Бути чи не бути Парку новонароджених?

Чи зможе Парк новонароджених стати затишним та приємним місцем відпочинку для мешканців Дрогобича?

Про концепцію створення цього парку йшлось на останній підсумковій робочій зустрічі, у якій взяли участь мешканці міста та активна молодь, що вболіває за новостворену відпочинкову локацію. Проект складається з двох частин: публічні обговорення і створення загальної ідеї та друга частина, більш конкретна –  інвентаризація землі парку міською радою та створення конкурсних умов для архітекторів на основі ідей громадської концепції розвитку парку.

Проект проводиться в рамках конкурсу малих грантів від ГС «Громадські Ініціативи України» в межах «Підтримки місцевих НУО і громадянських ініціатив», який реалізується за сприяння Національного фонду в підтримку демократії. Це відбувається з допомогою Дрогобицької міської ради та Ініціативи Дрогобич 3D. Автор та виконавець: ГО “Український молодіжний прорив”.

Олег Дукас – голова ГО «Український молодіжний прорив» та радник міського голови Дрогобича розповів про деталі роботи над цією непересічною для міста справою.

– Найперше розкажіть про те, якою буде концепція локації Парку новонароджених?

– Цей парк є достатньо великим та просторим для того, щоб поділити його на декілька секторів та сегментів. 

Протягом першої частини зустрічі учасники мали можливість визначити, які події мали б проводитись у парку і що, навпаки, не мало б там відбуватись, які місця та об’єкти мали б бути у парку, а які будуть зайвими. З подій присутні хотіли б бачити тематичні фестивалі, виставки, мистецькі ярмарки, кіноперегляди, ретро-вечори, спортивні змагання, аполітичні флешмоби та заходи з популяризації здорового способу життя та екології. Учасники не хотіли б, щоб у парку відбувалося вирубування дерев, будівництво споруд та розміщення МАФів (крім спортивних майданчиків). Зайвою там буде будь-яка торгівля (особливо спиртними напоями), гучні святкування після 21.00 та політичні заходи. Присутні також зазначили, що у парку обов’язково мають бути інтерактивні зони, доріжки, збережені зелені насадження, якісне освітлення, WI-FI, вбиральні, спортивний майданчик та територія для вигулу домашніх улюбленців. Там не має бути чагарників, стихійної торгівлі, сміттєзвалищ та туалетів, незаконних забудов. Не хочеться й присутності антисоціальних груп населення. В культурному просторі парку мали б бути розміщені, передусім, велика сцена для концертів, мала сцена для культурних заходів та вільний простір для проведення пленерів, майстер-класів. Арт-інсталяції та літній амфітеатр учасники визначили необов’язковим атрибутом культурного простору парку.

Спортивна зона парку мала б містити доріжки для бігу, тенісний стіл, велодоріжки та велопарковки, лавки з шаховими дошками та ворк-аут. Другорядними можна розмістити тутскейт-парк, памп-трек, тир та стіну для скелелазіння.

Інфраструктура парку мала б містити такі елементи: автопаркінг, великі роздільні смітники в кількох місцях, загальні смітники по всьому парку, вхідні зони, центральну площу, вбиральні, ліхтарі, лавки. Для догляду за всіма дрогобицькими парками мало б бути створене окреме комунальне підприємство. Також на території парку доцільними були б камери відеоспостереження. Щодо території для вигулу собак, то її облаштування не є першочерговим завданням. Так само як і розміщення станцій прибирання за собаками, місця для тренування собак та інформаційної дошки для власників тварин. Наявність вуличної їжі не є першочерговим атрибутом парку. Однак з часом тут могло б функціонувати і соціальне кафе, і мобільні пункти з кавою.

– Як ви гадаєте, чи існують ризики у цій концепції?

 

 

– До участі у нашій підсумковій зустрічі ми запрошували усіх представників цільової аудиторії: мешканців, студентів, людей літнього віку – небайдужих дрогобичан. До уваги бралися ті ідеї, котрі б були комфортними для кожного з них. Відтак з усіх думок ми вибрали найкращі і найбільш доцільні для майбутніх користувачів цього парку. Тому поки про якісь ризики концепції говорити не можу. Можливо, вони з’являться ще в майбутньому. Але це буде також нормально.

– Друга частина проекту складається з конкретніших дій та будування парку. Чи справді цей етап буде втілений в життя?

 

 

– Так. Але найперше варто провести інвентаризацію території, оскільки фактично жоден парк у нашому місті не має чітких меж, оскільки захоплений МАФами чи ще чимось.  Звідси і виникає більшість проблем. Тому найголовніший крок для розвитку Парку новонароджених – проведення міською радою інвентаризації землі для того, аби можна було чітко встановити межі парку. Потім – створення конкурсу для архітекторів, котрі б змагались за можливість розробки та будування парку. Гадаю, що конкурс буде оголошений в кінці березня.

– Щодо фінансування цієї ідеї. Концепція розробляється лише за кошт грантової програми?

 

 

– Першочергово ми отримали грант від громадських ініціатив України на розвиток міського простору. Це був м’який грант на розвиток саме концепії. А далі – до проекту долучиться міська рада і місцевий бізнес. Тобто фінансування розбудови парку здійснюватиметься в рамках бюджетних коштів.

– Чого Ви очікуєте від цього проекту ?

 

 

Датський урбаніст Ян Гейл якось сказав: «Ми творимо місто. А потім місто творить нас». Тому хотілось би творити наш міський простір якісним, хорошим і приємним, але найголовніше – хочеться заохочувати мешканців спільно будувати парк і ставати активними користувачами свого міського простору разом.

Єва Райська

Медіа Дрогобиччина №5 (35) від 16 березня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *