В лісах – сезон тиші!

Видатний англійський психолог, представник інстинктивізму в соціальній психології Вільям Мак-Дугалл виокремлював 12 основних інстинктів й відповідні їм емоції: втеча – страх, неприйняття – відраза, допитливість – здивування, агресія – гнів, самоприниження – зніяковілість, самоствердження – наснага, батьківський інстинкт – ніжність, інстинкт продовження роду, харчовий інстинкт, стадний інстинкт, інстинкт набувача, інстинкт творення.

В тваринному світі інстинкт розмноження починає проявлятись весною. Логічно. Молодим птахам і великим диким тваринам пів року рости і вчитись виживати. Меншим представникам фауни також треба чим швидше долучитись до місії виживання свого виду. Та стати ланкою в ланцюгу живлення. Який формувався в наших краях сотнями років. І який протягом останнього століття успішно знищує людина. Втручається у природне різноманіття рослинного і тваринного світу, нещадно його нищить. Руйнує ліси та відтісняє тварин з їх ареалу існування. Зменшення площі популяційних ареалів призводить і до зменшення популяцій тварин. Відтак в Червона Книга України товстіє. Деякі тварини, як наприклад Зубр чи Осетер, зникли з природних ареалів свого споконвічного проживання назавжди.
Але ми маємо інструмент
З 1 квітня 2016 р. в Україні проводиться нова природоохоронна компанія, що має законодавчу основу — Сезон тиші. Згідно із законом Сезон тиші тепер діятиме в Україні щорічно з 1 квітня по 15 червня.
Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу», № 322-VIII» вніс важливе доповнення до ст. 39 Закону України «Про тваринний світ»: «У період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (стрільба, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах)». Заборона на проведення будь-яких санітарних рубок — суцільних і вибіркових, стосується не лише лісів, а й об’єктів зеленого насадження міст і населених пунктів. Особам, які порушать вимоги, загрожує притягнення до відповідальності згідно зі статтею 87 КУпАП та накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу від 510 грн до 850 грн, а на посадових осіб – від 850 грн до 1 тис. 190 грн.
Усі перераховані заходи переслідують, по суті справи, одну мету: дати диким тваринам можливість спокійно розмножуватися. Нарощуючи таким способом популяцію рідкісних і вимираючих видів. Вирубування лісів ні в якому разі не можна проводити в періоди спарювання. Адже вона зриває гніздування різних видів птахів, передусім хижих, а також заважає розмноженню диких видів звірів, у тому числі мисливської фауни. Не вірите? – спробуйте продовжувати займатись коханням, уявляючи, що вашу хату невпинно і невтомно на ваших очах розбивають перфератором. Бо хочуть таким чином позбутись настінних малюнків, виконаних вашими ж малюками.
Тож помітивши машину з лісом можна і треба перевірити наявність документів на деревину. І якщо дерева зрубані в період з 1 квітня до 15 червня, дзвонимо 102. Паралельно перевіряючи наявність в загальній системі чіпування чіпів дерев-«пасажирів» зупиненого лісовоза.

Юлія Гасій

Газета “Медіа Дрогобиччина”, № 3 (50)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *