Голова району Володимир Шутко про нову і старі дороги, реальні та штучні небезпеки та розділену самотність

Голова Дрогобицької райдержадміністрації Володимир Шутко зовсім недавно звітував перед громадою району в присутності керівництва області. Звучали здобутки, проблеми, плани… Але це був дуже людний офіційно-публічний захід. А хотілося щирої душевної розмови з керівником району про ситуацію на Дрогобиччині своїми словами, а не цифрами звіту. І в очікувально-передвеликодні дні Володимир Анатолійович знайшов час на таке інтерв’ю. На мою думку, у нас вийшла справді дуже доброзичлива бесіда.

– Пане Володимире, найперше запитання від автомобілістів Дрогобича і Трускавця та пасажирів маршруток цього напрямку. Що за шлагбауми встановили біля «Візиту» і Сільця? Дорогу Трускавець-Дрогобич перекриватимуть вже скоро? Є сигнали про небезпеку провалля?

 

 

– Жодної небезпеки та загрози нема, та перестрахуватися і максимально підготувати запобіжні заходи потрібно. Двічі на місяць відбувається засідання комісії з надзвичайних ситуацій за участі науковців, керівників населених пунктів та всіх необхідних підрозділів. Ми поставили датчики на коливання земної поверхні і підземних порухів на Модрицькій школі і в Стебнику. На сьогодні датчики нічого не фіксують, коливань не відбувається. Та науковці застерігають, що просідання грунту таки може статися, і ніхто точно не може сказати – за два місяці чи за двадцять років.

Тому ми поставили шлагбауми, щоб оперативно негайно перекрити рух автотранспорту в разі потреби. Ці шлагбауми з часом будуть допрацьовані і також забезпечені автоматичними датчиками. Маю телефон власника мийки в Сільці і господаря «Візиту», щоб в разі потреби вони забезпечили перекривання дороги.

А до червня має бути затверджена проектно-кошторисна документація на будівництво паралельної дороги через Модричі, яка буде виходити зі сторони Трускавецького озера. Розробляється також проект будівництва нового водогону Гірне-Дрогобич в обхід просідання. На ці роботи держава в особі віце-прем’єра Степана Кубіва обіцяла виділити 230 мільйонів гривень. Маємо надію, що поки не збудована нова дорога, ніяких коливань не буде.

– А коли ж буде лад зі старою багатостраждальною дорогою Дрогобич-Самбір? Ви можете назвати дату, коли розпочнеться її ремонт?

– Щоб дорога служила довго, треба, щоб вона була суха. Нещодавно на дорозі Дрогобич-Самбір вже розпочалися підготовчі ремонтні роботи – грейдерування, гравітаційно-вимірювальні дії. Також лісове господарство, «Галсільліс» та мешканці сіл проводять розчистку дороги від заростань. В місцях можливих заметів навпаки робляться насадження дерев.

Після Пасхи «Онур» розпочинає асфальтно-ремонтні роботи. Кошти на проплату вже надійшли.

Також після Великодня розпочнеться ремонт автошляху Східниця-Пісочне. Ще будемо робити ямковий ремонт дороги Стебник-Трускавець, напрямку на Нагуєвичі і на Довголуку. На Новий Кропивник «Райавтодор» усуватиме «вовчу яму», проведе заміну труби на мості.

– Звучить оптимістично. Сподіваюсь, сказане Вами втілиться у життя. Поділіться, будь ласка, тим, що Вас зараз найбільше турбує і засмучує в районі?

– Найбільше тривожать проблеми з Броницею. Що не зміг домовитися з Броницькою громадою, хоча організовував зустрічі і колегії. Сумно, що люди нікого і нічого не чують, просто блокують і все. НІЧОГО не хочуть, нічого не пропонують. Найбільша проблема на сьогодні – це проблема сміття.

Скажу вам, наразі ведуться перемовини про нове місце під полігон. Та не можу ще вказати, де це буде. Але це не одного дня робота. А сміття накопичується і збільшується з кожним днем! Це насправді дуже серйозно, і всім треба долучитися до вирішення цієї проблеми.

– Знаю Ви маєте своє бачення ОТГ на Дрогобиччині…

– Два роки я веду переговори з сільськими головами і депутатами про об’єднання громад, закликаю об’єднатися, бо якісна і дієва лише велика громада. Але наші люди, чесно вам скажу, за цей час і пальцем не поворухнули. Всі хочуть зарплати і дороги хоча б як у Польщі, але самі нічого не хочуть змінювати. Село не хоче трансформуватися. Хочуть жити, як жили…

Чекали примусового об’єднання. От і дочекалися бачення області – чотири громади. Зарухалися, почали обстоювати дев’ять. Я особисто бачу шість ефективних громад на Дрогобиччині – Бориславську, Східницьку, Трускавецьку, Дрогобицьку, Меденицьку і Підбузьку. Підбузька ОТГ поки що виглядає найслабшою і найменш прибутковою. Але згадаєте моє слово, років через п’ять це буде друга Східниця, рекреаційна зона.

Та що говорити, поки чекаємо на сесію Львівської обласної ради, де розглядатиметься питання Перспективного плану створення ОТГ в Дрогобицькому районі. Знаю, що деякі обласні депутати вже змінили свою думку щодо чотирьох ОТГ.

– А що скажете про конфлікт з містом Дрогобичем на медичному грунті та стан медицини в районі?

– Конфлікту з Дрогобичем у нас нема. Є певні непорозуміння, але, сподіваюся, все буде добре. У нас наразі реально немає коштів, щоб віддати за пролікованих хворих. Але хіба виганяти нас з приміщень, не продовжувати договори оренди, подавати в суд – це по-добросусідськи? Навіщо створювати проблему, накручувати, а потім її вирішувати? Я переконаний – все налагодиться. От ми запросили на суд представників Міністерства фінансів, нехай роз’яснять, чому така ситуація відбувається з міжбюджетними трансфертами.

Але медицина району таки потребує реформ. Я буду виступати за те, щоб оптимізувати мережу медичних закладів. От Грушівську і Новокропивницьку лікарні ідеально було б перевести у пансіонати для людей поважного віку, які залишилися самотніми. Поки що у нас є лише один такий заклад у Підбужі, який заповнений вщент, і немає куди приютити хоча б у холодний період багатьох потребуючих догляду літніх самотніх людей з району. Це був би чудовий соціальний проект, бо як для лікарень у Грушові і Новому Кропивнику немає хворих. А персонал є. Потрібно не різко, але впроваджувати зміни з максимальною користю для мешканців району. Щоб люди не втратили роботу, а самотні отримали тепло і турботу.

– Дай Боже! Дуже Вам дякую за розмову!

Медіа Дрогобиччина №7 (37) від 13 – 27 квітня

Іра ЦИГАН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *