Сміття. Кулаки. БеТееРи?

Віддайте Брониці гроші, ті, шо-сте крали! 15 фур зі сміттям на день йшло!

Де таке написано?

На небі.

Ви брехун і падлєц!

Ти брехун і падлєц!

Хук справа!

 

У стінах сесійної зали Дрогобицької міської ради Тарас Кучма під час словесної перепалки вдарив активіста кулаком в обличчя. Через кілька хвилин після цього інцидент повторився: коли Тарас Кучма виходив із приміщення.

І додав, що одразу каратиме кожного, хто посміє його називати злодієм і брехуном. Свій вчинок очільник міста не виправдовує, але й особисто активіста не перепрошує. Каже, що таке вже в нього виховання – захищати свою честь і гідність.

Постраждалий вважає, що мер повинен поплатитись за скоєне та піти у відставку.

За фактом нападу на мешканця Дрогобича відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 125 КК України «умисне легке тілесне ушкодження», – повідомляє прес-служба Національної поліції Львівщини.

Трапилась ця епічна сутичка під час зустрічі з представниками громади щодо завалення сміттям території КП «КМГ». Підприємство знаходиться в місті поблизу багатоповерхівок. Тож люди почали блокувати стихійне сміттєзвалище біля своїх домівок. Мешканці скаржаться на антисанітарію, алергію, щурів, сморід.

 

Територія КП «КМГ» – останній пункт, куди ще можна було вивозити сміття зі сміттєвих майданчиків міста. Раніше керівництво міста шукало шляхи вирішення. Звозили сміття на сортувальну лінію в Рихтичах, де ніхто вже його не сортував а лише складував. Просили приймати сміття сусідів. Навесні дрогобицьке сміття приймав Самбір. Але скрізь є свої активісти, які після Грибовицької трагедії пильно стежать за кількістю сміття, що завозять на їхні полігони. Відтак травень-червень: Дрогобич потопає у власному смітті. Керівництво міста і району стратегію поводження з ТПВ у місті вбачають у розширенні міського сміттєзвалища, що територіально належить до земель Броницької селищної ради. Мешканці ж с. Брониця так не вважають.

 

9 лютого 2018 року броничани розпочали блокування завозу на сміттєзвалище будь-якого сміття. Каталізатором блокади став непроїзний стан дороги “Дрогобич– Самбір” та відмови маршрутних таксі надавати послуги з перевезень пасажирів. Насправді ж історія протистояння броничан та Департаменту міського господарства Дрогобича, якому юридично належить полігон ТПВ, дещо довша. І має кілька причин.

 

Перша причина. Екологічна

«Ми живемо посеред «Бермудського трикутника»: з одного боку сміттєзвалище, з другого – гудрони, з третього – свиноферма, – скаржаться протестувальники. –  Це все – в наших ґрунтах та криницях. У нас дуже високий рівень онкозахворювань. Молоді в селі фактично не залишилось. Онуки не приїжджають навіть в гості, кажуть – смердить. Село в улоговині і у безвітряну погоду запах просто нестерпний через випари і газ», – скаржаться протестувальники.

Термін експлуатації сміттєзвалища завершився ще у 2008 році. За даними Державної екологічної інспекції, що проводила перевірку звалища навесні 2018 р., експлуатація полігону не відповідає вимогам законодавства. Серед порушень: захоронення неперероблених відходів, скид неочищених стоків на землю і в р. Медвежанка. Систему збору та утилізації інфільтратів не організовано, немає дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, частково відсутнє обвалування та огорожа, межі звалища. Перешарування відходів проводиться не в повному обсязі. Відходи знаходяться за межами земельної ділянки, відведеної під сміттєзвалище. Моніторинг за впливом полігону на навколишнє середовище не здійснюється. Для усунення виявлених порушень КП «КМГ» було надано відповідні приписи та складено три адміністративні протоколи.

Істотний вплив на екологію спричиняють і гудрони, які наприкінці 1980-х років сюди звозились для захоронення продукти переробки нафти.  У місцях витоку їх на поверхню та 100 м. далі в бік села виявлено перевищення норм гудронів у 32 рази.

 

Друга причина. Економічна

«Сміття і з Дрогобича приймали, і зі Львова. Львівським сміттям засипали 3 га людських паїв – і досі воно там. Та що казати? Усі навколишні села мають вуличне освітлення. Тільки ми не маємо. Провели, одну ніч увімкнули – і до тепер немає. Де обіцяне Дрогобичем?».

Львівське сміття завозили в Броницю спочатку безконтрольно від червня 2016 року (на полігоні немає ваг) та протягом 2017 року, згідно з підписаним між містами-власниками сміттєзвалищ та Львовом меморандумом. Задум меморандума такий: поки ЛОДА будує сміттєпереробні комплекси обласного значення, полігони області протягом двох років приймають львівське сміття. За це львів’яни віддають свої податки на покращення стану сміттєзвалищ, які приймали їх сміття, та на благоустрій населених пунктів, що знаходяться в безпосередній близькості від звалищ.  

За розчищення своїх сміттєвих майданчиків Львів платив не лише перевізникам та власникам сміттєзвалищ. А й віддячував містам у вигляді субвенцій.

Відтак від Департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства ЛОДА Дрогобич отримав 2 млн. 542 тис. грн. Ці кошти було реалізовано на капітальний ремонт доріг Дрогобича.

Паралельно майже 2 млн. грн. було виділено Дрогобичу з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на придбання сміттєвоза та контейнерів для збору ТПВ, – дані Департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА.

Брониця у 2017 р. від області отримала 500 тис. грн. Сільський голова Григорій Демків каже, що він запрошував для Брониці 2,5 млн. грн. Від Дрогобича 500 тис. грн. – на соціальний розвиток села. Така сума була обумовлена договором про умови продовження експлуатації сміттєзвалища. Та 285 тис. грн. на різні послуги, такі як вивіз ТПВ, подарунки дітям на Миколая тощо. «Однією з умов, задокументованих на зборах села, було облаштування дитячого садочка, їдальні у школі та будівництво дитячого майданчика, – скаржиться мати двох дітей на те, що не має з ким їх залишати, коли йде на роботу. – А вони футбольну команду фінансували, якої в нас по суті немає». І справді, трава на футбольному полі – до пояса. Вуличне освітлення не під’єднане – підряднику заплатили лише половину суми. Дорога через село прокладена лише частково. Щоправда, 19 червня Олег Синютка пообіцяв перерахувати Брониці ще 800 тис. грн. та світло все ж організувати.

 

Але несправедливий розподіл субвенцій – не єдина економічна складова, що хвилює броничан. Кількість львівського сміття, обумовленого в меморандумі, на їхню думку значно перевищувала реальні завезення. Зловживання відбувались з обох сторін: КМГ через посередництво сортувальної лінії в Рихтичах, що видавала львівським сміттєвозам сфальсифіковані ТТН начебто з дрогобицьким сміттям. Та з боку охоронців сміттєзвалища. Цю ж інформацію нам підтвердив колишній працівник львівської фірми-перевізника ТПВ (детальніше про це в одному з попередніх номерів МД «Рихтичі: сортувати і заробляти чи обійдемось без сортування») 

Третя причина. Дипломатія

Броничани стверджують, що від початку блокування на них постійно здійснюється тиск та погрози. Ось що пише на своїй сторінці Фейсбук броницький активіст Володимир Олексяк: «Поряд з представниками влади міста Дрогобича, які періодично приїжджають «пресувати» мешканців села, ми часто бачимо осіб з кримінальним минулим, тітушок, які погрожують броничанам звільненням з роботи або навіть розправою. Мер Дрогобича відкрито називає мешканців села Брониця злочинцями». «Але ми вже нічого і нікого не боїмось. Єдине, чого ми хочемо, щоб нас залишили в спокої», – кажуть блокувальники.

Підтвердженням радикальної позиції керівництва міста до блокувальників є судові клопотання щодо заборони громаді Брониця чинити заборону ввозу сміття на сміттєзвалище та перешкоди в експлуатації сміттєзвалища. Відтак в березні 2017 відбулось два суди – у Львові та Дрогобичі. Львівський суд ухвалює лише рішення відмінити рішення сесії селищної ради про заборону завозу ТПВ до часу остаточного вироку суду. Решту клопотань відхиляє. Адже право громадян на мирні зібрання гарантується Конституцією України. Щодо цивільного позову, то його Дрогобицький суд залишив без розгляду – на прохання  КП «КМГ».

У травні КП «КМГ» подає позов проти дев’ятьох мешканців села Брониця, вимагаючи відновлення заїзду до сміттєзвалища та відшкодування збитків (331 тис. грн.). Справа розглядатиметься суддею Дрогобицького міжрайонного суду 26 червня 2018 р. о 09.30.

 

Гроші отримали – роботи не виконали. Досудове розслідування триває…

«Вони не дають нам здійснювати роботи з облаштування сміттєзвалища. Ми тільки знайшли кошти, почали проводити дослідження, роботи. Через блокувальників усе тепер заморожене», – переконує Тарас Кучма.

У середині листопада 2017 р. Департамент міського господарства оголошує ряд тендерів, пов’язаних із ремонтом сміттєзвалища. Усі, крім одного, тендери виграють тернопільські ТОВ «ПМК-121» та ТОВ “ТЕРКОМБУД”. Угоди підписані 21 грудня. І вже 26-27 грудня Департамент перераховує фірмам кошти на підставі Акту виконаних робіт. В реєстрі Держархбудінспекції це замовлення не числилось. Загалом на піщано-гравійну суміш, ліхтар, шлагбаум, дорожні плити та різні роботи було витрачено 5,5 млн. грн..

“Роботи доволі об’ємні, мінімум на 6 місяців”, – запевняє контролер робіт, який, до речі, акту виконаних робіт не підписував. Очевидно, що зроблені вони на кінець року не були. При в’їзді на сміттєзвалище своєї участі чекають дорожні плити. На території лежить паркан, який мав би затримувати потрапляння легкого сміття за межі звалища. Без діла стоїть будка, що мала слугувати пілотним проектом сортувальної лінії. Сміттєзвалище оперезане «свіжими» валами. Інфільтрат з канав нікуди не викачують. Колись були  відстійники на сміттєзвалищі, але вони були засипані орієнтовно на початку 2000 року, – кажуть місцеві.

За фактами зловживання службовим становищем та розтратою бюджетних коштів у середині квітня 2017 р. було відкрито кримінальне провадження. Судову будівельно-технічну експертизу проводитимуть експерти Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз МЮ України.

 

Пожежа на сміттєзвалищі

«5 червня, у Всесвітній день охорони навколишнього середовища, близько 4:00 ранку на Броницькому сміттєзвалищі відбувся підпал сміття. Про це повідомили представники КП «Муніципальна варта», які близько 5:00 прибули на в’їзд до сміттєзвалища для забезпечення громадського порядку», – повідомляє офіційна сторінка ДМР. «Після прибуття до них підійшов охоронець, який є представником громади Брониця, і повідомив, що горить сміття. Опісля про пожежу було повідомлено службу порятунку. Оскільки в’їзд на сміттєзвалище перекритий насипом зі щебню, то вогнеборцям для того, щоб потрапити до місця пожежі, довелося об’їжджати дорогою з боку села Брониця».

«Було підпалено сміттєзвалище. Для того, щоб ніхто не міг виїхати було все перерито. Щоб не виїхала наша техніка, було засипано в баки цукор. Хтось робить свою політику на дуже брудних технологіях, на житті і здоров’ї людей», – коментує Тарас Кучма.

«Приїжджає “Муніципальна варта”, приїздить провладний журналіст “Чумацького шляху”, який виявляє цукор в паливному баку і фільмує пожежу. Разом з ними приїжджає бульдозер, щоб розчистити заїзд до звалища, мовляв, пожежна інакше не проїде. І це о 6 годині ранку! Підозрілі збіги», – висловлюють свою думку блокувальники. «І взагалі, дорогу перекрили працівники КМГ своїм бульдозером за кілька днів до підпалу», – показують відео.

 

Позиція влади

У міській раді Дрогобича переконані, що блокування робіт на звалищі може спричинити екологічну небезпеку не лише для Дрогобича, а й для інших територій Дрогобицького району, які користуються сміттєзвалищем. А також – для довкілля.

Тарас Кучма запевняє, що не хоче возити сміття на сміттєзвалище в Броницю. Хоче лише його довести до стану, передбаченого Законом про відходи. «Що заважає їм бути наглядачами ремонтних робіт?». Дії броничан вважає організованою акцією, за якою стоять певні люди. «Ті, яким це вигідно економічно». Зокрема, очільник знає про понаднормовий заїзд львівського сміття на звалище за посередництва охоронців КМГ. Каже, на той час охоронцями були броничани. Водночас заперечує легалізацію львівського сміття через сортувальну лінію в Рихтичах. «Усе львівське сміття переходило через Рихтичі, щоб хоч трохи зменшити його кількість шляхом сортування, та щоб вести чіткий облік сміттєвозів і не допустити понаднормових завезень». Вигідною, на думку п. Тараса, ситуація також броничинам, чиї земельні паї знаходяться одразу біля сміттєзвалища – землю під облаштування нового полігону можна буде вигідно продати.

 

Паралельно міська влада звертається в Департамент архітектури та розвитку містобудування облдержадміністрації щодо надання дозволу на розроблення проекту землеустрою для нового полігону, по сусідству з наявним, площею у 5 га.

Вирішити конфлікт взявся Олег Синютка

Голова ЛОДА виступив посередником у розв’язанні конфлікту. 19 червня він вдруге зустрівся з громадою Брониці. На його думку, рекультивацію звалища треба проводити обов’язково. Головне питання – де взяти кошти. А це близько 30-40 млн. грн. Брати ці гроші пропонує від дрогобичан, які сплачують кошти за вивіз та утилізацію сміття. За умови підняття тарифу кошти можна акумулювати за 2-3 роки. Щоб броничани не переймались, що кошти підуть не за призначенням, – пропонує створити власне КП і самим розпоряджатись грошима.

Броничани ж вважають, що кошти на рекультивацію повинні дати Державний еко-фонд, область та м. Дрогобич. Адже в сміттєвий тариф мешканців завжди входила утилізація. “Чому за 30 років експлуатації звалища його жодного разу не намагались привести до належного стану? А як коштів у держави немає здійснити рекультивацію, хай буде як є. Гірше не буде», – кажуть зневірені люди.

 

Щодо земельного питання, то людям, чиї паї засипали сміттям, О. Синютка пообіцяв дати землю в іншому місці такої ж площі. Якщо ці землі, звісно, є приватизованими. Щодо судових позовів проти блокувальників відповів, що «все в руках правосуддя». Також на зустрічі попередив активістів, що у випадку загрози екологічної катастрофи для Дрогобича буде скликано обласну комісію з надзвичайних ситуацій для врегулювання сміттєвої кризи. “Комісія вибере найбільш оптимальний та вигідний для всіх варіант. Може, й скористатись допомогою БТР. Але сподіваюсь, до цього не дійде”, – уточнив голова ЛОДА.

 

Коли очистять Дрогобич

З останніх спроб знайти вихід з ситуації: листи про допомогу Президенту, Кабміну, облдержадміністрації. Домовленість з Миколаєвом про прийом 20 тонн сміття на день (Дрогобич продукує 50 тонн), яку вже на другий день мешканці міста нівелювали. Підняття тарифу за вивіз сміття майже втричі. 8 червня було оголошено конкурс з подання пропозицій з будівництва сміттєпереробного заводу, облаштування сортувальної лінії ТПВ чи комплексу утилізації ТПВ на вул. Гайдамацькій. На все про все потенційним інвесторам дали 12 днів. Йдеться про вул. Гайдамацьку, 25 – ту саму «сортувальну лінію» в Рихтичах. Дрогобичан насторожував такий короткий термін подання заявок та відсутність детальної інвестиційної програми, що мала б привабити інвестора. Бо без неї інвестор навіть якщо й знайдеться – не залишиться.

 

Тарас Кучма: “Сподіваюсь, що місто все ж вдасться очистити від сміття найближчим часом. Крайні терміни – до середини липня. Як тільки сміттєві майданчики розвантажать, комунальники почнуть встановлювати контейнери для сортування, які вже закуплені… Місто не має резервних коштів, щоб вивезти сміття кудись далі чи запропонувати полігонам більш вигідну ціну за прийом сміття. Ціна Дрогобича є навіть вищою за львівську – 670 грн. за тонну”.

 

Де буде сміттєпереробний завод?

Наше суспільство – споживацьке. Не дивно, що сміттєзвалища збільшуються на очах. Виробники тари платять мізерний екологічний податок. Держава не фінансує наукові інститути. У той час, коли в Європі на смітті заробляють, в Україні – тільки отруюють навколишнє середовище.

У 2017 році Уряд схвалив Національну стратегію управління відходами, яка запроваджує в Україні європейські принципи поводження із усіма видами відходів: твердими побутовими, промисловими, будівельними, небезпечними, відходами сільського господарства тощо. Стратегія передбачає запровадження  принципів циклічної економіки та розширеної відповідальності виробника, які мають заохотити бізнес до мінімізації утворення відходів та зацікавленості в їх переробці.

Що стосується переробки сміття в Дрогобичі, то очевидно, що  проблема не виникла сьогодні (попередній мер О. Радзієвський відхилив до 10 пропозицій інвесторів).

І стосується не лише Дрогобича. Бориславу, Трускавцю, Дрогобичу, Стебнику, навколишнім селам не обійтись без заводу з переробки сміття. І, можливо, якби громади знали що такий завод в області реально будується – їх позиції були б не такими радикальними.

 

Юлія Гасій

Медіа Дрогобиччина, № 11 (41)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *