Правильно сервірувати стіл та не «занюхувати» чарку!

 

Вибір подарунків, прикрашання ялинки та дому, оформлення новорічного столу – всіх нас вже очікують ці чудові приємні клопоти! Ми з ділимося планами з друзями та колегами, з цікавістю перепитуємо нові рецепти святкових страв, адже кожен хоче зустріти Новий рік у приємній урочистій атмосфері. Особливо приємно, коли око тішать нові вишукані наїдки – ось і настає слушний час для справжнього гастрономічного задоволення!

 

Та от на наступний день багатьох бентежить сумнозвісне похмілля, а після декількох днів святкування більшість з нас помічає, як форми стають округлішими, а ваги показують, що доброї людини стає більше☺

Отож про те, як святкувати так, щоб наслідки були тільки позитивними, читайте далі.

 

Відмовлятися від улюблених страв зовсім не обов’язково. Потрібно просто трішки їх підкорегувати.

  • Щоб не набрати вагу, підіть на хитрість – правильне сервірування столу. Віддавайте перевагу невеликим тарілкам: у них завжди їжі здається більше, ніж у великих.
  • Новий рік — це завжди вино, шампанське, тобто алкоголь, який перетворюється в жир. Але! Келих або два сухого червоного вина сприятливо подіють на судини і не нашкодять фігурі. Шампанське також потрібно вибрати сухе. І настрій гарний, і дієта дотримана.
  • Починайте з овочевих салатів. Вони наситять ШКТ клітковиною, тож для інших новорічних страв місця буде менше.
  • Головною стравою має бути м’ясо, а краще – риба. Вибирайте птицю, яловичину або кролика і вам не доведеться мучитися докорами совісті. На гарнір можна взяти картоплю, рис, італійську пасту чи навіть тушковану капусту. Головне – не перебільшити з порцією і покласти в тарілку трішки менше, ніж зазвичай.
  • Якщо немає сил відмовитися від солодкого, чиніть, як з гарніром: візьміть половину звичної порції. Вибирайте фруктові десерти, адже там все ж менше калорій, ніж у бісквіті з кремом.
  • Щоб Новий рік не перетворився на свято живота, їжте повільно, маленькими порціями, розтягуючи задоволення. Не сидіть увесь час за столом – рухайтеся, танцюйте, веселіться. Між стравами мають бути перерви – так простіше контролювати апетит. Пийте багато води. Наповнивши шлунок, вона не дасть з’їсти зайвого.
  • Якщо не хочете набрати вагу, дотримуйтеся звичного режиму харчування. Не варто 31-го грудня увесь день нічого не їсти, щоб опівночі помістити в себе всі салати, які є на столі. Цілий день харчуйтеся невеликими порціями, але часто. Тоді до бою курантів у вас не буде шаленого апетиту.

 

Якщо зі стравами ми частково розібралися, то що ж із випивкою? Як без шкоди для здоров’я поєднати Новий рік і алкоголь?

Пам’ятаймо: найбільш безпечні напої – ті, які п’ються в розумних межах.

Новорічні свята не обходяться без спиртного. Але іноді у радісній ейфорії складно контролювати кількість випитого і втриматися від поєднання різних алкогольних напоїв. Не дивно, що на ранок після вечірки багато хто відчуває себе погано: голова болить, мучить спрага, тремтять руки… Все це є ознаками похмілля.

Щоб ранок після свята був бадьорим, не обов’язково відмовлятися від спиртного за столом. Секрет – у правильному поєднанні свята і випивки. Навіть найбезпечніші напої можуть призвести до важкого похмілля, якщо не знати міри. Водночас – міцний алкоголь під час застілля не зашкодить здоров’ю, якщо випити його в міру і під хорошу закуску.

Тож як знайти компроміс?

Перша чарка – через 10 хвилин після прийому білкової їжі (50 г риби або м’яса). Тоді алкоголь увійде в білок і буде перетравлюватися разом з ним протягом 4-5 годин, не викликаючи негайного сп’яніння, інтоксикації і похмілля. Людина збереже здатність думати, але при цьому відчує розслаблення і приплив енергії без важких наслідків для здоров’я.

Багато людей за святковим столом п’ють тільки горілку. Щоб цей напій був відносно нешкідливим, швидкість надходження не має бути більша, ніж  50 мл за годину. Чим довші перерви між тостами, тим легше організму впоратися з алкоголем.

Традиційним новорічним напоєм в нашій країні є шампанське. Його виробляють з винограду методом бродіння. Цей красивий смачний і, здавалося б, легкий алкогольний напій може зіграти злий жарт із тими, хто не знає міри. Блискучі бульбашки в келиху – це вуглекислий газ. Він стимулює процес всмоктування алкоголю, а потрапляючи в кишечник, сприяє гниттю залишків їжі і отруєння токсинами. Щоб не нашкодити собі, жінкам можна випити 1-2 келихи шампанського протягом святкового вечора, а чоловікові – до 3-4 келихів. Звісно, не змішуючи їх з іншими алкогольними напоями.

Тим, хто полюбляє оригінальні засоби захисту від дії алкоголю, пропонуємо невелику підбірку цікавих прийомів. Але, чи варто це робити – вирішувати вам.

 

Перша чарка – з маслом

За 15 хвилин до початку банкету проковтніть зі столової ложки суміш соняшникової олії, томатного соку, 3 мл коньяку і яєчного жовтка. Коктейль несмачний, але захищає внутрішні органи від проникнення алкоголю, а крихітна доза коньяку тонізує судини.


Додайте до закуски… вугілля

Активоване вугілля потрібно випити за 40 хвилин до першого келиха з розрахунку 1 таблетка на 10 кг ваги. Якщо ви плануєте у великих кількостях поглинати як спиртне, так і жирну їжу, вугілля треба пити ще як мінімум двічі, через кожні дві години по дві таблетки.



«Загорніть» шлунок

Найбільша небезпека від алкоголю ховається у його здатності всмоктуватися стінками кишківника, викликаючи інтоксикацію. Будь-яка запарена молочна каша захистить шлунок і кишечник на відмінно. Найкраще для цього підійде вівсянка. Її треба або варити з молоком на маленькому вогні, або залити і поставити на 4 хвилини в мікрохвильову піч . Головна умова – щоб молоко увібралося в зерна або пластівці вівса, а каша стала тягучою. Це і від перепою захистить, і травлення «увімкне», оберігаючи організм від загострень, здуття та інших реакцій. Перекусити нею треба за годину до початку святкування.

 

Горілку не «занюхувати»!

Від того, чим людина закусила або запила алкоголь, залежить його засвоєння організмом. До першого келиха варто з’їсти щось в міру жирне, а після – вуглеводне. Запивати можна соком, компотом або простою водою. Не рекомендують запивати газованою водою – вона сприяє сп’янінню. А от «занюхувати» чарку не можна, бо організм залишається беззахисним перед токсинами алкоголю.



Мед замість витверезника


Якщо стану сильного сп’яніння уникнути не вдалося, чистять організм водою з медом. На літр – кілька столових ложок, щоб вода стала солодкою. Пити треба по 1-2 склянки раз на 25 хвилин.

 

 

У Новому році всі чекають здійснення бажань. Буде чудово, якщо з розумом відсвяткувавши, ви додасте собі ще приємних бонусів на кшталт прекрасного самопочуття і здорового вигляду.

Цілком ймовірно, що харчуючись смачно і різноманітно, а п’ючи в міру, ви виявите, що стали стрункішими за ці дні. Катання на ковзанах, лижах, гра в сніжки допоможуть зберегти фігуру. Пам’ятаймо, що свято має бути не тільки для тіла, а найперше – для душі.

«Медіа Дрогобиччина» бажає всім нашим читачам насолоди від святкування та щасливого Нового Року!

 

Юлія Грицай

Медіа Дрогобиччина, № 17 (47)

 

фото з мережі

 

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *