Мости волонтерства прокладає молодь

У другій половині серпня польське містечко  Жегєстув гостинно зустріло 11 дрогобичан. У рамках проекту «Мости волонтерства» у південній  Польщі зібралася активна молодь двох сусідніх країн з різних середовищ (громадських організацій, навчальних закладів, мистецьких об’єднань, студентських спільнот тощо). Учасники проекту навчалися створювати та втілювати в життя проекти, що сприяють розвитку міста. Прикметно, що неформальне навчання відбувалося трьома мовами – польською, англійською та українською. Учасники прагнули пізнавати культуру один одного та з гордістю презентували свою власну.

Так, українці презентували Дрогобич як місто з давньою розмаїтою культурою, цікавою багатонаціональною  історією і перспективним сьогоденням. Польська та українська молодь обговорили проблеми, спільні для обох країн, намагалися творчо та відповідально шукати шляхи їх вирішення.

Тематичними у молоді були й розваги. Зокрема, відбувся спільний перегляд фільму «Півтора міста», створеного театром «Альтер» 2012 року. Кінострічка дала змогу полякам ближче познайомитися з «особливою провінцією», а дрогобичанам – проаналізувати, що змінилося в місті за ці п’ять років, а над чим ще варто попрацювати.

Організатор подорожі – Благодійний фонд «Карітас» СДЄ УГКЦ, що успішно та продуктивно діє в Дрогобичі вже 13 років.

«Проект “Мости волонтерства” важливий не тільки тому, що молоді українці і поляки знайомилися та спільно засвоювали важливі, практичні уроки. Пріоритетним є те, що молоді люди збудували мости не тільки для себе, а й для інших. Адже грантові заявки, над якими спільно працювали учасники, стосуються обміну молоді та залучення дітей до польсько-українських проектів. Це був гарний та корисний досвід для усіх. Велика подяка організаторам та ідейним натхненникам “Мостів волонтерства”, зокрема Артуру Десці (заступнику директора «Карітасу») та Артуру Нємчику (голові Благодійного фонду “Польська  гуманітарна група”). Тиждень у прекрасному польському Жегєстові був справді натхненним», – коментує Андрій Юркевич, учасник та опікун-координатор проекту в Польщі.

До слова: з’ясувалося, що польська молодь чимало знає про війну на Сході України. І сприймають її там відповідно – саме як криваву війну, а не як «затяжну й напіввизнану антитерористичну операцію».

Проект «Мости волонтерства» став ще одним кроком назустріч активній, ініціативній, єврооптимістичній молоді – тій, яка спроможна змінити свою країну.

Оля РАДІОНОВА, Медіа Дрогобиччина №9 (23) від 08 вересня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *