А Вам смакує молоко з асфальту?

На просторах Інтернету та на вулицях міст усе частіше чуємо розмови про стихійну  торгівлю. Одні вимагають дотримання правил та норм благоустрою в місті, демонструють відео жіночок-молочниць, що виймають зі смітників ПЕТ-пляшки, чи чоловіків не надто охайної зовнішності, які вживані пляшки продають тим же  молочницям за 50 копійок. А захисники вуличної торгівлі кажуть, що їм заставлені продуктами тротуари не заважають, їжа з асфальту смакує – все ж краще, ніж магазинне порошкове молоко у пакетах. І взагалі, «…дайте бабці копійку заробити, в місті є куди важливіші проблеми».

У Бориславі вулична торгівля процвітає на перехресті вулиць Адама Міцкевича та Весняної з обох боків. З одного – різні МАФи, які продають овочі та фрукти, здійснюють обмін валют, не маючи на це дозвільних документів, – повідомляє Комунальне Підприємство “Муніципальна Варта” Бориславської міської ради станом на 22.09.2017р. З іншого боку – стихійна  торгівля домашньою продукцією «з асфальту». Ще минулого року можна було придбати овочі та фрукти із сонячного Закарпаття чи львівського «Шувару»  на самій Алеї Слави. Саме тут вперше розпочалась боротьба зі стихійною торгівлею. Вела її ГО «Спілка воїнів АТО Борислава» з метою створення та облаштування там Алеї Слави воїнів АТО. На сьогодні роботи, згідно проекту, виконані приблизно на половину.

До слова, нещодавно ми зясували деталі зникнення старих бордюрів,

Чому пустує ринок?

Коли був збудований продуктовий ринок, на одній його частині можна було придбати молочні продукти, овочі та фрукти, на іншій – м’ясні продукти та бакалію. Мале колективне підприємство «Ринок» зареєстроване 21.05.1992 р. За 25 років існування, на Ринку перекрили дах, 30 метрів тротуару виклали бруківкою, пофарбували столи. Усе для зручності і естетичного задоволення людей. А ще – періодичні витоки, жахлива дорога від заїзду з боку зупинки вздовж вул. Весняної аж до автостанції, болото.

Продавці, які ведуть постійну торгівлю власне на ринку, кажуть, що тут їм зручніше, не дошкуляють несприятливі погодні умови, але… і покупців помітно менше. Останнє є основним аргументом вуличних продавців на захист їх бажання продавати з асфальту. «А яка різниця? В мене корова чиста, продукти натуральні, а через пакетик бруд із землі не перейде», – пояснює пані з молочними продуктами. Аргументами також є: відсутність води на Ринку (тільки в туалеті), дах, що просвічує, голуби з їх продуктами життєдіяльності, які можуть зіпсувати товар, незручні довгі лавки вздовж столів, необхідність платити за місце і, врешті, мало місця в ринкові дні – вівторок та п’ятницю. Хоча в ці дні ринок також є напівпустим.

Трохи арифметики

До слова, місце на ринку коштує від 5 гривень. Послуги ДМДЛ «Ветмедицини» – 14 грн. Оренда складового приміщення – 8 тисяч грн. на місяць. Місце для паркування авто – 3 грн. за годину (принаймні так інформує напис на паркоматі). Хоча переважно кошти за стоянку  вже роками збирає один і той самий працівник, не щоразу при цьому видаючи чек. Стоянка має 22  офіційно оформлених місця для автівок і  60 реальних. Також є ледь помітні місця для інвалідів, часто зайняті звичайними машинами.

МПП «Ринок» має право брати кошти «за місце» лише з торговців на території ринку. Кошти з продавців на вул. Весняній – від стели, що на Алеї Слави, аж до автостанції – збирає КП «Еко-місто» – за прибирання. Коштує ця послуга 15 грн.

Мале колективне підприємство «Ринок» за перше півріччя 2017 року сплатило до міського бюджету кошти в сумі майже 85 тисяч гривень. Очікувані надходження за 2017 рік складуть 170 тисяч гривень, – повідомляє міська рада Борислава.

Боротьба зі стихійною торгівлею

Найбільше ліквідації вуличної торгівлі чекають, мабуть, мешканці будинків на вулицях  Міцкевича та Весняній. Вони жаліються, що продавці барикадують прохід до під’їздів, іноді навіть використовуючи ці  під’їзди у якості вбиралень, складають у підвалах будинків продукти, що є причиною дискомфорту та антисанітарії. Одна з мешканок будинку на вул. Міцкевича повідомила нам, що цього року була скликана виїзна нарада за участі очільника міста, його заступника та представників муніципальної варти, мешканців будинку. На ній вирішили боротися з проблемою.

Торгівля з рук у невстановлених для цього місцях є порушенням норм благоустрою міста. Це є підставою муніципальній варті та поліції проводити роз’яснювальні роботи та «переселяти» продавців на ринок. Результат від цього – частковий та нетривалий.

Також будь-яка торгівля продуктами повинна відповідати санітарним вимогам. Перевірки якості продуктів здійснюються практично раз на тиждень працівниками ДМДЛ «Ветмедицини» – тільки в межах ринку. Відповідальність за придбаний і,  ймовірно, неякісний товар поза межами ринку несе виключно покупець.

Директор МКП «Ринок» Хома Степан готовий піти назустріч продавцям домашньої продукції і надати їм безоплатне місце для торгівлі на території ринку. Але це тільки за умови  наявності довідки від Ветслужби та обмеженої кількості продукції. Щодо питання модернізації пояснює, що великі капіталовкладення потягнуть за собою збільшення оплати за місце.

 

Начальник поліції Олександр Закутний коментує ситуацію так: «Причину стихійної торгівлі треба шукати в розташуванні ринку та умовах праці на ньому. Вулична торгівля в Бориславі існує давно та існуватиме доти, поки буде попит. Мешканці самі охоче купують товари поблизу дороги. Тож вигнати торговців силою чи через суд практично нереально, адже є ще моральний, соціальний аспект питання, підтримка населення. Вихід наступний: у “базарні дні” спонукати людей іти продавати на ринок, але ринок удосконалений, модернізований. Колективному підприємству «Ринок» слід думати креативніше, а не тільки фарбувати столи. Підхід до боротьби зі стихійною торгівлею має бути комплексним. І передусім, усе в руках самих покупців».

 

Юлія Гасій, Медіа Дрогобиччина №12 (26) від 20 жовтня

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *