Під прицілом Блогу 360

Днями до нашого міста завітала одна з найуспішніших команд – Блог 360.  Цей мандруючий проект вже два роки блискуче проявляється в Україні. Основним призначенням його є мандрувати найцікавішими містами України і розповідати про них  у своєму подорожуючому блозі. Перше місто, котре команда відвідала у рамках свого проекту – був Івано-Франківськ. Команда складається із восьми учасників. Кожен з них має свою місію у проекті. Ведучою блогу є відома журналістка, співзасновниця Радіо “Сковорода” – Мар’яна Романяк, котра разом зі своїм братом Володимиром Романяком та іншими учасниками творять абсолютно якісний контент українською мовою, досліджуючи найкращі куточки нашої країни. У Дрогобич  команда Блогу 360 приїхала на запрошення директора туристично-інформаційного центру Ігора Чави. За один день перебування гості змогли познайомитись як і з історією, так і з яскравими мешканцями міста, прогулятись старовинними вуличками, посмакувати каву з сіллю у місцевих кнайпах та скуштувати локальну кухню.

За словами Мар’яни Романяк, Дрогобич для неї ніколи не був пріоритетним містом, проте як тільки вона вперше сюди приїхала – одразу була неймовірно здивована, наскільки маленьке місто може бути цікавим,  глибоким та туристично привабливим. Спілкуючись із мандруючою командою, я запитала про те, що найбільше вражає гостей у нових містах. А ще про те, чого найбільше навчають мандри рідною країною.

«В Україні є безліч місць куди можна поїхати на вихідні. Навіть ваше місто – воно ідеальне для відпочинку.  Я для себе ще недавно відкрив Івано-Франківськ. У нас перед носом краса неймовірна. Україна – прекрасна країна», – зізнається Володимир Романяк.

А от для Мар’яни під час мандрів важливо відчувати атмосферу кожного кроку. «У  мандрах я справді люблю атмосферу. У нас чудова команда, власні традиції, про які ми ніколи не забуваємо. Наприклад, ми дуже любимо зупинятись на заправках, пити там каву та обговорювати найближчий маршрут. Мандри вчать цінувати країну, своє місто, людей, котрі поруч. Раніше ніколи не знала, що кожне українське місто може бути таким чудовим», – ділиться думками дівчина. Враження про Дрогобич в усіх учасників команди залишились справді гарними та незабутніми.

«У мене Дрогобич часто асоціювався з сірістю та вокзалами. Поки сьогодні я не приїхав сюди вкотре, не ступив на Площу Ринок, де побачив неймовірну красу вашого міста. Архітектура, люди, вулиці – це все дуже доповнює Дрогобич.  Тепер хочеться сюди ще раз повернутись на відпочинок із друзями», – додає Володимир.

Оскільки команда здебільшого мандрує не надто розпіареними містами України, а це найперше маленькі містечка, я не змогла не запитати про те, наскільки децентралізація відчувається сьогодні.

«Прекрасний приклад культурного середовища – Івано-Франківська інціатива «Тепле місто». Це гарний приклад того, як своїми силами можна об’єднати владу, громаду та місцевий бізнес. Ще на увагу децентралізації заслуговує місто Ужгород. Там також є свої фестивалі та культурне життя. А взагалі я дуже тішусь, що ця тенденція збільшується», – каже журналістка і ведуча Блогу 360 Мар’яна Романяк.

Нагадаю, що Блог 360 україномовний, але є перспектива перекладати його іноземними мовами для того, щоб він став доступним не лише українцям, але й усьому світу. Кожен з учасників  має свою діяльність, а тому Блог 360 – це хобі, котре надихає і мотивує. Хоча з часом, за словами самих учасників, вони хочуть зробити роботу, яка б була корисною та цікавою усім. Головне правило мандрівників Блогу 360 –  якомога більше спілкуватись з місцевими людьми, оминати торовані туристичні стежки, шукаючи абсолютно нові маршрути.

Єва Райська

Медіа Дрогобиччина №8 (38) від 27 квітня – 10 травня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *