Дрогобич програє суд. Місто завалить сміттям?!

Яка причина сміттєвого колапсу у Львові? Пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі, гальмування будівництва сміттєпереробного заводу, а також – корупція та безвідповідальність чиновництва.

Який наслідок? Жахлива ситуація із вивезенням сміття та брудне місто.

Чи може так статися у Дрогобичі? Ні, бо у нас є сміттєзвалище, в Бронниці…, – скажете Ви. У нас чесні чиновники, депутати?! Були?! Є?!

Так є, проте є одне “але”… Цілком можливо, що вже   невдовзі  Дрогобич може втратити контроль над процесом вивезення сміття з міста.

У КП “Комбінат міського господарства” (КМГ) можуть відібрати чи не всю техніку, яка працює над вивезенням сміття з міста!

Дрогобичани, мабуть, не знають, але у 2012 році з якогось дива у місті почали створювати нове підприємство з дуже цікавою назвою ТзОВ “ЕКО-КМГ”. У місті вже існувало одне КМГ – Комунальне підприємство «Комбінат міського господарства».

КМГ знайшов невідомо як, де і чому словацьку фірму «AGROPELET» спільно з якою створює ТзОВ «ЕКО-КМГ». У новоствореному підприємстві частки засновників розподілені таким чином: КП «КМГ» – 49 відсотків,  ТзОВ «AGROPELET»-51 відсоток.

Отже, КМГ з початку заснування спільного підприємств перебуває у невигідному становищі, маючи всього 49 відсотків  частки.

Першого жовтня 2013 року комунальне майно КП «КМГ» – 29 огорож контейнерних майданчиків, 442 контейнери, у тому числі 419 контейнерів для збору ТВП та 23 контейнери для збору ПЕТ пляшок, а також дев’ять транспортних засобів (вісім сміттєвозів та один бульдозер) – було передане, як статутний внесок, до ТзОВ «ЕКО-КМГ» згідно з актом передачі. Цього ж дня ТзОВ «ЕКО-КМГ» передає в оренду КП «КМГ» зазначені сміттєвози, які ще день перед тим належали останньому. КМГ бере на себе зобов’язання сплачувати орендну плату.

Абсурдна ситуація!

Це все схоже на звичайнісіньке рейдерське захоплення, яке заховали за плечима “доброго” та “щедрого” інвестора… Щось Дрогобичу не таланить на інвесторів, цілковито.Так само і не щастить на людей, які “заводять” таких “інвесторів”.

КМГ орендну плату за “свій” транспорт не платило, тому ТзОВ “ЕКО – КМГ” подало позов до суду з вимогою сплатити заборгованість. І ось нещодавно, 25 травня 2017 року, Господарський суд Львівської області виніс рішення і зобов’язав:

  • КП „КМГ” ПОВЕРНУТИ НА КОРИСТЬ ТзОВ “ЕКО-КМГ”: сміттєвоз КО-431 ЗІЛ 130, сміттєвоз КО-431 ЗІЛ ММЗ 4505, сміттєвоз КО-431 ЗІЛ 431412, сміттєвоз КО-440 ЗІЛ 433362, сміттєвоз КО-440 ЗІЛ 4333, сміттєвоз КО-440 ЗІЛ 431410, сміттєвоз mersedes-benz actoros, бульдозер ДЗ 110.

  • Стягнути з КП “КМГ” на користь ТОВ „ЕКО-КМГ 479040 грн. заборгованості та 8403 грн. судового збору.

Водночас  КМГ теж писало позовні заяви, але ці дії, за суттю, були безрезультатними, окрім заяви в поліцію…

Через два роки після створення спільного підприємства, 19 березня 2015 року до Дрогобицького  відділу поліції надійшла заява директора КП «КМГ» про те, що ТзОВ «AGROPELET» не внесло кошти до статутного фонду новоствореного (спільного) підприємства ТзОВ «ЕКО – КМГ» в розмірі 200 тис. грн., чим порушило Закон України  «Про господарські товариства», та не виконало інших зобов’язань.

Тобто, “інвестор” навіть не спромігся виконати взяті на себе зобов’язання у повній мірі.

В останньому документі за  цією  справою, який вдалося знайти у Єдиному державному реєстрі судових рішень, йдеться, що слідчий закрив справу, але суд розглянувши скаргу, поновив провадження, однак в цій ухвалі мова йде вже про ст. 190. Кримінального кодексу України – Шахрайство (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою).  

З матеріалів справи: “На даний час в кримінальному провадженні встановлено факт заволодіння чужим майном – а саме транспортними засобами та іншим обладнанням, що було отримано ТОВ „ЕКО-КМГ”, як внесок до статутного фонду його учасника, потерпілого по справі – директора КП „КМГ”. Разом з тим, не встановлено та жодним чином не перевірено, чи були в діях працівників „AGROPELET s.r.o” елементи, які в свідчили про порушення ними ч. 1 ст. 190 КК України. Окрім того, відсутній допит посадових осіб Дрогобицької міської ради, за участі та з дозволу якої відбувалось створення КП „КМГ” та „AGROPELET s.r.o” спільного підприємства ТОВ „ЕКО-КМГ” та передача КП „КМГ” транспортних засобів та іншого майна як внесок до статутного фонду новоствореного спільного підприємства ТОВ „ЕКО-КМГ”.

Слідчим не надано жодної правової оцінки тому факту, що згідно з висновком експерта від 20.12.2016 № 9/476, вартість транспортних засобів, що були передані ТОВ „ЕКО-КМГ” як внесок до статутного фонду, становить 1 428 125,09 грн, що значно більше їх вартості, зазначеної в акті „Про передачу Комунальним підприємством „Комбінат міського господарства” основних засобів на баланс ТзОВ „ЕКО-КМГ” від 01.10.2013 № 1, як внесок до статутного фонду.”

Що цьому передувало?

Грунт для цього, свідомо, чи ні, готували депутати міської ради, бо справно голосували за наступні рішення.

Отже, рішенням Дрогобицької міської ради №692 від 27.07.12 КП«КМГ» отримує дозвіл на створення господарських товариств, співзасновником яких можуть виступати й іноземні юридичні та фізичні особи. Цього ж дня депутати приймають рішення № 691, в якому затверджують відповідні зміни до статуту КП«КМГ», які також надають підприємству право створювати та бути учасниками інших господарських товариств і вносити належне йому комунальне майно в якості внеску до статутного фонду новоствореного товариства.

А вже другого жовтня 2012 року  рішенням сесії № 735 надано дозвіл КП«КМГ» внести до статутного фонду створюваного господарського товариства основні засоби: вісім сміттєвозів, один  бульдозер, 442 контейнерів для збору сміття, 29 огорож контейнерних майданчиків.

А тепер переконайте, що це все відбувалося без згоди депутатського корпусу та керівництва міста. Звичайно, що вони все знали. Тоді міським головою був пан Радзієвський, серед депутатів, які голосували, є й ті, які зараз сидять у депутатських кріслах.

Який зараз стан справ?

На черзі апеляція та продовження розслідування кримінального провадження.

Хто такі ТОВ “ЕКО-КМГ”?

Згідно з інформацією порталу YouConrol підприємство зареєстроване у грудні 2012 року, а керівником, підписантом та кінцевим беніфеціаром є громадяни Словаччини  Тібор  Берцік. Засновники: “АГРОПЕЛЕТ”, 51,00 відсоток  (Словаччина),  розмір внеску до статутного фонду  1445 858,79 грн. та КП “КОМБІНАТ МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА” 49,00 відсотків, розмір внеску до статутного фонду: 1 389 158,45 грн.   

Тобто підприємство навіть в підписанти не внесло когось з дрогобичан.

Також Пан  Тібор  Берцік, має стосунок ще й до інших підприємств:  ТОВ “ГАЗТЕХЕНЕРГО”, ТОВ “СІМЕКО”, зареєстроване в Автономній Республіці Крим, місто Сімферополь, ПОЛІГОН ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ, де він є керівником та підписантом, а засновниками цього підприємства є Сімферопольська міська рада (51 відсоток статутного капіталу) та “БІОЕНЕРГЕТИЧНА СПОЛУЧНІСТЬ А.С.” Словаччина (49 відсоток статутного капіталу).

Ось такого цікавого інвестора знайшли собі у Дрогобичі…

Коментуючи цю історію міський голова Тарас Кучма закликав не панікувати і запевнив, що Дрогобич та дрогобичани вийдуть з цієї ситуації переможцями. Можна лише позаздрити такому оптимізму.

Але факт залишається фактом – Дрогобич на дорозі, що може призвести до втрати контролю над вивезенням сміття з міста. Час покаже, як буде насправді.

Про розвиток цієї історії читайте на сторінках МД.

Олег ДЬОРКА, Медіа Дрогобиччина №6 (20) від 21 липня

Всі матеріали до статті взяті з відкритих джерел – порталу Ю-Контрол та Єдиного  державного реєстру судових рішень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *