Рецепт паски від Олени Білас-Березової

Про цю жінку, в очах якої щоденно іскриться океан добра та сотні творчих планів, можна розповідати довго та багато. Трускавчанка, Майстер народної вишивки та бісеру, член Львівського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, мистецтвознавець за покликом серця та душі, а ще ревна хранителька фондів першого прижиттєвого Художнього музею митця, народного художника України Михайла Біласа, Олена Білас-Березова.

Пані Олена щедро поділилася із «Медіа Дрогобиччиною» улюбленим  особистим рецептом смачної та ароматної паски до Великодня. А ще надсилає найщиріші вітання усім читачам «МД» зі світлим Христовим Воскресінням!

 Великодня паска

      1 кг муки,

      50 г дріжджів,

      0,5 склянки цукру (можна більше),

      0,5 л молока,

      120 г маргарину або масла

      6 яєць,

      0,5 ч.л. солі,

      шкірка цитрини, родзинки, курага або цукати

      ванілін

   Опара   

Розвести дріжджі з 1 ст. л. цукру, залити теплим (не гарячим) молоком і додати 1 скл. муки. Все розмішати до густоти сметани,  легко посипати мукою і накрити серветкою, щоб підійшло.

    Тісто

Коли опара підросте втричі, додати розтерті з цукром жовтки, сіль, частину муки і помішувати дерев’яною ложкою або рукою. Коли утвориться однорідна маса, влити розтоплений маргарин і знову вимішати. Збити білки і додати до тіста. Місити, потрохи додаючи муку, поки тісто не почне відставати від руки. Додати терту шкірку цитрини, родзинки, цукати та ванілін. Легко вимішати. Накрити рушником і дати тісту підійти вдвічі.

       Розкласти тісто у помащені олією форми, накрити серветкою, щоб знову підросло в два рази. Тоді змастити яйцем, посипати прикрасою або викласти хрестик і пекти в духовці при температурі 150-160 градусів протягом години.

        Виймати з духовки треба тоді, коли вже паска дещо охолоне.

          Виходить 4 середні паски.

      З повагою Олена Білас-Березова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *