Сказ на Дрогобиччині: чи варто боятися?

Нещодавно в регіональних ЗМІ з’явилися повідомлення про те, що у селі Верхній Дорожів вже вдруге за літо трапився випадок зараження сказом свійської тварини. Усіх, хто контактував із нею, як тварин, так і людей,  було негайно скеровано на профілактичне щеплення, щоб небезпечний вірус не покинув межі села.

Проте, занепокоєння у місцевих жителів та мешканців сусідніх населених пунктів не зникає. Тож наші журналісти вирішили особисто з’ясувати деталі  та звернулися за коментарем до начальника Дрогобицької районної лікарні ветеринарної медицини  Валерія Мацюка.

– Пане Валерію, що спричинило зараження сказом у нашій місцевості і чи можна це назвати спалахом інфекції?

– У нашій місцевості захворювання тварини на сказ, а саме корови у  Верхньому  Дорожеві, – єдиний випадок, який спричинив  укус інфікованої лисиці. Саме тому вважаю, що визначення «спалах сказу», яке використовують деякі ЗМІ, є надто гучним, це ж не епідемія.

– Як  швидко може розповсюджуватися зараження сказом і як з цим боротися?

– Це захворювання доволі небезпечне, й у разі інфікування важлива кожна хвилина, допомогу слід надавати негайно. Щоб вберегтися від можливого зараження не слід контактувати із безхатніми  собаками, остерігатися диких тварин та обов’язково робити щеплення  домашнім улюбленцям. В разі найменшої підозри зараження сказом слід негайно звернутись до  ветслужби. Що стосується профілактики, то це має бути лише регулярна (щорічна) вакцинація.

– Чи реально щепити  всіх, хто контактував із зараженими тваринами?

– Якщо йдеться  про тварин, – реально, вони підлягають вимушеній вакцинації. Щодо людей, то, наскільки мені відомо, медики придбали вакцину проти сказу.

– Яка ситуація із вакциною в регіоні?

– Районна ветеринарна лікарня на 100 відсотків  забезпечена вакциною проти сказу тварин. Ми використовуємо вакцину українського виробництва, і я особисто підтверджую її високу якість.

– Є інформація, що існує дефіцит вакцини у спеціалізованих закладах, з чим це пов’язано?

– Для тварин вакцина є, з вакциною для людей  справді були певні проблеми. Ви ж знаєте, що, маючи на руках кошти, державін установи не завжди можуть  здійснити необхідні закупівлі. Проте, станом на сьогодні, наскільки мені відомо, цю ситуацію також вирішено.

– Яким  є рівень ветеринарного обслуговування обслуговування на Дрогобиччині?

– Можу сказати лише одне – ми прагнемо піднести  ветеринарне обслуговування на найвищий рівень. Проте, через брак фінансування ми не маємо змоги належним чином здійснити  закупівлю медикаментів та сучасного обладнання, тому і тримаємось на посередньому рівні.

Зі слів Валерія Степановича робимо висновок: подальшого розповсюдження хвороби можна не боятися. До речі, хвору лисицю, яка стала причиною зараження корови, уже впіймано, а у селі належним чином проведено карантинні заходи, про що повідомив заступник голови Дрогобицької райдержадміністрації Іван Мізерник.

Уляна САЛІЙ, Медіа Дрогобиччина №9 (23) від 08 вересня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *