Дрогобицький “Gaudeamus” в Любліні

Чотири співочі колективи з України, Польщі, Білорусії та Литви зустрілися в Любліні 29 травня в межах ІV фестивалю хорів партнерських міст Любліна 2019.

Україну вже втретє презентувала студентська хорова капела “Gaudeamus” з Дрогобицького педагогічного університету ім. І. Франка.

Ідея організувати фестиваль хорів партнерських міст належить професорці Уршулі Бобрик (Urszuli Bobryk) – проректору студентських справ УМКСу, а також деригентки та керівнички студентського хору, який під час фестиваю урочисто відсвяткував 70-річчя.

Співорганізаторами є також Місто Люблін та Люблінська Філармонія.

Усі хори-учасники отримали з рук віцепрезидннта міста Любліна Беати Степанюк – Кусмежак (Beaty Stepaniuk – Kuśmierczak) медалі 450-річчя Люблінської Унії.

Ректор університету УМКС Станіслав Міхаловський (Stanisław Michałowski) вручив деригентам хорів пам’ятні графіки з зображенням (okolicznościowe grafiki z wizerunkiem) Марії Кюрі-Складовської.

31 травня учасники хору з Дрогобича виступили з концертом у костелі Успіння пресвятої Діви Марії, де виконували духовні твори композиторів Ромуальда Твардовського “Отче наш”, Кирила Стеценка “Милість миру”, «Хай воскресне Бог» Д. Бортняньського тощо. А вже в суботу, 1 червня, співочі колективи – учасники дали фінальний концерт, який відбувся у Люблінській філармонії.

Презентатори чотирьох міст – партнерів – Любліна, Мінська, Дрогобича та Вільно – спільно виконували твори Твардовського.

Вийнятковий концерт з оказії фестивалю хорів та 70-річчя студентського хору УМКС відвідало дуже багато гостей.


“Нашому колективу вже більше п’ятдесяти п’яти років
, – говорить керівник студентської хорової капели “Gaudeamus” Степан Дацюк – Учасниками є в основному студенти Дрогобицього педагогічного університету ім. І. Франка. Ми багато гастролюємо як Україною, так і за її межами. Якщо говорити про Люблін, то наступного року святкуватимемо десятиріччя нашої співпраці з студентським хором УМКС. З Уршулею Бобрик ми познайомилися на одному з подібних фстивалів в Познані 10 років тому, і вона нас запросила на святкування 60-річчя хору. Відтоді почалася приязнь між нашими коллективами і нас часто запрошують до Любліна”.

Студентський колектив “Gaudeamus” часто бере участь у різних фестивалях, програмах та конкурсах за межами України, зокрема в Іспанії, у Словаччині, в Австрії, Франції, а найчастіше співпрацює з польськими містами, такими як Перемишль, Жешув, Познань, Кельця, де часто завойовують почесні призові місця.

Ми дуже тісно товаришуємо з бельгійськими студентами, часто приймаємо їх у себе в університеті. Разом започаткували проект «Україна – Бельгія» де, за допомогою організації різноманітних мистецьких заходів, ми допомагаємо людям з інвалідністю.

В межах цього проекту ми виконуємо твори бельгійських композиторів, а також часто до нас приїжджають відомі диригенти з Бельгії та дають майстер-класи нашим студентам.

Також ми започаткували програму «Україна – Бельгія в діалозі», в межах якої нас навіть відвідав повноважний посол Бельгії в Україні Люк Якобс”, – розказує керівник Степан Дацюк.

“Мені дуже приємно бути членом хорової капели, ми часто маємо змогу подорожувати, відкривати для себе нові місця та знайомитися з новими людьми,” – додав студент Іван Луцький.

Хорова капела з Дрогобича налічує близько сорока осіб і працює з композиціями та творими різного за стилем та тематикою, а найчастіше з духовним співочим мистецтвом.

Наталія Брелюс, студентка УМКС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *