким шляхом становить 26,9%.

«Зростає інфікування статевим шляхом. Так є і в Україні, і в усьому світі. Колись рушійною силою були споживачі наркотиків, тепер лишились їхні статеві партнери – так звані містки передачі», – каже Ірина Чайка.

Вона додає, що саме у Львові, у порівнянні з іншими великими містами України, захворюваність не є великою. Про причини інфікування статевим шляхом Ірина Чайка каже, що проблема в необізнаності.

«Я не можу пов’язати це з тим, що Львів – туристичне місто, адже таке не тільки у Львові. Хіба якась частка, але це не основне. Просто всі думають, що ВІЛ-інфекція десь там в Африці, немає культури статевого життя», – каже вона і додає, що серед випадків інфікування статевим шляхом незначно, але зростає частка інфікування через гомосексуальні стосунки.

 

Водночас у Департаменті охорони здоров’я зазначають, якщо раніше на Львівщині 48% молоді віком 15-24 роки знали про всі шляхи передачі ВІЛ/СНІДу, то зараз їхня частка зменшилась до 26,7%. Мета – 70%, тож необхідно розгортати широкі інформаційні кампанії, кажуть в ЛОДА.

Хворі на ВІЛ/СНІД, додають в ДОЗ, найчастіше помирають від легеневого і позалегеневого туберкульозу, бактеріальної пневмонії, токсоплазмозу, саркоми Капоші тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *