Переселенці здобувають право вибору

23 грудня у стінах Вілли Яроша, що на вул. Т.Шевченка 23,  відбувся Форум-театр «Право вибору переселенців».  Захід складався з двох частин: самого процесу створення міні-вистави (10:00 – 17:00), а о 17:00 відбувся показ вистави глядачам та жваве обговорення.  До створення та перегляду вистави були запрошенні  внутрішньо переміщені особи, представники окружних і територіальних виборчих комісій, представники місцевої влади та місцевого самоврядування, громадські  активісти та інші активні мешканці.  Безпосередньо у створенні вистави взяли участь 10 осіб. Організатори вдячні всім, хто відгукнувся і допоміг в організації заходу: ГО «Творче об’єднання Альтер», Оксані Рудавській та БФ «Карітас» УГКЦ Самбірсько-Дрогобицької єпархії, зокрема, Катерині Сурмі. Також подяка висловлюється ВПО Тетяні Тихоновій та Тетяні Березі за те, що поділились своїми життєвими історіями, на основі яких  базувався виступ.

Методика Форум-театру спрямована на роботу з усіма верствами суспільства у творчий, інтерактивний театральний спосіб. Мета Форум-театру «Право вибору переселенців» сприяти реалізації конституційних прав ВПО та їх активної участі у розбудові громади та країни в цілому через інструмент прямої демократії – вибори.

У процесі обговорення та створення вистави учасники зрозуміли, що загалом ВПО можуть голосувати, якщо захочуть, але є безліч факторів і викликів, що стають на шляху цих людей до виборчого пункту. Це, зокрема:  фінансові та житлові питання; вибір між тим, залишитись в Україні чи ні; віра або ж невіра в те, що їх голос має значення; відсутність закону, який би чітко регламентував виборчий процес саме у їхньому випадку. Це ті виклики, що стоять перед кожним з громадян України, які за тих чи інших обставин змушені починати життя на новому місці.  Згідно з інформацією Міністерства соціальної політики, станом на початок 2017 року в Україні зареєстровано більш, ніж півтора мільйона ВПО, а це – близько 3,5 % електорату.

Варто зауважити, що подібні вистави відбуваються у 20-ти містах України в межах діяльності Інституту “Республіка” та Всеукраїнської ініціативи “Активна Громада” за підтримки Фонду сприяння демократії при Посольстві США в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *