Незаконна вирубка лісів. Перший вирок винесено!

Щоправда, вирок цей дуже лояльний і винесений найнижчій ланці так званої «лісової мафії» – виконавцю злочину, майстру лісу Миколі Івановичу Данилку. Та навіть дуже м’яке рішення Дрогобицького міськрайонного суду є показником того, що з незаконною вирубкою лісів боротися можна і треба.

Та давайте про все по черзі. Наприкінці грудня минулого року редакція нашої газети на запит про грубі порушення вимог природоохоронного законодавства в районі у 2016-2017 роках отримала відповідь з Державної екологічної інспекції у Львівській області. В документі, зокрема, було надано таку офіційну інформацію: «Під час проведення позапланової перевірки в ДП «Дрогобицьке лісове господарство» виявлено незаконну рубку 30 дерев породи дуб. Сума завданої шкоди становить 852 218, 53 тисяч гривень. Пред’явлено претензії на добровільне відшкодування завданої шкоди. Матеріали перевірки скеровано в прокуратуру Львівської області, Управління СБУ у Львівській області».

За цими сухими реченнями криється детективна історія, гідна сценаристів італійського кінохіта про комісара Катані «Спрут». Отож правоохоронні органи провели розслідування і виявили факт незаконної вирубки – викрадення 30-ти 145-ти річних дубів з ділянки головного користування площею 2,5 гектари «Дрогобицького лісового господарства», а саме в Гаївському лісництві, квартал 82.

За цим злочином у січні цього року Дрогобицький міськрайонний суд виніс обвинувальний вирок та покарання – 3 роки умовно, 1,8 місяців не займати посаду і …10 тисяч гривень штрафу – майстру лісу Миколі Івановичу Данилку (нагадуємо, державі завдано шкоди на 852 тисячі 218,53 гривень!). Ба більше, вирок Миколі Івановичу Данилку одразу… потрапив під амністію! Тобто в одному судовому порядку вирок було винесено і скасовано…

До того ж український суд (як бачимо гуманніший навіть за «советский») врахував ще й те, що Микола Іванович Данилко повністю визнав свою провину і підписав угоду про співпрацю з прокурором, який представляв державне обвинувачення, Петром Бойком.

Та громадськість вважає, що за злочин, перевірений і підтверджений Державною екологічною інспекцією, чітко посвідчений у суді районним мисливствознавцем Василем Дмитришином, прокурор обвинувачення мусив внести клопотання про відшкодування суми збитків (а саме 852 тисяч гривень), які мали піти в державний бюджет. Чи, може, «відшкодування» таки було і пішло у чиюсь кишеню?

Взагалі, у цьому провадженні мала б бути групова відповідальність, адже зрозуміло, що одна людина здійснити таку оборудку не могла. На сьогодні прокуратура запевняє, що будуть винесені інші обвинувальні акти, а саме організатору злочину – лісничому Гаївського лісництва Ігорю Степановичу Пагутяку. До інженера групи лісовідводів Володимира Вовчка для забезпечення кримінального провадження Галицьким судом міста Львова вжито запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, після чого матеріали надійдуть в Дрогобицький міськрайонний суд.

І ще одна справа на мільйон

З хвостиком.

Знову з відповіді Державної екологічної інспекції у Львівській області: «Під час проведення позапланової перевірки ДП «Дрогобицьке лісове господарство» встановлено, що Доброгостівським лісництвом ДП «Дрогобицьке лісове господарство» фактично проведено незаконну вирубку лісу в кварталі 27 виділ 16 Дрогобицького лісництва ДЛГП «Галсільліс». Сума заподіяних збитків становить 1012771,42 грн. Матеріали перевірки скеровано в УЗЕ у Львівській області Національної поліції України».

Знову звучить сухо. Не чіпає, правда? А насправді це лісничий Доброгостівського лісництва з 12-ти річним стажем, депутат Дрогобицької районної ради Василь Юркович Панів просто … переставив стовпа, за яким починається чуже лісництво – територія «Галсільліс» – і незаконно вирізав лісу на 1 мільйон 12 тисяч 771 гривню! Зокрема, районний мисливствознавець з 25-ти річним стажем Василь Дмитришин, який у 1995 році починав працювати саме в Доброгостівському лісництві, твердо стверджує, що стовп переставлений, а пан Панів реагував на попередження головного лісничого «Галсільлісу» відмовками на зразок «я робив і робити буду». І поки що виходить, знає, що говорив, бо наразі Василь Юркович Панів навіть не відсторонений від роботи та сподівається на повну безкарність.

Та розслідування у цій справі триває… Подивимось, яким буде кінцевий результат.

Медіа Дрогобиччина №4 (34) від 02 березня

Іра ЦИГАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *