ДИВА ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ: ПЛАСТИКОВІ ВІКНА, НОВІ БАТАРЕЇ, А ДІТИ … В КУРТКАХ СИДЯТЬ!

ДИВА ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ: ПЛАСТИКОВІ ВІКНА, НОВІ БАТАРЕЇ, А ДІТИ … В КУРТКАХ СИДЯТЬ!

Ви спитаєте, як таке можливо? Люди, ну хто так будує і енергію та тепло зберігає? А відбувається це все не в Інституті чарівництва «НУІНУ» з радянської новорічної комедії-казки «Чародії», а тут, у нас – в рідному і реальному Дрогобицькому районі.

Та давайте без метафор і емоцій, а по суті справи. Ще на початку 2015 року Дрогобицькою районною радою затверджений потрібний і актуальний в дусі часу документ – Комплексна програма з енергозбереження в бюджетних установах Дрогобицького району на 2015-2018 роки. Затвердили – почали виконувати. Зелене світло з усіх сторін – енергозбереження – пріоритетний напрямок політики країни.

На початках у виконання Програми ніхто не втручався і не контролював.

В лютому 2017 року на офіційному сайті Дрогобицької РДА з’являється інформація: «В минулому році (2016 – ред.) в закладах освіти на енергозбереження використано 12 мільйонів 573 тисяч 650 гривень. Зокрема, у 18 школах району замінено вікна  на металопластикові  на суму майже  4 млн. 300 тис. грн. Освоєно 300 тис. грн. на капітальний ремонт системи теплопостачання з заміною твердопаливних котлів у Підбузькому НВК. Крім того, реконструйовано опалювальну систему в Лішнянському НВК та переведено котельню з газу на тверде паливо, і встановлено два твердопаливні котли «Котек-250» на суму 1,2 млн. грн. Здійснено реконструкцію та модернізацію системи опалення Грушівської школи і встановлено два твердопаливні котли «Котек-150» на суму майже півтори мільйони гривень. Проведено капітальні ремонти систем опалення Добрівлянського та Волощанського НВК, Рихтицької школи на загальну суму майже три мільйони гривень. Також реконструйовано і модернізовано котельні в навчальних закладах Меденич та Попелів на суму 1 млн. 250 тис. грн. та 1 млн. 195 тис. грн. відповідно».

Почувши про такий розмах виконаних робіт та використані суми коштів, з’являються бажаючі порадіти за дітлахів району та побачити всю цю красу в сільських школах. З ініціативи учасників громадської організації «Асоціація учасників АТО Дрогобиччини», створюється тимчасова контрольно-ревізійна комісія районної ради з вивчення питання про хід виконання Програми. Головою комісії обирають Руслана Цесліва. До складу комісії, як і годиться, входять представники різних політичних партій – КУНу і БПП, УКРОПу, «Свободи», Народного Руху України.

І ось тут розпочинаються дива. Як розповідає Руслан Цеслів, представники абсолютно «своїх» патріотичних та правоцентристських партій починають відверто саботувати роботу комісії, не виконувати завдання голови щодо інспектування шкіл району. Фактично поставлені завдання виконували лише заступник голови комісії Володимир Якимів та секретар Ігор Гук.

Виконавча влада, в особі керівника районного відділу освіти, теж якось не горить бажанням сприяти роботі комісії, супроводжувати у виїзних засіданнях школами та бути гідом у демонстрації досягнень виконання Програми енергозбереження. На лист-прохання Руслана Цесліва взяти участь у виїзному засіданні комісії в селі Грушів 13 грудня 2017 року, та забезпечити присутність інженера відділу освіти, а також особи, яка здійснювала технічний нагляд за виконанням робіт, начальник відділу освіти відповів, що «в цей період часу буде проходити засідання депутатських груп Дрогобицької районної ради, на яких присутність моя, як депутата, обов’язкова».

 

Ну, як кажуть у нас, ні то ні… Поїхали самі. І, знову ж, далеко не всі учасники комісії. У декого телефон раптово опинився «поза зоною», у когось знайшлись поважні сімейні обставини…

Та до Грушова голова комісії Руслан Цеслів, заступник Володимир Якимів, секретар Ігор Гук та ветеран АТО Андрій Поясник таки добралися. І побачили, що в школі села встановлені пластикові вікна, замінені батареї та теплотраса, нова котельня, а діти… сидять в куртках і температура в деяких класах сягає 15,5-16 градусів Цельсія при нормі 18-20 градусів! При детальнішому огляді виявилося, що «по жодному з об’єктів не проведено роботи з утеплення і влаштування відкосів вікон, що є обов’язковою вимогою норм ДБН, невиконання якої зводить нанівець теплоефективність встановлення вікон», – зі звіту голови комісії Руслана Цесліва на сесії Дрогобицької районної ради 15 грудня 2017 року.

Далі більше. Комісія виявила, що на виконання робіт не було проведено жодного тендеру, оскільки суми свідомо розбивалися на, так звані, допорогові, при яких торги в системі Прозоро дозволено не проводити, а виконавець робіт вибирається у ручному режимі. В результаті більшість робіт виконувала Меденицька фірма «Термопласт», а договори були підписані на 199 та 299 тисяч гривень.

Зате в Грушові в школі встановлені не лише металопластикові вікна, а й металопластикові внутрішні двері! Середня вартість таких дверей, згідно зі специфікацією –  9,5 тисяч гривень, а ефективність всередині приміщення мінімальна. В той час, як внутрішні двері з ДВП коштують 2,5-3 тисячі гривень.  Якщо внутрішні двері встановлені «по-багатому», то на насосах в котельні зекономили. Так, «згідно з проектом передбачено два підживлюючі насоси WILO потужністю 0,5 м3/год, які відсутні. Їх функцію виконують два побутових гідрофори, один з яких непрацюючий. Проектом передбачено котловий насос ТОР-50/7 2 шт., а встановлено ТОР-3 40, – відсутній бак запасу хімічно очищеної води», – з протоколу виїзного засідання у Грушові.

В Уличному в котельні взагалі встановлені «4 вживані котли, без дотримання мінімальних вимог їх експлуатації, з них два вже непрацюючі, а один – з протікаючим корпусом», – зі звіту Руслана Цесліва на сесії райради 15 грудня 2017 року. Руслан Цеслів зазначає, що всі котли у школах  встановлювала одна фірма – сумновідома «MINORA», засновниками якої є колишні регіонали.

Тож, завершуючи свій звіт щодо результатів перевірки закладів освіти району, на сесії районної ради 15 грудня 2017 року, Руслан Цеслів закликав керівників району, відділу освіти та інших бюджетних установ «щодо кожного закладу, школи, лікарні, будинку культури розробити паспорт заходів енергоефективності з залученням конкретного керівника. Узагальнити однотипні роботи та потрібне устаткування і товари, та провести, як того вимагає закон, електронні торги в системі Прозоро, зобов’язавши виконавців дотримуватись відповідних норм ДБН при укладенні договорів».

Відзвітувавши, Руслан Цеслів озвучив, що через саботаж роботи членами тимчасової контрольно-ревізійної комісії, складає з себе повноваження голови. Та його відставку не прийняли…

Керівник районного відділу освіти Іван Стецко від коментарів нашій газеті відмовився, зі словами: «Нехай буде все, як є. Мені краще з органами спілкуватися, ніж з Цеслівом і вами… Таке розслідування, яке провів він, не фахове. Я не хочу коментувати».

Ніби виконуючи це прохання, Руслан Цеслів запевнив, що після обстеження всіх шкіл, передасть всі документи та протоколи в обласну прокуратуру…

А на виконання Комплексної програми з енергозбереження в бюджетних установах Дрогобицького району залишився ще рік. Зовсім неперевірені установи охорони здоров’я, культури. Чи почнуть чиновники дотримуватися вимог Закону та виставляти роботи на торги, чи далі шукатимуть обхідні шляхи та любих друзів, слідкуватимемо разом. Ну бо допоки?!

Іра Циган, Медіа Дрогобиччина №1 (31) від 19 січня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *