Східниця: дива оподаткування

На Львівщині стартував пілотний проект з перевірки державної праці: чи підприємці ведуть свій бізнес законно, чи сплачують податок від продажу акцизних товарів до міської скарбниці, чи робітники працевлаштовані офіційно.

Підприємці працюватимуть в рівних умовах?

Задекларована праця – оплачувана діяльність на підставі трудового договору, який забезпечує трудові права і соціальні гарантії. Офіційно працевлаштований громадянин має такі переваги: гідні та безпечні умови праці, регулярну виплату заробітної  платні, не менше мінімальної, страхування на випадок тимчасової втрати працездатності  (7 тисяч 800 гривень), безробіття (10 тисяч 200 гривень в разі стійкої втрати професійної працездатності)  та нещасного випадку на виробництві (137 тисяч 200 гривень – одноразова допомога сім’ї у разі смерті потерпілого). Також рівні умови праці для підприємців мають сприяти розвитку здорової конкуренції та більшим надходженням до міської скарбниці.

У Бориславі створено робочу групу, яка здійснює перевірку легальності ведення бізнесу. На кінець серпня серед усіх перевірених підприємців було знайдено  30 відсотків  порушень. Головою робочої групи є заступник міського голови  Світлана Солоненко. Вона розповіла нам, що метою перевірок є інформування та попередження, а не штрафування (до 100 тисяч  гривень за нелегальне працевлаштування).  Вже є певні результати: якщо у 2016 році податок на доходи фізичних осіб становив 6,1 відсотка, то за сім місяців 2017 року – 11,6 відсотка. Також пані  Світлана пояснила, що робоча група ще не є повноправним  органом перевірки  (документація на стадії оформлення). Але підставою для виклику підприємця-порушника до міської ради для роз’яснення йому прав та обов’язків може бути фото- та відеофіксація порушення в Інтернеті. Зокрема, були випадки такої співпраці між робочою групою та активними бориславцями, коли останні виклали в мережу Facebook відео, на якому зафіксовано, що продавець не видав покупцю чек на акцизний товар. А це, як не як, п’ять відсотків  від вартості товару, які надходять прямісінько до  скарбниці міста. Тож пані  Світлана закликає всіх небайдужих до поповнення скарбниці громадян долучатись до фіксації порушень.

Східниця  – непочатий край роботи

У планах робочої групи також є залучення до проекту селища  Східниця. Чимало бориславців працюють у Східниці. Різні джерела, які не хотіли себе називати в силу побоювання звільнення з роботи,  інформували нас, що в селищі є величезна кількість чинних господарських суб’єктів, у яких  далеко не всі працівники є працевлаштованими у відповідності до чинного законодавства.  Відтак на деяких з них рівень задекларованої праці може не перевищувати 15 відсотків. Існує ще така схема, коли готель з фактично одним власником юридично поділений на кілька зон, власниками яких є його родичі. Тоді відсоток податку є нижчим. Особливо ситуація з офіційним працевлаштуванням у селищі погіршилась після підвищення мінімальної заробітної платні. Роботодавці змушували людей звільнятись (але ж роботи не зменшилось, збільшився відсоток неофіційної праці). Або ж з отриманої «мінімалки» визначену частину повертали власнику в конверті. Ті ж джерела зауважували, що ці підприємці аж ніяк не є бідними людьми. Навпаки – дозволяють собі розкіш в побуті, пересуванні, а також розбудовують свій бізнес у Східниці та за її межами.

Питання залучення Східниці до пілотного проекту розглянули 23 серпня на нараді з представниками селища, на якій було вирішено залучити до робочої групи східничан. Це, на нашу думку, є нелогічним, адже чим менше місто, тим більше люди між собою знаються, тобто існує більша ймовірність ухилення від закону та контролю за процесом з боку  східницьких можновладців. Власне далі – про контроль.

Податок – не для всіх

Недоотриманий бюджетом дохід від податку на доходи фізичних осіб через працевлаштованих працівників – не єдиний. Велика кількість людей займається підприємницькою діяльністю, з якої не сплачує жодних податків, також масово не обліковуються кошти, які стягують з представників вуличної торгівлі. А кошти від інвесторів, які «сплачуються» на розвиток соціальної та інженерної інфраструктури селища? Там цілковитий безлад. Ще є кошти від сплати курортного збору, земельного податку та від податку на нерухомість. Там також хаос.

Однак селищна влада у своїй діяльності якнайбільше звертає увагу тільки на тих підприємців та мешканців, які, вочевидь, не задоволені так званим “порядком”, який існує в селищі, й не бояться публічно про це говорити. “Влада всіма своїми зусиллями постійно їх переслідує, зобов’язує податкові органи нараховувати податки за максимальною шкалою, виписує платежі у максимальних розмірах (наприклад, комунальні платежі за вивіз ТПВ)”, – розповідає громадський активіст пані  Анна.

Одним із підтверджень цього є історія зі списками східничан, відомості про яких аж на трьох аркушах були передані Східницькою селищною радою 19 травня 2016 року до  Бориславського відділення Дрогобицької ОДПІ для нарахування та оплати податку на нерухомість – за здавання в оренду  своїх будинків.

У список потрапили наступні підприємці: Копчак М.М., Кропивницька А.М., Мальчевська Н.Ю., Сохнич В.Ф., Боровик Г.В., Галущак І.Ю., Галущак О.І., Гуртовий А.В., Мухатаєв А.О., Овчар О.М., Петлюх М.І., Прибило І.І., Слабошпицька У.О., Статкевич Л.А., Ткаченко Ю.М., Томин В.Р., Яцишин Й. С., Журавчак Я.Д., Шкумбатюк О.Г., Шевчук Г.Й., Матусяк-Юган А.І., Бабенко К.А., Троян О.О., Абрамян Н.А., Блинда А.П., Блинда С.С., Гнатик Л.С., Гулич Т.М., Депутат О.Г., Дмитришин Н.Б., Дмитришин Ю.Б., Ленькова Л.Ю., Клинова А.В., Коцко П.І., Мацієвський Г.Г., Мицак З.М., Охрімчук О.М., Свищ В.Л., Бобешко Д.Л., Дорош С.Л., Костов’ят Л.Б., Котів Р.Я., Ліцман М.Т., Юркевич Ю.В., Дубленич О.А., Журавчак М.С., Задорожній О.В., Місан О.Л., Субота О.Б., Таратайців Л.К., Шерегін Ю.Л., Копчак М.Я., Миськів Н.Д., Паранюк О.О., Айхлер О.І., Айхлер У.І., Соботник Р.В., Бараняк Є.І., Журавчак Х.І., Кілд У.М., Менчинська Л.Л., Прибило С.В., Аксенова О.В., Барнацький Б.С., Барнацький П.С., Жданянчин С.Б., Карнаухова Т.Є., Квашук Т.А., Куницька Л.Є., Куянов В.В., Мотуз І.І., Найбургер М.Л., Барчук Н.М., Виговська І.О., Загородній М.Г., Керч І.М., Керч М.І., Кита Л.С., Кричфалушій Н.Я., Мінів Н.О., Мандрик С.М., Фридрак Н.Ю., Юркевич Н.Р., Бєлий О.Л., Кіщук Р.М., Мирка О.Я., Данилюк Р.М., Хорошилов Я.Б., Яців А.С., Дубик А.Б., Коцко Л.О., Кріцак М.Я., Кудрич О.С., Максимчук Л.С., Астапенко О.М., Баран М.М., Баран П.Я., Бахова Г.М., Гірна М.В., Германович Б.І., Германович Р.Я., Дзюбак І.Б., Дзюбак В.Б., Дорожовець О.І., Дорош О.Й., Журавчак Д.Т., Кость М.М., Коцко Г.Б., Луцик І.Р., Луцик О.Р., Маліновська О.Г., Михаць П.В., Піляк Т.Є., Пащенко С.В., Ратеєва Х.О., Рубель Н.М., Рубцова О.П., Свищ Л.С., Семак І.Д., Сенишин В.І., Серкіз А.Т., Слуцький Я.С., Сочилович С.М., Сподарик Г.С., Сташків Я.М., Томин Я.О., Фалалєєва О.І., Федина Г.І., Федишин Н.В., Юрків М.В., Яременко В.М., Ігнатьєв В.І.

Якщо уважно вивчити ці списки,  можна переконатися в тому, що на 95 відсотків у них присутні тільки противники чинного селищного голови, або взагалі люди, які постійно не живуть в селищі, а лише мають тут свою нерухомість. Самого селищного голови та більшості депутатів в  цих списках немає. Відсутні в них і особи, які пов’язані з теперішніми можновладцями родинними зв’язками або є активними прихильниками теперішніх східницьких правителів. Для прикладу, можна навести декілька десятків осіб, які дивним чином не ввійшли до вже згаданого списку, хоча всім відомо, що вони також здають свої оселі в оренду і приймають відпочивальників, однак не платять жодних податків. Список наданий нам східницькими активістами. До нього входять:  Недосєко Н.Я., Журавчак В.В., Журавчак Я.Д., Шийка Г.Р., Томин Р.Л., Журавчак І.В., Журавчак Н.Л., Полька Б.Р., Мальчевський І.О., Мальчевський Ю.І., Мальчевська І.Я., Проць В.В., Проць В.Я., Шкумбатюк М.М., Жереб І.З., Томин Р.Є., Томин Л.Є., Жук С.М., Голдун В.С., Дуда Л.М., Кравець Л.Б., Головко Б.М., Журавчак О.Я., Полька У.М., Гамула О.Д., Баран Г.М., Шепетяк Я.С., Шепетяк В.В., Шепетяк М.Я., Заяць Н.Р., Заяць І.І., Дубленич І.М., Дубленич М.М., Дубленич О.М., Дубленич Л.Д., Дубленич Л.П., Дубленич А.Л., Олесневич А.Є., Голяк О.С., Голяк В.Л., Голяк Ю.Я., Пігур В.М., Кацер Є.К., Нащочин В.М., Маліновська О.Г., Журавчак Ю.Д., Журавчак О.О., Журавчак Д.,Т., Журавчак Я.М., Сокаль Г.Й., Сокаль М.Є., Сочилович Т.М., Сочилович Я.В., Сочилович С.М., Радванський В.Я., Партоляк Я.В., Партоляк Н.Я., Полька І.Б., Слуцький А.Й., Фец Р.Й., Пронь Т.М., Владика М., Кушнір Р.В., Савайда В.М., Ткачишин В.В., Добрянська М.М., Полозок О.Б., Негребінчик Л.Є., Сушицька Г.Р., Мирка О.Я.

Постає  запитання: чому одні східничани повинні нести тягар сплати всіх можливих податків і зборів до  місцевого  бюджету, а інші тільки думають про те, як уникнути всіх цих сплат?..

Юлія ГАСІЙ, Медіа Дрогобиччина №10 (24) від 21 вересня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *