Незаконна приватизація землі в Бориславі

До нашої редакції нещодавно надійшов лист від читача Фурдичко Романа Михайловича. У ньому він просить нашої допомоги у висвітленні незаконної приватизації земель територіальної громади м. Борислава, яка триває з 2013 року. Ось зміст цього листа. Скан – копії документів, що стосуються цієї справи додаємо нижче.
—————————————————————————————————————————————–
«Уже майже 4 роки, як у нашій державі немає режиму Януковича, але його послідовники продовжують діяти, використовуючи кримінальні схеми незаконного збагачення та шахрайського відчуження народного багатства – землі територіальних громад. А проводить передачу земель територіальних громад у приватну власність фізичних осіб Бориславська міська рада.
Організовують та контролюють відповідність приватизації комунальних земель українському законодавству міський голова, начальник юридичного відділу Тахтарова О.Б., начальник земельного відділу Подоляк Г.Р., начальник відділу архітектури та містобудування Баумкетнер Т.Б., врешті – усі 34 депутати ради, які поіменно голосують за прийняті рішення. Слід нагадати усім їм, що в питаннях приватизації вони зобов’язані, згідно статті 19 Конституції України, «керуватись у своїй діяльності вимогам Конституції та законодавства України».
Посадово-службові особи несуть кримінальну відповідальність згідно Кримінального Кодексу України, статті 358 «Підроблення документів» (в т.ч., рішення Ради з внесенням завідомо неправдивих відомостей – характеристик функціонального призначення земель); статті 364 «Зловживання владою та службовим становищем» (умисне створення кримінальних незаконних схем приватизації); ст. 366 «Службові підроблення» (складання завідомо неправдивих рішень Ради); ст. 367 «Службова недбалість»; ст. 190 «Шахрайство» – зловживання довірою депутатів, які, не знаючи, голосують за ніби-то законні рішення.
Протягом 2016 – 2017 рр. проти службових осіб Бориславської міської ради відкрито до десятка кримінальних проваджень, а саме:
– Перше в історії України провадження Національного Антикорупційного Бюро України проти посадових осіб органів місцевого самоврядування, щоправда, аж після рішення Апеляційного суду м. Києва – це №5201600000000306 від 30.08.16. за ст. 364 ККУ, незаконна приватизація земель на вул. Степана Бандери в м. Бориславі.
– Дрогобицька місцева прокуратура № 42016141190000005 від 22.01.16 р. – незаконна приватизація земель під садівництво в м. Борислав, проти посадових осіб БМР.
№ 42016141190000049 від 22.04.16. ст. 358 п. 1 ККУ проти начальника юридичного відділу Бориславської міської ради Тахтарової О.Б., згідно ухвали слідчого судді Бориславського міського суду від 14.04.16. р. “Підроблення та внесення відомостей до рішень Ради”.
– Дрогобицькою місцевою прокуратурою № 42016141190000108 від 12.12.16. р. ст. 367 ч. 1 ККУ проти Начальника земельного відділу Ради – Подоляк Г.Р.
– Дрогобицькою місцевою прокуратурою: № 42016141190000109 від 12.12.2017 р. ст. 367 ч. 1 ККУ проти начальника відділу архітектури та містобудування Бориславської міської ради Баумкетнера Т.Б.
– Бориславським відділом поліції № 12017140100000370 від 30.05.17 р. за ст. 364 ч. 1 ККУ проти міського голови Борислава Яворського І.Р.
– Бориславським відділом поліції № 12017140100000418 від 21.06.17. р.
– Бориславським відділом поліції проти 21 депутатів БМР: Барнацького Б.С., Блауцяка Я.І., Германа Д.В., Германовича Р.Я., Голубіцької Л.М., Городиського Б.М., Драган В.І., Журава Л.В., Зелінського Р.О., Качмарчик Е.З., Книш І.М., Костя С.П., Михаул І.Р., Піха В.М., Сороки І.В., Спаса А.М., Химина Ю.М., Чабана В.І., Шумила Б.Б., Щербаніка М.М., Яворського Р.С., Яворського І.Р. у травні 2017 р. у відділі поліції за незаконне голосування при передачі земель під садівництво.
– Та ще ряд кримінальних проваджень.
За час досудового розслідування змінилось до 5 слідчих, які не спромоглися навіть викликати на допити цих осіб як свідків. Очевидно, з метою, щоб минули строки давності по звинуваченнях.
Слід відмітити, що майже вся приватизація в Бориславі незаконна з тієї причини, що в Бориславі до цього часу діє генеральний план за 1979 рік, який передбачає переселення всіх мешканців центральної частини міста у зв’язку із загазованістю, та створення там рекреації.

ПОРУШЕННЯ ПРИВАТИЗАЦІЇ:
1.Всяке будівництво та передача земель у власність суперечить чинному генеральному плану міста. А відтак, і законодавству: ст. 17. 18. 19, 29. 24. 24 «Про регулювання містобудівної діяльності».

2.Немає розробленого актуального корегуючого плану міста.

3.Прийнятий план зонування території м. Борислава не лише не відповідає діючому генеральному плану за 1979 р., – він не відповідає і повсякденним реаліям. Він потрібен лише для «мебелі». Бо без нього ст. 24 п. 4 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» забороняє передачу земель у приватну власність. Зараз у Бориславському міському суді слухається адміністративна справа з визнання нечинності плану зонування території – це справа 438/890/17а. Тож є надія, що скоро незаконна приватизація припиниться.

4.Усі детальні плани території м. Борислава на вул. Куліша, Гонти, Проектовій, С. Бандери, Трускавецькій розроблені незаконно, з порушенням ст. 17, 18, 19, 34 «Про регулювання містобудівної діяльності» та не відповідають генеральному плану міста. Деякі з них ( на вул. С. Бандери, Трускавецькій, Куліша, Гонти) не відповідають плану зонування території міста, або відповідають йому лише частково. Начальник відділу архітектури та містобудування бере по 2 – 4 тисячі грн. з осіб, які приватизовують землі, – за ніби-то викопіювання із земельного плану території вулиць. Це не є обов’язковим, а якщо й так – ця послуга повинна надаватись відділом архітектури безоплатно (так, як надається вона бійцям АТО).

5.Корупційна схема № 1. Передача земель під садівництво є незаконною та слугує ширмою для подальших зловживань. Згідно ст. 22 Земельного кодексу України, тільки землі сільськогосподарського призначення передаються особам для ведення садівництва (у Бориславі, згідно генплану, таких немає зовсім). Порушень не бачать ні службові особи, ні начальник юридичного відділу Тахтарова О.Б., ні спеціаліст Романів. І, ні начальник земельного відділу Подоляк Г.Р. Врешті, їх вперто не бачить і начальник відділу архітектури та містобудування Баумкетнер Т.Б., хоча план зонування території – це його дітище. Він завжди присутній на засіданнях депутатської комісії, які погоджують проекти рішень на передачу земель під садівництво, але про цей випадок нічого «не знає, не бачить, не говорить». А для чого? Якщо можна будь-кому і будь-де приватизувати (безоплатно для громади, але не безоплатно для окремих осіб) комунальну власність – землю тієї ж громади. Дуже цікаво, як вони потім будуть наносити ці ділянки на новий відкоректований генеральний план міста? Житлова зона та зона с/г земель садівництва буде чергуватись, наче забарвлення шкіри зебри. Якщо прокуратура змусить власників викупити або взяти ці землі в оренду згідно законодавства (а їх за 2013 – 2017 рр. набралось на 20-30 млн. грн.), то це буде немалий прибуток до бюджету міста. Одразу вирішаться питання добудови лікарні, школи, водопостачання, доріг, дитячих майданчиків.

6. Корупційна схема №2. Комунальну землю приватизовують під садівництво безоплатно, а потім незаконно змінюють функціональне призначення на громадські будівлі – комерційні споруди. Схема незаконної приватизації без земельних торгів і без надходження коштів до місцевого бюджету; гроші надходять лише в бюджет особистий, “кишеньковий”. Які саме земельні ділянки змінювали призначення з порушенням ст. 24 п. 34 «Про регулювання містобудівної діяльності», знає начальник відділу архітектури та містобудування.

7. Кримінальна схема 33. Шедевр творчості п. Баумкетнера (саме він відповідальний за замовлення детальних планів території міста) – це детальні плани території Борислава на вул. С. Бандери. Це кримінальне провадження по НАБУ та Бориславському відділу поліції проти міського голови Яворського І.Р. Шедевр полягає у створенні нового призначення земель – біфункціонального. Житлова забудова плюс землі під садівництво – разом 22 сотки в одні руки. А якщо залучити родичів чи друзів – 100 соток у курортній зоні відпочинку та туризму! І це по сусідству з лісом, озером та гірсько-лижним спуском.
Сподіваюсь, що кримінальні справи зрушать з місця, а приватизація піде законним шляхом для усіх членів громади, зокрема, сиріт та малозабезпечених, воїнів АТО. Якщо для цих людей зарезервувати земельні ділянки, то більш заможні громадяни згодом зможуть викупити у них бажані ділянки на земельному ринку – за ціною, визначеною тим самим ринком. Це вже буде законно і справедливо».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *