ЖИТИ, НЕ МОЖНА ПОМИРАТИ!

 

Так, людоньки, попри війну, подорожчання бензину, підвищення тарифів і президентські вибори мусимо жити! Бо кому в цьому заголовку ніяк не можна переставити. Бо немає де хоронити! Принаймні у Трускавці.

 

Курортний Трускавець на чинному кладовищі має ще місце для поховання від сили 100 небіжчиків. Сусідня Станиля категорично проти виділення земель лісового фонду під розширення цвинтаря місту-сусіду. Насправді ця ситуація нагадує проблему зі сміттям у Дрогобичі, лише ще не у такій запущеній стадії. І, як і біда з твердими побутовими відходами у Дрогобичі, піднімає складні питання занадто вільного поводження людини з природою. Ну, будьмо чесними, ніде у Європі вже давно так розкішно не хоронять, не виділяють величезні площі землі під великі гранітні пам’ятники та фамільні склепи, часто, щоб заробити на які, родичі покійників їдуть працювати в ту саму Європу… А там крематорій і колумбарій – маленькі ніші для зберігання урн з прахом. У Німеччині, наприклад, навіть є вільні місця на цвинтарях, бо все більше німців не хочуть бути похоронені в землі, а вибирають кремацію. Але ми ще діємо і мислимо традиційними шляхами, так, ніби ресурси навколо невичерпні.

 

Влітку минулого року міський голова Трускавця Андрій Кульчинський звернувся до сільської ради Станилі з проханням розширити межі кладовища. Депутати ухвалили рішення винести це питання на громадські слухання. Громада тоді висловилася проти, бо охоронна зона кладовища становить 300 метрів. Розширення меж цвинтаря відповідно збільшить і охоронну зону. “А Станиля – село з Генеральним планом і оптимістичним баченням на перспективу, – наголошує сільський голова Михайло Сащук. У 2015 році Генеральним планом у нас передбачено збудувати школу і стадіон на вулиці Дуба. Якщо розширити межі чинного кладовища, то охоронна зона зайде на територію, передбачену під це будівництво”.

 

Для повноти інформації – сьогодні в Станилі проживає 1500 мешканців, у школі навчається 67 дітей.

 

“Якщо відмовили у розширенні кладовища в довжину, тоді з’явився варіант відведення земельної ділянки під влаштування кладовища за рахунок лісу навпроти через дорогу”, – розповідає своє бачення подій Михайло Сащук. Та найбільше засмучує пана Михайла те, що, на його думку, пробували домовитися на трьох – міський голова Трускавця Андрій Кульчинський, тодішній голова Дрогобицької районної державної адміністрації Володимир Шутко і керівник ДП «Дрогобицьке лісове господарство» Володимир Матяшовський. Ще 14 листопада 2017 року голова РДА Володимир Шутко видає розпорядження про дозвіл на розроблення містобудівної документації та детального плану відведення земельної ділянки, площею 8,7 га під влаштування кладовища. Керівник ДП «Дрогобицьке лісове господарство» Володимир Матяшовський звертається у Львівське обласне управління лісового господарства та мисливства і отримує відповідь, що обласне керівництво «не заперечує щодо вилучення ділянки 8,7 га лісового фонду, яка перебуває у постійному користуванні ДП «Дрогобицький лісгосп» та є в адміністративних межах Станильської сільської ради». «Відколи то землекористувач має право не заперечувати вилученню майна у власника – громади села Станиля?», – запитує сільський голова.

 

Тож 3 вересня 2018 року депутати Станильської сільської ради підготували звернення в Кабінет Міністрів, Державне агентство лісових ресурсів, Державну екологічну інспекцію, Дрогобицьку районну державну адміністрацію про шкоду такого рішення для екології регіону – там дуби, внизу річка Колодвиця. На території села і так знаходиться ствол «Південний» ГХКП «Полімінерал» і його охоронна зона 500 метрів, гірничий відвід пласта 19 з пустотами, свинокомплекс ПрАТ «Трускавецькурорт» і його охоронна зона 500 метрів, слава Богу закрите сміттєзвалище.

 

“Трускавець може вирішити питання з кладовищем за рахунок своїх земель або домовлятися з Оровом, Доброгостовом. Ну і ми готові були виділити ще 1-2 гектари, поки курорт не знайде інший варіант вирішення проблеми, та за рік нічого не зроблено”, – переконаний Михайло Сащук.

 

16 вересня в селі відбулися громадські слухання з цього непростого питання, де громада Станилі відмовила Трускавцю у погодженні детального плану відведення земельної ділянки 8,7 га під облаштування кладовища. На час написання матеріалу міський голова Трускавця Андрій Кульчинський перебуває у відрядженні за кордоном. А заступник міського голови Олексій Балицький повторив свою думку, висловлену на громадських слуханнях 16 вересня:

 

“Ми звертаємося до Станилі тому, що у нас безвихідь. Ми прийшли не з вимогою, а з простягнутою рукою. У Трускавці в середньому за рік помирає 200 людей. На чинному кладовищі є місце для поховання 100 чоловік. Тобто часу у нас максимум до Паски. Якби була можливість самим вирішити це питання, хіба б ми отак ходили-просили? Іншого варіанту у нас немає. Біля старого кладовища є смуга обмеження залізничної колії. Дорогою на Борислав землі не Трускавецької міської ради, а приватні. Домовлятися з Оровом? Ну Ви самі розумієте, що ховати в Орові це занадто довгий шлях у Вічність. А в цей проект, щоб облаштувати цвинтар, Трускавець має вкласти 4 мільйони гривень. Для нас це також непросто…

Але що б не сталося, ніщо не має нас зіткнути лобами і зробити ворогами, бо Трускавець і Станиля настільки тісно переплетені, що цей «шлюб» уже нічого не може розірвати”.

 

Отакі от поки «весілля» та поки що безпроблемні похорони. Тому питання наразі відкрите. І треба жити, треба просто жити…

 

Іра Циган

Медіа Дрогобиччина,  № 15 (45)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *