Більше вакцинацій – менше шансів на епідемії небезпечних недуг! Що маємо знати про щеплення  

Холод, потепління, снігові замети, відлига  і знову холод – зимові капризи погоди відбиваються на здоров’ї людей.

Імунітет українців на міцність випробовують сезонні ГРВІ та грип, до яких цьогоріч приєднався і кір. Підступна інфекційна хвороба небезпечна ускладненнями, серед яких отит, пневмонія, енцефаліт, важка діарея і зневоднення, гепатит і навіть сліпота. Чи не єдиний метод вберегти себе від пасток недуги – вакцинація, переконують медики. Трускавчани цьогороріч стали свідомішими щодо щеплень, зауважує позаштатний міський педіатр Володимир Новицький. Страх занедужати важкою інфекційною хворобою активізував людей робити щеплення, запевняє медик. І цей факт не може не тішити.

«Тепер з’явився страх батьків перед підвищеним спалахом захворювань на кір в Україні загалом та на Львівщині, зокрема. Навіть ті батьки, які були категорично проти щеплень – цієї зими кардинально змінили свою думку і прищеплюють своїх малюків. Це вірне рішення, оскільки альтернативи не існує. До прикладу,  спеціальних ліків від кору не має, тож вакцинація допомагає організму вибудувати імунітет проти цієї недуги на роки. А кір, як знаємо, підступний тим, що має здатність циклічно повторюватися кожні 5-6 років. Однак чим більше дорослих та дітей буде вакциновано, тим менше даємо шансів цій недузі розгулятися та вкладати людей на лікарняні ліжка. І що найголовніше – у випадку зараження хворобою, її перебіг після вакцинації протікатиме у значно легшій формі», – переконує  пан Новицький.

Якщо  вдатися до мови  цифр, то ситуація зі щепленнями у Трускавці цьогоріч виглядає більш ніж оптимістично. Тільки у січні в оздоровниці прищепили від кору 138 дітей, як порівняти із груднем – кількість вакцинацій зросла у 3 рази. В середньому на тиждень в оздоровниці вакцинують від 20 до 30 дітей. Виходить, що трускавчани повернулися обличчям до вакцинації. Однак перед тим як робити щеплення пацієнтам потрібно пройти огляд у лікаря та отримати дозвіл на нього. У кабінеті профщеплень при Трускавецькій поліклініці, де постійно перебуває лікар-педіатр, медик обов’язково запропонує вам виміряти температуру тіла та огляне на наявність катаральних явищ. Якщо пацієнт здоровий, щепленню – зелене світло. Як зазначає Володимир Новицький, окрім кору цьогоріч збільшилася кількість щеплень і від дифтерії. Оскільки за прогнозами МОЗ, найближчим часом українців атакуватиме і ця підступна недуга.

«Дифтерія – це запалення горла, яке супроводжується болем, запаленням лімфатичних вузлів та інтоксикацією організму. Вона негативно діє на серцевий м’яз  та може призвести до зупинки серця. Також інтоксикація негативно впливає на периферичну нервову систему. Хворий не може ходити, відбувається параліч нижніх  кінцівок», – пояснює медик.

    Єдиним дієвим захистом  від дифтерії та панацеєю від недуги є вакцинація, – підкреслює медик. Серед наявних у Трускавці, за словами лікаря, є перевірені МОЗ вакцини від кору – бельгійського виробника, від дифтерії – індійського. Щодо останньої, то як зауважує ескулап, ця вакцина дає більш тривалий імунітет аж до чотирьох років, на відміну від європейських вакцин, котрі є менш імуногенними і гарантують трирічний імунітет від недуги.  Що важливо – усі вакцини у курортному місті є у достатній кількості у кабінеті щеплень.

   Аналогічна ситуація із вакцинами  та їхньою наявністю і у Дрогобичі. Як запевняє керівник місцевого відділу охорони здоров’я Володимир Чуба, місто Котермака у достатній кількості забезпечене дозами вакцин як від кору, так і від дифтерії. Цьогорічної зими у Дрогобичі прищепили понад 600 дітей. Цифри в кілька разів виросли, порівнюючи із аналогічним періодом у минулому році. Єдиним мінусом процесу щеплень у Дрогобичі, як відзначають молоді батьки,  є створення так званих сімейних відділів, де у черзі за дозволом педіатра на вакцинацію дитини спільно перебувають люди різного віку – від дорослих до найменших (із різними недугами). Тоді як у Трускавці цю проблему усунули – в поліклініці розділили чергу до педіатра на щеплення та до педіатра зі скаргами на сезонні хвороби чи інші недуги.

   Помилково думати, що щеплення від небезпечних недуг необхідне лише дітям.  Як запевняють медики, кожен дорослий має раз на 10 років робити щеплення від дифтерії. Чим більше дорослих та дітей це зроблять, тим менше важких недуг розростатиметься під час епідемії. Тож у важких роздумах, чи вартує робити щеплення, чи відмовитися від нього – гору мають брати прагматичні факти та здоровий глузд, наголошують медики.  

Медіа Дрогобиччина №4 (34) від 02 березня

Наталя Зелена

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *